Arama

İslam'da emanet mefhumu

Olgun, Hak Teala'nın razı olduğu müminlerden olabilmenin yolu emanet kavramından geçiyor. Peygamberlik sıfatlarından olan emanet aynı zamanda müminlerin de belirleyici vasfıdır. Sadece bir nesneye indirilmemesi gereken emanet kavramı güvenilir olmayı, geçici vasıfları, aileyi, sözü de kapsar. Riayet edilmediğinde kulu münafıklığa götüren emanet mefhumunu araştırdık.

◼ Bu hakikat bizlere emaneti sahiplenecek olan insanlığın cehaletten uzak, sorumluluğun farkında, şuur sahibi olması gerektiğini hatırlatıyor.

Emanet sorumluluğu hakkıyla korunduğu, hakkı teslim edildiği müddetçe kulu Allah Teala'ya yakınlaştırır. Aksi taktirde ise kaybedenlerden olunur.

◼ Yerine getirildiğinde, hakkı verildiğinde insanlığı kurtuluşa götürebileceği gibi terk edildiğinde, gerekli ehemmiyet gösterilmediğinde de mahvına sebep olabilecek olan emanet nedir?

◼ Kur'an-ı Kerim tefsirlerinde geçtiğine göre emanet kavramı ana hatlarıyla Allah Teala'nın insanlardan istediği farzların yerine getirilmesi, kötülüklerden uzak durulması yani Hak Teala'nın bizden istediği bir yaşama tutunmaktır.

HUZURLU TOPLUMUN TEMELİ: NEZAKET

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Münafığın alâmeti üçtür:

Konuştuğunda yalan söyler, kendisine bir şey emanet edildiğinde ihanet eder, söz verdiği zaman sözünde durmaz."

(Buhari, Vesaya 8 - Müslim, İman 107)

◼ Emanet o kadar önemli bir kavramdır ki Resulullah Efendimiz (SAV) emanete ihaneti, münafıklık alameti olarak zikreder. Kaybedenlerden olmamak için emanete sıkı sıkıya sarılmamız gerekir.

Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğütler veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi işitmekte, her şeyi görmektedir.

Nisâ Suresi 58. Ayet

Nisâ Suresi 58. Ayeti dinlemek ve okumak çin tıklayın

Nisâ Suresi 58. Ayet Tefsiri

◼ Hz. Peygamber Mekke'yi fethedince burada Kureyş kabilesinin çeşitli ailelerinde bulunan bazı selâhiyet ve vazifeleri yeniden düzenlemiş, bir kısmını kaldırmıştı. Kaldırmadığı hizmetler arasında Mescid-i Harâm ve çevresinin hizmetiyle su işleri vardı. Birinci hizmet Abdüddâroğulları adına Osman b. Talha'da, ikinci hizmet ise Hâşimoğulları'ndan –aynı zamanda Hz. Peygamber'in amcası olan– Abbas'ta idi. Hz. Peygamber, vazifelerle ilgili yeni bir düzenleme yapmak üzere Kâbe'nin anahtarını Osman'dan almıştı, amcası Abbas bu hizmetin de kendisine verilmesini talep etti. Bunun üzerine emanet âyeti geldi ve anahtar yine Osman b. Talha'ya teslim edildi (Müslim, "Hac", 390).

TEFSİRİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Emanete sahip çıkmak ne denli önemliyse emaneti sahibine vermek de aynı şekilde önemlidir. Nisa Suresi 58. ayette Allah Teala bu hususa dikkat çeker.

◼ Toplumda "emin" sıfatıyla tanınan biri olmanın, ehil olarak anılmanın yolu emanet kavramı ile Hak Teala'nın rızası dahilinde bir ilişki kurabilmekten geçer.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN