Arama

İslam'da emanet mefhumu

Olgun, Hak Teala'nın razı olduğu müminlerden olabilmenin yolu emanet kavramından geçiyor. Peygamberlik sıfatlarından olan emanet aynı zamanda müminlerin de belirleyici vasfıdır. Sadece bir nesneye indirilmemesi gereken emanet kavramı güvenilir olmayı, geçici vasıfları, aileyi, sözü de kapsar. Riayet edilmediğinde kulu münafıklığa götüren emanet mefhumunu araştırdık.

Emanete sahip çıkmak ne denli önemliyse emaneti sahibine vermek de aynı şekilde önemlidir. Nisa Suresi 58. ayette Allah Teala bu hususa dikkat çeker.

◼ Toplumda "emin" sıfatıyla tanınan biri olmanın, ehil olarak anılmanın yolu emanet kavramı ile Hak Teala'nın rızası dahilinde bir ilişki kurabilmekten geçer.

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir. Mümin de insanların can ve malları konusunda kendisinden emin oldukları kimsedir."

(Tirmizi, İman 12)

  • 10
  • 10

◼ Bir Müslüman olarak emanet şuuruna sahip olmak sadece nesnelerle kurulabilecek bir bağ değildir. Aksine emanet mefhumu hayatımızın tamamını kapsamalıdır.

◼ Emanet kavramı, müminlerin sadece kendilerinden sorumlu oldukları bir mesele değildir. Özellikle devlet adamlarının hem emanet hem de adalet ehli olmalarını çokça ifade edilir. Emanet ehli olmaları, adalet ehli olmaları ve bütün kararlarında İslam hukunu gözeterek gereklilikleri yerine getirmekle yükümlü olduğu belirtilmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN