Arama

İstiğfar hakkında ayet ve hadisler

İstiğfar, günahların Allah tarafından bağışlanması anlamında kullanılan bir terimdir. İstiğfar, kulun kendisindeki varlık, benlik ve enaniyet duygularını bertaraf ederek Allah'tan bağışlanmasını dilemesi, tövbe etmesidir. Kur'an-ı Kerim'in pek çok ayetinde ve Peygamberimizin pek çok hadis-i şerifinde istiğfar etmenin önemi vurgulanmış, günahların ardından tövbe ve istiğfar edilmesi buyurulmuştur. Allah Teala, samimiyetle kendisinden mağfiret dilenmesi halinde şirk dışındaki bütün günahların affedileceğini bildirmiştir. Mağfiret kapılarının ardına kadar açık olduğu şu günlerde, istiğfar hakkındaki ayet ve hadisleri derledik.

Yine onlar, çirkin bir iş yaptıkları yahut nefislerine zulmettikleri zaman Allah'ı hatırlayıp hemen günahlarının bağışlanmasını isteyenler -ki Allah'tan başka günahları kim bağışlar- ve bile bile, işledikleri (günah) üzerinde ısrar etmeyenlerdir.

Âl-i İmrân, 3/135

Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulaması için tıklayın.

Eğarr el-Müzenî'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:

Bazen benim kalbimi de (unutma, dalgınlık vb. bazı duygular) kaplar ve ben bundan dolayı, günde yüz defa Allah'tan bağışlanmamı dilerim.

Müslim, Zikir, 41

Ebû Hüreyre'nin (ra), işittiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:

Allah'a yemin ederim ki ben, günde yetmiş defadan fazla Allah'tan bağışlanma diliyorum.

Buhârî, Deavât, 3

Tövbe nedir, nasıl edilir?

Yine Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:

Bu canı bu tende tutan Allah'a yemin ederim ki siz, günah işlememiş (tövbe ve istiğfar etmemiş) olsaydınız, Allah sizi ortadan kaldırır, yerinize günah işleyip, ardından kendisinden bağışlanma dileyecek bir topluluk getirir ve onları bağışlardı.

Müslim, Tevbe, 11

  • 10
  • 20

İbn Ömer (ra) anlatıyor:

Biz Resûlullah'ın oturduğu bir mecliste tam yüz defa şöyle dediğini sayardık: "Rabbiğfirlî ve tüb aleyye inneke ente't-tevvâbü'r-rahîm. (Yâ Rab, beni bağışla, tövbemi kabul et; çünkü sen tövbeleri çokça kabul edensin, çok merhamet edensin.)"

Ebû Dâvûd, Vitir, 26, Tirmizî, Deavât, 38

Sure podcastleri dinlemek için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN