İstiklal Marşı'nın ilk okunduğu yer: Nasrullah Camii
İstiklal Marşımızın ilk olarak bir camide okunduğunu biliyor muydunuz? Kastamonu'da Osmanlı döneminde yapılan ilk cami Nasrullah, Milli Mücadele döneminde Mehmet Akif Ersoy'un vaazlarına ev sahipliği yapması ve Milli marşımızın ilk olarak okunduğu yer olması sebebiyle, tarihte önemli bir yere sahiptir.
Giriş Tarihi: 20.12.2019
16:28
Güncelleme Tarihi: 12.03.2022
12:11
Nasrullah Camii şadırvanı
Nasrullah Camii şadırvanı içindeki su havuzları 1506 yılında cami ile birlikte yapılırken, şadırvan kısmı iki kubbeli olarak 1752 yılında Bedii adlı bir hayırsever tarafından yaptırılmıştır.
* Öyle ki halk arasında yaşayan bir söylenceye göre, bu şadırvandan bir kez su içen kişi ömründe ya yedi kez Kastamonu'yu ziyaret etmekte ya da Kastamonu'ya yerleşmektedir.
VIDEO
Mihrabı sade bir niş halinde ve ahşap kaplamalıdır. Minberin de bir sanat özelliği yoktur. Sol tarafta müezzin mahfili, kuzey ve batı kenarlarında ahşap kadınlar mahfili yer alır. Kırk pencere ile aydınlanan camide 19. yüzyılda yapılmış bitkisel motiflerin hâkim olduğu kalem işi süslemeler bulunur. Caminin içindeki yazılar Kastamonulu hattat Ahmed Şevki Efendi'ye aittir.
Mehmet Akif'in Nasrullah Cami'ndeki vaazı
Milli Mücadele yıllarında, Anadolu'yu dolaşarak Kurtuluş Savaşı'na destek toplayan Mehmet Akif, Nasrullah Camii'nde de vaaz vermiş ve halkı Milli Mücadele için cesaretlendirmiştir . İlk yapıldığında 6 kubbeli olan cami, 1746 yılında genişletilerek 9 kubbeli hale getirilmiş.
Caminin içinde yer alan hatlar ve süslemelerin güzelliği dışındaki asıl önemi, Akif Ersoy 'un burada vaaz vermiş olmasıdır. Diğer bir önemi ise İstiklal Marşı'nın mecliste kabul edilmeden önce ilk olarak bu camide okunmuş olmasıdır.
Nasrullah El-Kadı b. Yakup'un 1506 tarihinde yaptırdığı caminin yakınında bir medresesinin bulunduğu iddia edilmekte ancak herhangi bir kaynak gösterilmemektedir.
Caminin kıble tarafından günümüzde bulunan Münire Medresesinin bu iddia edilen Nasrullah Medresesine ait arsa üzerine yapılmış olabileceği gibi, Münire Medresesine değişik dönemlerde de bu ismin verilmiş olabileceği mümkündür.