Arama

İslamofobi nereye gidiyor?

Müslümanlara yönelik ayrımcılık, nefret, düşmanlık ve kin besleme durumlarının tamamını kapsayan İslamofobi, dünyada 11 Eylül saldırıları ile yükselişe geçti. Şiddet, çatışma ve terör olayları gibi meydana gelen her türlü olumsuz durumun sebebi olarak gösterilen Müslümanlar, pek çok hak ihlali ve saldırıya uğruyorlar. İslamofobi, her ne kadar Batı ülkeleri üzerinden tartışılsa da bu konunun etki alanı, küresel güçler ve medya ile her geçen gün genişliyor. Peki, İslamofobi nereye gidiyor?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 4
  • 10
11 EYLÜL: YA BİZDENSİNİZ YA DA ONLARDAN!
11 EYLÜL: YA BİZDENSİNİZ YA DA ONLARDAN!

New York'un simge yapılarından biri olan ve 11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler, terörizmin sembolü haline getirildi.

💠

Saldırıların gerçekleştiği dönemde ABD'nin başkanı George W. Bush'tu. Bush, bu saldırıları derhal "medeniyetler çatışması" olarak nitelendirdi. Terör eylemlerini lanetlediğini açıklayan Bush, tüm dünya liderlerine saflarını seçmeleri çağrısı yaptı ve şöyle seslendi: "Ya bizdensiniz ya da onlardan!"

Ardından gerçekleştirilen saldırılar, Afganistan ve Irak işgallerinin gerekçesi haline getirildi.

📌 11 EYLÜL SALDIRISI NEDİR?

11 Eylül 2001'de ABD'de iç sefer gerçekleştiren dört yolcu uçağı El Kaide üyesi 19 kişi tarafından kaçırıldı. Amerikan Hava Yolları'na ait yolcu uçağı, saat 08.46'da ABD'nin New York kentinde bulunan Dünya Ticaret Merkezi Kuzey Kulesine çarptı. Bina, çarpmadan tam 102 dakika sonra yıkıldı. Saat 09.02'de ise ikinci bir uçağın Dünya Ticaret Merkezi Güney Kulesine çarpması sonucu bina, 56 dakika sonra yerle bir oldu. Saldırılarda, toplam 2 bin 996 kişi yaşamını yitirdi. Yaklaşık 200 kişi, son bir kurtulma ümidiyle kendilerini 400 metre yükseklikten aşağı atarak hayatını kaybetti. Amerikan ekonomisi ise 10 milyar doların üzerinde maddi hasar gördü.

📌11 Eylül saldırısında neler yaşandı?

  • 5
  • 10
DÜNYA ‘İSLAMOFOBİ’ İLE TANIŞTI
DÜNYA ‘İSLAMOFOBİ’ İLE TANIŞTI

Batı'nın elinde bulunan uluslararası haber ajansları, 11 Eylül sonrası peş peşe yayınladıkları haberlerde saldırılardan "İslamcı teröristlerin" sorumlu olduğu yönünde yayınlar yaptılar.

💠

Avrupa ve ABD'de yaşayan pek çok Müslüman, bu haberlerin ardından sosyal hayatta ayrımcılığa, ırkçılığa ve hatta saldırılara maruz kaldılar. Ayrıca terör saldırıları gerekçe gösterilerek, olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı.

"Teröre karşı mücadele" kılıfıyla şekillenen uluslararası politikalar, Müslümanların yaşadığı bölgelerde de etkili olmaya başladı ve çoğu "ayrımcı" politikaların sonuçları günümüze dek ulaştı. Böylece dünya "İslamofobi" kavramıyla tanıştı.

📌 11 Eylül saldırısından sonra en büyük yarayı, Ortadoğu coğrafyası ve İslam âlemi aldı.

  • 6
  • 10
ARTAN IRKÇILIK VE İSLAM DÜŞMANLIĞI
ARTAN IRKÇILIK VE İSLAM DÜŞMANLIĞI

11 Eylül'ün ardından İslamofobi anlayışı yükselişe geçti ve her türlü şiddet ve terör olayları ile Müslümanlar özdeşleştirilmeye başlandı.

💠

İslam'ın Batı'nın ortak değerlerine uymadığı iddiası, Batı'nın kültürel ve dini yapılarından İslam'ın aşağı olduğu fikri ve İslam'ın bir inançtan ziyade vahşi ve geri kalmış bir ideoloji olduğu algısı oluşturulmaya çalışıldı.

İslamofobik eylem ve söylemler pek çok uluslararası kuruluş tarafından ırkçılık, nefret söylemi ve insan hakları ihlali olarak değerlendirilse de Batı ülkelerinde İslam'a yönelik olumsuz yaftalamalar; Müslümanlara yönelik terörizm suçlamaları, ayrımcı ve ırkçı davranışlar yıllar boyu devam etti.

  • 7
  • 10
İSLAMOFOBİ 21. YÜZYILIN İDEOLOJİSİ HALİNE GETİRİLDİ
İSLAMOFOBİ 21. YÜZYILIN İDEOLOJİSİ HALİNE GETİRİLDİ

Avrupa'da "normalleştirilmiş bir ırkçılık" türü olarak İslamofobi, Müslümanlara yönelik hak ihlali durumunu çoktan aşmış durumda.

💠

Okul, iş yeri, cami, toplu taşıma araçları ve sokaklarda Müslümanlara yönelik fiziki saldırıların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Siyasi partiler, ideolojilerini İslam karşıtlığı üzerinden kuruyor.

Küresel bir eğilim olarak İslamofobi adeta 21. yüzyılın ideolojisi haline getirilmeye çalışılıyor.

📌 Murat Şimşek'in kaleminden: İslam, barış, savaş ve terör

  • 8
  • 10
AVRUPA’DA İSLAMOFOBİ YASALLAŞTIRILIYOR
AVRUPA’DA İSLAMOFOBİ YASALLAŞTIRILIYOR

Avrupa'nın pek çok ülkesinde hükümetler ve siyasi partiler, Müslümanları doğrudan hedef alan uygulamaları yasallaştırıyor veya bu minvalde yasalar talep ediyorlar.

💠

📌Avusturya'da 14 yaşın altındaki kız öğrencilere başörtü yasağı getirilmek istendi. Teklif "temel haklar" çerçevesinde reddedildi.

📌Belçika'nın bazı bölgelerinde 1 Ocak 2019 itibariyle helal et kesimi yasağı yürürlüğe girdi.

📌Çekya'da İslam'ın ve başörtünün yasaklanmasına ilişkin girişimler mecliste destek bulamadı.

📌Hollanda'da Özgürlük Partisi, cami inşası, Kur'an-ı Kerim basılması gibi İslami unsurların yasaklanmasını istedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN