Arama

İslam’ın Kıbrıs’taki mührü: Hala Sultan

Gemilerin İhlaslar, Fatihalar ve top atışları ile selamladığı türbe… Birçok sahabenin adım izlerini taşıyan Kıbrıs'taki İslam varlığının mührüydü, Hala Sultan. Peygamber Efendimizin (sav) müjdesinin, azmin ve kararlılığın timsaliydi. Peki, Medineli ilk Müslümanlardan Ümmü Haram'ın kaderi Kıbrıs ile nasıl birleşti?

  • 11
  • 14

📌Ümmü Haram, Peygamberimiz ile olan akrabalığından dolayı "hala" Kıbrıs'ın manevi sahibi olması nedeniyle "sultan" olarak adlandırıldı.

▶ Osmanlı'nın 1571 yılında Kıbrıs'ı fethetmesiyle Hala Sultan'ın kabri ihya edildi. Ardından üzerine tekke inşa edildi.

▶Hala Sultan Türbesi'nin çevresinde Kıbrıs muhassılı Silâhdar Kaptanbaşı Mustafa Ağa tarafından 1795'te şadırvan, 1816'da ise Seyyid Mehmed Emin Efendi tarafından cami inşa ettirildi. Böylece külliye halini aldı.

▶ Hala Sultan'ın kabri Larnaka şehri dışında Tuz gölünün yakınında yer alır.

  • 12
  • 14
İSLAM’IN KIBRIS’TAKİ MÜHRÜ: HALA SULTAN
İSLAM’IN KIBRIS’TAKİ MÜHRÜ: HALA SULTAN

📌Kıbrıs'taki İslam varlığının en eski izini teşkil etmesi, ayrıca Peygamber Efendimizin (sav) bir yakınına ait olması sebebiyle Kıbrıs'ın fethinden itibaren adada yaşayan Müslümanların en önemli ziyaret alanı oldu.

Birçok sahabenin adım izlerini taşıyan Kıbrıs'taki İslam varlığının mührüydü Hala Sultan Türbesi.

  • 13
  • 14
MÜSLÜMANLARIN MANEVİ DAYANAĞI
MÜSLÜMANLARIN MANEVİ DAYANAĞI

📌 Eyüp Sultan'ın manevi varlığı İstanbul için ne ifade ediyorsa Hala Sultan da Kıbrıs için aynı önemi taşır.

Müslümanlar bayram, kandil gibi önemli günlerde Peygamber Efendimizin (sav) halasının kabrini ziyaret eder, adeta huzur bulurdu. Çünkü Hala Sultan, Kıbrıs Türkleri için bir sığınak, dertlerine dayanaktı.

  • 14
  • 14

📌 Osmanlı, Kıbrıs'ın açıklarından geçerken top atışları ve dualar ile Ümmü Haram'ı selamlardı. Padişahlar ve devler erkanı en kıymetli hediyeleri türbeye gönderirdi. Kıbrıs'a gelenler tekkeyi ziyaret etmeden adadan ayrılmazlardı.

▶Larnaka şehrinde yer alan türbe, 1963'te Rumlar tarafından işgal edildi. Kıbrıs Barış Harekatı sonrası ise tekke Rum kesiminde kaldı.

▶ 2003 yılında adanın güneyi ile kuzeyi arasında geçişler serbest olunca ziyaretler yeniden başladı. Tekke 2005'te restore edilip 2008 yılında ibadete açıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN