Arama

İslam'da helal gıda

İnsanın yedikleri karakterini, akıl, ruh ve gönül sıhhatini ilk elden etkiler. Dinimiz İslam, insanları hem dünya hem de ahirette mutluluğa eriştirme çabasındadır. Bu anlamda müminlerin yiyecekleri gıdaların da standardını belirlemiştir. İslam, müminlerin helal ve temiz gıda tüketmelerini, şüpheli şeylerden uzak kalmalarını ister. Çünkü gıda kişinin ibadetlerini, karakterini, huyunu, ahlakını etkilemektedir. İşte, İslam'a göre helal gıda...

Temiz ve lezzetli olan gıda kıymetlidir ve bizler için Hakl Teala'nın emrini ifade eder. Bu da Rabbimize şükretmeyi ve ibadet etme duygumuzu tetikler.

Helal gıda noktasında dikkat etmemiz gereken bir diğer husus da aşırılıktan uzak durmaktır. Çünkü İslam'da esas olan havf ve reca, ifrat ve tefrit arasında bir yaşam sürmektir.

ACZ DOLU BİR İTİRAF

◾ Bu hem fazla yememeyi, sürdürebilirliği esas almak hem de Allah Teala'nın müminlere haram kılmadığı nesneleri haram kılmak olarak iki şekilde tezahür eder.

◾ Gıdayı tamamen terk etmek ve yemek uzak kalmak da normal bir davranış değildir. Fazla yemek olduğu gibi çok az yemek de insan fıtratına aykırıdır.

Yüce Allah (CC) yeryüzündeki her şeyi insanlığın menfaati uğruna yaratmıştır. Lakin vücudun, aklın ve kalbin sıhhati için helal gıda yenmesini istemiştir.

◾ Burada zararın haram faydanın ise helal olması esastır. Helal olandan uzak durup harama yakın olmak nihayetinde mutlaka kötü bir son vardır.

HIZ KAVRAMININ UNUTTURDUĞU

Allah Teala insanlık için zararlı olan, kötü sonuçlara sebep olan her nesneyi haram kılmış. Böylece nesli, insanlığı bir düzen içinde olmaya davet etmiştir.

◾ Her faydalı olan nesne ise helal kılınmıştır. Bu husus Allah Teala'ya iman etmeyen kafirlerin tespit ettiği ve faydasına olan toplumsal bir kaidedir.

Hâkimiyeti ele aldığında ise ülkede bozgunculuk çıkarıp ürünleri ve nesilleri yok etmeye çalışır. Allah bozgunculuğu sevmez.

Bakara Suresi 205. Ayet

Bakara Suresi 205. Ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın

Bakara Suresi 205. Ayet Tefsiri

◾ Gerçekten kendilerini barışçı, insancıl, haksever gibi yaldızlı niteliklerle takdim eden bazı münafıkların, işbaşına geldiklerinde ilk iş olarak insanların "ürünlerini" yani gelir kaynaklarını kurutmaya, "nesillerini" bozmaya kalkıştıkları sıkça görülmektedir. Hucurât sûresinde de bildirildiği üzere (bk. 49/12) müslümanların genellikle insanlar hakkında hüsnüzan beslemeleri esas olmakla birlikte konumuz olan âyetler, hüsnüzannın olur olmaz insanların her söylediklerine aldanıp kapılma, her yüze gülene ahmakça inanma anlamına gelmediğini göstermekte ve böylece önemli bir uyarı değeri taşımaktadır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN