Arama

İslam'da misafir kültürü

Yüce dinimiz İslam'da misafir, bir rahmet ve bereket vesilesi sayılır. Evinde konuk ağırlayıp onu memnun olarak uğurlamak güzel bir ahlaki haslet olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz de (SAV) hadis-i şerifleriyle misafire cömert olmayı teşvik eder. Peki İslam'da misafirperverlik nasıldır? Sizler için İslam'da misafirlik adabını detaylarıyla araştırdık.

◾ Türklerin misafire verdiği ehemmiyeti gösteren en önemli simgeler ise hanlar ve kervansaraylardır. Milletimiz inşa ettiği bu yapılarla yolcuları ağırlamıştır.

◾ İnsanlar bayram kültürleri aracılığıyla bayramlarda evlerine ziyarete gelen misafirlerine ikramlarda bulunmuşlar ve bunu bir gelenek haline getirmişlerdir. Bayram günlerinde pişirilen yemeklere ehemmiyet göstermiş ve ellerinden geldikçe yemeklerin çeşidini bol tutmuşlardır.

◾ Günümüzde bile tanımadığınız birinin kapısını çalıp, yolcu olduğunuzu veya yolda kaldığımızı dile getirdiğinizde ev sahipleri, ellerinden geldiği ölçüde yardımcı olur.

◾ Büyüklerimizin öğütlediği ve kullandıkları sözler bile kültürümüzde misafirliğin ne kadar önemli olduğunu gösterir. "Kapına geleni geri çevirme, boş gönderme ve Allah'ın (CC) misafiri benim misafirimdir."

  • 10
  • 10

◾ Eskiden dışarıdan gelen misafirleri ağırlamak için "selamlık" denilen "misafir odaları" vardı. Burada sadece konuk değil, binek olarak kullanılan hayvan da beslenir ve dinlendirilirdi.

Günümüzde misafirlerin güzel bir şekilde ağırlaması için hâlâ misafir odalarına rastlanır. Hatta annelerin, çocuklarını bu odalara sokmaması esprilere konu olmuştur.

◾ Eskiler, misafire "tanrı misafiri" gözüyle bakar, evlerinin en kıymetli yerlerini tahsis eder, konuklarını memnun etmek için her türlü yorgunluğa seve seve katlanırdı. Bugün izleri devam ediyor olsa da misafirperverlik, ne yazık ki bireyselleşmenin ön plana çıktığı günümüz dünyasında eskisi kadar önem verilen bir kavram değil.

İnsanın sahip olduğu en yüce haslet: Vefa

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN