Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • İslami değerleri müzikle anlatma iddiasındaki metal fırtına "Alfarabi"

İslami değerleri müzikle anlatma iddiasındaki metal fırtına "Alfarabi"

Müzik nazariyesi hakkında sistematik olarak kitap yazan ilk müzik bilginimiz Farabi'dir. Günümüzde Farabi'nin açtığı yoldan yürüyen birçok örnek mevcut. Bunlardan biri de Malezyalı müzik grubu Alfarabi… İslam ahlakı ve değerlerini metal müzik üzerinden anlatma iddiasındaki grup, ilhamı Farabi'den aldığını söylüyor. Peygamberimizin Bedir Savaşı'ndaki asker sayısı olan 313'ü sembol olarak kullanıyor ve sarık giyerek sahneye çıkıyor. Peki dinimizin müzik dinleme konusundaki ölçüsü nedir? İslam alimi Farabi'nin müzik düşüncesi hakkında ne biliyoruz? Sizler için Farabi'nin müzik düşüncesini, İslam'da müzik hakkındaki bilgileri derledik.

Bazı Müslümanların ilahi ve Kur'an kıraati dışında müzik dinlemeyi haram olarak görmesini doğru bulmadığını söyleyen grup, "Biz grup olarak bu tabuları değiştiriyoruz. Biz Müslümanlar olarak gitarı icat etmiş ve teknolojik birçok icat yapmış insanlarız. Müzik de İslam'ın bir parçasıdır. Bunu yapmakta bir mahsur görmüyoruz. Müziğin kendisiyle müzik kültürü arasında çok büyük fark var. Müzik tamamen bizim var olan yeteneğimizle şekillenen bir şey. Ama müzik kültürü bir ülkedeki hayat tarzına bağlı olarak şekillenir. Heavy metali dinleyen bazı toplulukların kötü bir hayat tarzı benimsemesi müziği de kötü hale getirmez. Bu ülkeler heavy metal müziği, bizim faaliyetlerimize bakarak da değerlendirebilir." diyor.

Allah'a ulaşmak için araç olarak müziği seçen grup şimdiye kadar Malezya'nın çok sayıda eyaletinin yanı sıra Endonezya ve Singapur gibi bölge ülkelerinde de konserler verdi. Alfarabi, hayran kitlesini genişleterek dünya turnelerine çıkmayı hedefliyor.

Farabi'nin müzik düşüncesi günümüzde de önemini sürdürür. En yakın örneklerinden birine ise Malezyalı heavy metal grubu Alfarabi'yi verebiliriz. Peki dinimizin müzik dinleme konusundaki ölçüsü nedir? Müzik dinlemek haram mıdır?

  • 10
  • 24
MÜZİK DİNLEMEK HARAM MIDIR?
MÜZİK DİNLEMEK HARAM MIDIR?

İslam, gerek inanç ve ibadet esasları, gerekse hukuk ve ahlâk ilkeleri itibariyle, fert ve toplum olarak insanın yaratılışına uygundur. İslâm, insanın yapısına, fıtratına uygun bir din olduğu için, fıtrat gereği olan ihtiyaç ve arzularının karşılanmasına ve tatmin edilmesine önem vereceği açıktır. Bu itibarla, tıpkı insanın yeme içme ve cinsel ilişki gibi maddî/bedensel ihtiyaç ve isteklerini karşılamasının mubah hatta bazı durumlarda vacip olması gibi, ruhî-manevi, bedii-estetik ihtiyaç ve arzularını karşılaması da aynı şekilde mubah olması gerektir.

Müzik genel olarak vokal veya enstrümantal ses ve tonların bir araya getirilmesinden oluşan bir sanattır. Yunan dilinden Arapça 'ya geçen musiki kelimesinin yerini tutacak bir Arapça kelime yoktur. Mesela, Arapçadaki "gınâ" kelimesi, yalnızca şarkı söylemeyi, "sema" kelimesi ise sadece dinlemeyi ifade eder. Bu itibarla, gerek ayetlerde gerekse sahih hadislerde doğrudan müziği belirtmek üzere kullanılmış bir ifadeye rastlanmadığını söylemek mümkündür.

  • 11
  • 24

Gınâ, İslâm bilginleri tarafından sıkça tartışılan ve hakkında lehte ve aleyhte çok şey söylenen konular arasında yer alır. Gerek lehte gerekse aleyhte olan gruplar görüşlerini ayet ve hadislerle desteklemeye çalışmışlardır. Bu konuda genel bir değerlendirme yapmadan önce lehte ve aleyhteki görüşleri ve gerekçelerini vermekte yarar vardır.

Ebû Hanîfe, gınâyı mekruh görmüş ve günah saymıştır. Sonraki Hanefî bilginlerin, Ebû Hanîfe'nin "mekruh" dediği şeylerin "harama yakın mekruh" olarak anlaşılması gerektiğini ifade ettikleri göz önüne alınınca, Ebû Hanîfe'nin, gınânın tahrîmen mekruh olduğu kanaatini taşıdığı söylenebilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN