Arama

İslam’da selamlaşma adabı

Selam, emniyet, huzur, sağlık, barış, selamet ve rahatlık gibi manalara gelmektedir. Dinimizin bize emrettiği en güzel kulluk görevlerinden biridir. Müslümanlar arasında beraberlik ruhunu güçlendiren selam aynı zamanda bir kimseye yapılacak en güzel duadır. Yüce Kitabımızda selam ile ilgili 140 ayetin yer alması bu güzel davranışın önemini gösterir. Selamlaşmanın hayatımızdaki önemi nedir, beraber öğrenelim…

  • 11
  • 12

🔷 Ebû Ümâme'den (ra) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurdu:

"İnsanların Allah katında en makbulü ve O'na en yakın olanı, önce selâm verendir. " (Ebû Dâvûd, Edeb 133)

🔷Ebû Cürey el-Hüceymî (ra) şöyle rivayet eder:

Resûlullah'a (sav) geldim ve "Aleyke's-selâm yâ Resûlallah!" dedim. Peygamber Efendimiz (sav) "Aleyke's-selâm deme; çünkü aleyke's-selâm ölülere verilen selâmdır" buyurdu. (Ebû Dâvûd, Libâs 24; Tirmizî, İsti'zân 27)

  • 12
  • 12

🔷Ebû Hüreyre (ra) Peygamberimizin, namazını edeplerine riâyet etmeyerek kılan kimseyi uyardığını rivayet eder. O kişi mescide gelip namaz kıldı, sonra Nebî'nin (sav) yanına geldi ve Efendimize selâm verdi. Resûl-i Ekrem (sav) onun selâmına mukâbelede bulundu ve:

"Dön ve namaz kıl, çünkü sen namaz kılmadın" buyurdu. Adam dönüp yeniden namaz kıldı, sonra Nebî'nin (sav) huzuruna gelip tekrar selâm verdi. Neticede bu durum üç defa tekrarlandı. (Buhârî, Ezân 95, 122; Eymân 15; İsti'zân 18)

🔷Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurdu:

"Sizden biriniz din kardeşine rastladığında ona selâm versin. Eğer ikisinin arasına ağaç, duvar ve taş girer de tekrar karşılaşırlarsa, tekrar selâm versin. " (Ebû Dâvûd, Edeb 135)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN