İslam dini, evlilik konusunda da kadının haklarını korumayı amaçlamıştır. Belli bir dereceye kadar kan, süt ve sıhrî akrabalıklar konusunda evlenme yasağı koyarak bir düzen oluşturmuştur.
💠
🔸 Esas itibariyle aile düzeninin korunması ve dış evliliğin meşru kılındığı bu aile egzogamisi, ayette şöyle zikredilmiştir:
"Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı. Eğer onlarla birleşmiş değilseniz (nikâh ortadan kalktığında) kızlarını almanızda size bir sakınca yoktur. Kendi sulbünüzden olan oğullarınızın eşleri ve iki kız kardeşi birden almak da size haram kılındı; ancak geçen geçmiştir, Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir."
📕 Nisâ suresinin 23. ayetinin tefsiri için tıklayın.
🔸 Bununla birlikte kadınların yalnızca Müslüman erkeklerle, erkeklerinse yabancı olarak yalnızca Ehl-i kitap olan Yahudi ve Hristiyanlarla evlenebilmelerine izin verilmiştir.
🔸 Evlenme sırasında erkek kadına mehir adıyla belli bir para ya da mal öder veya ödeme yükümlülüğü altına girmektedir. İslam hukukunda mehir, evlenecek kadının ailesine değil; bizzat kendisine verilir ve kadın, diğer mallarında olduğu gibi onda da dilediği gibi tasarrufta bulunmaktadır.
🔸 Mehrin asıl amacı, kadına iktisadî bir güç kazandırma ve boşanmanın suistimal edilmesini önlemektir.
(x) 🔍 Mehir nedir, ne zaman verilir?
🔸 Özellikle boşanmalara sıkça başvurulduğu dönem ve bölgelerde yüksek tutulan ve çoğu kere boşanma anında ödenmesi kararlaştırılan mehrin geçerli sebep olmaksızın boşanmaya önemli ölçüde engel olduğu kabul edilmiştir.
🔸 İslam'da aile, esas itibariyle "tek evlilik" üzerine kurulmuştur. Fakat belirli durumlarda kocanın dörde kadar evlenmesine izin verilmiştir. Ancak bunun bir emir değil; belirli şartlarla başvurulan bir ruhsat olduğu unutulmamalıdır. Zira Nisâ suresinin 3. ayetinin devamında "...şayet adaleti gözetmekten korkarsanız o zaman bir tane ile veya cariyenizle yetinin. Doğru yoldan ayrılmamak için bu daha elverişlidir" buyrularak tek evlilik teşvik edilmiştir.
📕 Nisâ suresinin 3. ayetinin tefsiri için tıklayın.