Arama

İslam'da bilginin kaynakları

Yüce yaratıcımız Allah Teala bizlere en doğru bilgileri ve hakikatları Kur'an'da açıkça belirtir. Allah Teala yüce kitabımız Kur'an'da emir ve yasaklarını açıkça zikrederek bizlere iyi bir insan ve Müslüman olmanın detaylarını incelikle açıklar. Bizlere hidayet sahibi olmaya giden en doğru yolu gösterir. Peki İslam'da Kur'an-ı Kerim dışında başka bilgi kaynakları var mıdır?

🔴 Duyu organlarımız, duyarlılık derecesinin altında veya üstünde olan olayları algılayamaz. Duyularımız, kendi algılarına giren ve kapasitelerinin yettiği olaylar hakkında bizi bilgilendirir. Modern psikolojide araştırılan algı yanılsamaları da duyularla elde edilen bilgilerin değeri konusunda bu bilgileri destekler.

🔴 Yani sağlıklı duyu organları, sağlam ölçütler ışığında bilgi kaynaklarımızdandır. Ama verdikleri bilgiler bu duyu organlarının kapasiteleriyle sınırlıdır. Duyu organlarımızla algılayamadığımız şeyler de vardır. Melek, cin, şeytan gibi varlıkları duyu organlarımızla algılayamamamız, onların yok olduğunu ispatlamaz.

  • 9
  • 10
Akıl nedir?
Akıl nedir?

🔴 Akıl, felsefe ve mantık kavramı olarak "varlığın hakikatini idrak eden maddî olmayan ama maddeye etki eden basit bir cevher, maddeden şekilleri soyutlayarak kavram haline getiren ve kavramlar arasında ilişki kurarak önermelerde bulunan, kıyas yapabilen güç" anlamına gelir.

🔴 Kur'ân-ı Kerîm'e göre insanı insan yapan, onun her türlü davranışına anlam kazandıran ve ilâhî buyruklar karşısında insanın yükümlülük ve sorumluluk altına girmesini sağlayan akıldır. Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de akıl sözcüğü, kırk dokuz yerde fiil şeklinde geçer. Bu ayetlerde genelde "akletme"nin yani aklı kullanarak doğru düşünmenin ne kadar önemli olduğu üzerinde durur. İslam terminolojisinde akıl, "bilgi edinmeye yarayan bir güç" ve "bu güç ile elde edilen bilgi" şeklinde tarif edilir.

Felsefenin en temel disiplini: epistemoloji

  • 10
  • 10

🔴 Akıl, insanlarda bulunan manevî bir güçtür. İnsan bu kuvvet sayesinde eşyayı kavrar. Akıl, insanın düşünme, bilme, davranışını belirleme, denetleme ve yargılaması, iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırt etmesi ile ilgili yeteneğini ifade eder.

🔴 Kendisini diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği akıl olan insan, dinin emir ve yasaklarını yerine getirmekle sorumludur. Aklımızla elde etmiş olduğumuz bilgiler de sınırlılık içerir. Örneğin, aklımız ile ölümü, vahyin önemi ve mahiyetini, kabirde olacakları, ahireti ve ahirette yaşayacaklarımızı, Allah'ın (CC) zâtını kavrayamayız.

İslam alimi kimdir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN