İslamofobi nereye gidiyor?
Müslümanlara yönelik ayrımcılık, nefret, düşmanlık ve kin besleme durumlarının tamamını kapsayan İslamofobi, dünyada 11 Eylül saldırıları ile yükselişe geçti. Şiddet, çatışma ve terör olayları gibi meydana gelen her türlü olumsuz durumun sebebi olarak gösterilen Müslümanlar, pek çok hak ihlali ve saldırıya uğruyorlar. İslamofobi, her ne kadar Batı ülkeleri üzerinden tartışılsa da bu konunun etki alanı, küresel güçler ve medya ile her geçen gün genişliyor. Peki, İslamofobi nereye gidiyor?
Giriş Tarihi: 09.02.2021
17:10
Güncelleme Tarihi: 08.06.2021
10:58
Sesli dinlemek için tıklayınız.
DÜNYA ‘İSLAMOFOBİ’ İLE TANIŞTI
Batı'nın elinde bulunan uluslararası haber ajansları, 11 Eylül sonrası peş peşe yayınladıkları haberlerde saldırılardan "İslamcı teröristlerin" sorumlu olduğu yönünde yayınlar yaptılar.
💠
Avrupa ve ABD'de yaşayan pek çok Müslüman, bu haberlerin ardından sosyal hayatta ayrımcılığa, ırkçılığa ve hatta saldırılara maruz kaldılar. Ayrıca terör saldırıları gerekçe gösterilerek, olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı.
"Teröre karşı mücadele" kılıfıyla şekillenen uluslararası politikalar, Müslümanların yaşadığı bölgelerde de etkili olmaya başladı ve çoğu "ayrımcı" politikaların sonuçları günümüze dek ulaştı. Böylece dünya "İslamofobi" kavramıyla tanıştı.
📌 11 Eylül saldırısından sonra en büyük yarayı, Ortadoğu coğrafyası ve İslam âlemi aldı.
ARTAN IRKÇILIK VE İSLAM DÜŞMANLIĞI
11 Eylül'ün ardından İslamofobi anlayışı yükselişe geçti ve her türlü şiddet ve terör olayları ile Müslümanlar özdeşleştirilmeye başlandı.
💠
İslam'ın Batı'nın ortak değerlerine uymadığı iddiası, Batı'nın kültürel ve dini yapılarından İslam'ın aşağı olduğu fikri ve İslam'ın bir inançtan ziyade vahşi ve geri kalmış bir ideoloji olduğu algısı oluşturulmaya çalışıldı.
İslamofobik eylem ve söylemler pek çok uluslararası kuruluş tarafından ırkçılık, nefret söylemi ve insan hakları ihlali olarak değerlendirilse de Batı ülkelerinde İslam'a yönelik olumsuz yaftalamalar; Müslümanlara yönelik terörizm suçlamaları, ayrımcı ve ırkçı davranışlar yıllar boyu devam etti.
İSLAMOFOBİ 21. YÜZYILIN İDEOLOJİSİ HALİNE GETİRİLDİ
Avrupa'da "normalleştirilmiş bir ırkçılık" türü olarak İslamofobi, Müslümanlara yönelik hak ihlali durumunu çoktan aşmış durumda.
💠
Okul, iş yeri, cami, toplu taşıma araçları ve sokaklarda Müslümanlara yönelik fiziki saldırıların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Siyasi partiler, ideolojilerini İslam karşıtlığı üzerinden kuruyor.
Küresel bir eğilim olarak İslamofobi adeta 21. yüzyılın ideolojisi haline getirilmeye çalışılıyor.
📌 Murat Şimşek'in kaleminden: İslam, barış, savaş ve terör
AVRUPA’DA İSLAMOFOBİ YASALLAŞTIRILIYOR
Avrupa'nın pek çok ülkesinde hükümetler ve siyasi partiler, Müslümanları doğrudan hedef alan uygulamaları yasallaştırıyor veya bu minvalde yasalar talep ediyorlar.
💠
📌 Avusturya'da 14 yaşın altındaki kız öğrencilere başörtü yasağı getirilmek istendi. Teklif "temel haklar" çerçevesinde reddedildi.
📌 Belçika'nın bazı bölgelerinde 1 Ocak 2019 itibariyle helal et kesimi yasağı yürürlüğe girdi.
📌 Çekya'da İslam'ın ve başörtünün yasaklanmasına ilişkin girişimler mecliste destek bulamadı.
📌 Hollanda'da Özgürlük Partisi, cami inşası, Kur'an-ı Kerim basılması gibi İslami unsurların yasaklanmasını istedi.
MACRON’UN FRANSA İSLAM’I PROJESİ
Avrupa'da geliştirilmeye çalışan ve Avrupa kültürünü İslami geleneklerin yerine geçirmeye çalışan Avrupa İslam'ı Projesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından benimsenen bir proje oldu.
💠
Fransa'da Müslümanları ve İslami kuruluşları hedef alan saldırılar, siyasilerin kışkırtmalarıyla her geçen gün artıyor. Cumhurbaşkanı Macron ise "Avrupa İslam'ı" projesinin alt versiyonu olan "Fransa İslam'ı" projesinin en hararetli savunucularından.
Macron, "İslam bugün dünyanın her yerinde krizde" ve "Planladığımız stratejinin dördüncü ekseni, Fransa'da aydın/aydınlatılmış bir İslam inşa etmektir ; dış etkilere bağlı İslam'a ihtiyacımız yok" şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Ayrıca "Türkiye, Fas ve Cezayir'in imamlarını eğitmesine son vereceğiz" diyerek kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirecekleri bir din anlayışı kurmayı hedefliyor.
📌 "İslam'ın yapılandırılmasını" kendisine misyon edinen Macron, attığı adımlarla Fransa'da Müslümanları tamamen sindirip asimile etme amacı taşıyor.