Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • İslami değerleri müzikle anlatma iddiasındaki metal fırtına "Alfarabi"

İslami değerleri müzikle anlatma iddiasındaki metal fırtına "Alfarabi"

Müzik nazariyesi hakkında sistematik olarak kitap yazan ilk müzik bilginimiz Farabi'dir. Günümüzde Farabi'nin açtığı yoldan yürüyen birçok örnek mevcut. Bunlardan biri de Malezyalı müzik grubu Alfarabi… İslam ahlakı ve değerlerini metal müzik üzerinden anlatma iddiasındaki grup, ilhamı Farabi'den aldığını söylüyor. Peygamberimizin Bedir Savaşı'ndaki asker sayısı olan 313'ü sembol olarak kullanıyor ve sarık giyerek sahneye çıkıyor. Peki dinimizin müzik dinleme konusundaki ölçüsü nedir? İslam alimi Farabi'nin müzik düşüncesi hakkında ne biliyoruz? Sizler için Farabi'nin müzik düşüncesini, İslam'da müzik hakkındaki bilgileri derledik.

  • 5
  • 24
MÜZİKLE İSLAM BİRBİRİNDEN AYRILAMAZ
MÜZİKLE İSLAM BİRBİRİNDEN AYRILAMAZ

Grup, müzik ile İslam'ın birbirinden ayrılamayacağına inandıklarını vurgulayarak "Bizler bu yeteneğin bize Allah tarafından verildiğine inanıyor ve kabiliyetimizle insanlığa faydalı şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyoruz." diyorlar. Grubun ismini seçerken neden Farabi'den ilham aldıklarını ise şu ifadelerle açıklıyorlar:

"Farabi, müzik ilminde oldukça önemli bir İslam alimi. Müziğe dair eserleri ve başta gitar olmak üzere icat ettiği müzik enstrümanları olan biri. Biz de insanların Farabi'nin ne kadar önemli olduğunu öğrenmesi için grubumuza onun ismini verdik."

  • 6
  • 24
SERT TEPKİLER
SERT TEPKİLER

Heavy metalle İslam'ı bir araya getiren gruba tepkiler yok değil; giyim tarzlarından ötürü gruba Yahudi benzetmesinde bulunanlar da; sarıkla gitar çaldıkları için 'Üst tarafınız Müslüman ama alt tarafınız Yahudi' diyenler de var. Alfarabi grubu, bu işe adım attıklarından bu güne kadar onların sayesinde birçok kişinin İslam'a daha çok yaklaştığını belirtiyor. Böylece tarz olarak da yavaş yavaş kabul edildiklerini söylüyorlar.

Bazı Müslümanların ilahi ve Kur'an kıraati dışında müzik dinlemeyi haram olarak görmesini doğru bulmadığını söyleyen grup, "Biz grup olarak bu tabuları değiştiriyoruz. Biz Müslümanlar olarak gitarı icat etmiş ve teknolojik birçok icat yapmış insanlarız. Müzik de İslam'ın bir parçasıdır. Bunu yapmakta bir mahsur görmüyoruz. Müziğin kendisiyle müzik kültürü arasında çok büyük fark var. Müzik tamamen bizim var olan yeteneğimizle şekillenen bir şey. Ama müzik kültürü bir ülkedeki hayat tarzına bağlı olarak şekillenir. Heavy metali dinleyen bazı toplulukların kötü bir hayat tarzı benimsemesi müziği de kötü hale getirmez. Bu ülkeler heavy metal müziği, bizim faaliyetlerimize bakarak da değerlendirebilir." diyor.

Allah'a ulaşmak için araç olarak müziği seçen grup şimdiye kadar Malezya'nın çok sayıda eyaletinin yanı sıra Endonezya ve Singapur gibi bölge ülkelerinde de konserler verdi. Alfarabi, hayran kitlesini genişleterek dünya turnelerine çıkmayı hedefliyor.

Farabi'nin müzik düşüncesi günümüzde de önemini sürdürür. En yakın örneklerinden birine ise Malezyalı heavy metal grubu Alfarabi'yi verebiliriz. Peki dinimizin müzik dinleme konusundaki ölçüsü nedir? Müzik dinlemek haram mıdır?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN