İstanbul'un ilk vakıf kütüphanesi
İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet Han, "büyük cihat" olarak nitelediği ilmi faaliyet sahasında eserler vermeye ve şehri imar etmeye önem verdi. Onun açtığı bu kutlu yolu takip eden devlet adamları, alimler ve zenginler İstanbul'un dört bir yanında kütüphaneler ve ilim kurumları kurarak şehri adeta nakış nakış işlediler. Sizler için İstanbul'un ilk vakıf kütüphanesini araştırdık.
Giriş Tarihi: 07.10.2023
16:05
Güncelleme Tarihi: 29.06.2024
11:58
🔹 Fatih Sultan Mehmed aynı zamanda devrinin bilinen en önemli entelektüellerinden birisiydi. Sultanın kütüphanesinin büyüklüğü ve güzelliği de dillere destandı. Fatih bu müstesna kütüphanesini de fethin ardından İstanbul'a getirtmişti.
🔹 Hükümdarlığı ile beraber Manisa'dan Edirne'ye getirilen kütüphane, fethin ardından İstanbul'a getirildi ve Topkapı Sarayı'nın atası olarak anılan Eski Saray'ın hitama ermesinin ardından buraya nakledildi.
Eski Saray nedir?
Saray-ı Atik-i Amire olarak anılan bu saray İstanbul'da inşa edilen ilk Osmanlı sarayıdır. Günümüzde Süleymaniye Camii, İstanbul Üniversitesi ve Bayezid Camii alanlarının içinde bulunan bu saray ve arazisi, zamanla küçüldü. Nihayet 1866 'da günümüzdeki İstanbul Üniversitesi'nin binaları için yıktırıldı.
OSMANLI DÖNEMİ KÜTÜPHANELERİ
🔹 Müjdelenmiş şehir İstanbul , fethin ardından hem devlet hem de şahıslar eliyle İslam kültür ve medeniyetinin nişaneleri ile çepeçevre sarıldı.
🔹 Bu meyanda şehrin kılcal damarı olarak tasvir edilen, medeniyet nüvesi ilk vakıf kütüphanesi Eyüp Sultan Külliyesi içerisinde bulunuyordu.
🔹 Kütüphane defterlerinde eserlere dair tafsilatlı kayıtların bulunamaması kütüphane varlığının günümüze dek tam anlamıyla ulaşamamasına sebep oldu.
🔹 Eyüp Sultan Külliyesi içinde bulunan bu kütüphaneye 1480 tarihinde dönemin sadrazamı Mehmed Paşa pek çok kitap bağışladı. Kütüphane böylece geniş bir kitap varlığı na kavuştu.
Mehmed Paşa kimdir?
1481 yılında vefat eden ve "Karamani" nisbeti ile tanınan Mehmed Paşa, bürokrasi kanadından gelen ve ilmi yönüyle öne çıkan bir karakterdi.
FATİH SULTAN MEHMET'İN KÜTÜPHANESİNDE ÖNE ÇIKAN ESERLER
🔹 Bu kütüphaneden önce şair Visali'nin At İskelesi'nde bulunan bir zaviyede 20 kitaptan müteşekkil bir kütüphanesi de kayıtlarda geçer. İnsanlara açık olan bu kütüphane, Eyüp Sultan Vakıf Kütüphanesi ile karşılaştırılamayacak denli az bir kitap varlığını kapsadığı için ilk olarak kabul edilmez.
🔹 Kütüphane kayıtlarında bir hafız-ı kütüb varlığına da rastlanmaması kütüphanenin varlık sahası itibariyle ufak, hacimsiz ve bilinmediğini kanıtlar.
🔹 Müşahede edidiği üzere Osmanlı'nın en mühim hükümdarlarından olan Fatih Sultan Mehmed'in büyük azmi ve kararlılığı ile gerçekleşen fetih, medeniyet nüveleri ile zenginleştirildi.
🔹 Bizzat II. Mehmet'in kütüphanesini şehre taşımasıyla başlayan süreç devlet ve şahıslar eliyle kütüphaneler açılmasıyla devam etti.
FATİH SULTAN MEHMED'İN DİVANINDAN BEYİTLER