Arama

İtikaf ile ilgili hadisler

Ramazan'ın son on gününde dünya işleriyle ilgiyi kesip camide kalarak ibadetle uğraşmaya "itikaf" denir. Peygamber Efendimizin de son on günde itikafa girdiğine dair birçok hadis-i şerif mevcuttur. Peki Ramazan ayında Peygamberimiz Efendimizin yaptığı itikafın faziletleri, çeşitleri ve şartları nelerdir? İşte hadislerin ışığında manevi bir yolculuk olan itikaf...

  • 5
  • 14
İTİKAF İLE İLGİLİ HADİSLER
İTİKAF İLE İLGİLİ HADİSLER

"Resûlullah, her Ramazan on gün itikâfa girerdi. Vefat ettiği sene ise yirmi gün itikâf yaptı." (Buhârî, İtikâf, 17. Ayrıca bkz. Ebû Dâvûd, Savm, 78; ibni Mâce, Sıyâm, 58)

KUR'AN-I KERİM'İN MEALİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

Hz. Âişe'den (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber, vefatına kadar, ramazanın son on gününde itikaf ederdi. Vefatından sonra da eşleri itikafa devam etti. (Buhârî, İtikâf, 1; Müslim, İtikâf, 5)

TEFSİR OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

Hz. Aişe (radıyallahu anha) der ki: "Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) hanımlarına yaklaşmamaya yemin etti (ila kararı verdi) ve (bal yemeyi de kendi kendine) haram etti. Böylece helal olan bir şeyi kendisine haram kılmıştı. Sonra kefaret karşılığında yeminini bozdu" (Tirmizi, Talak 21, (1201).

Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın son on gününde olduğu ağırlık kazanınca, Allah Resûlü de itikâflarını bu günlerde yapmaya başladı. (Buhârî, İtikâf, 1)

"Resûlullah mescitte keçeden yapılmış küçük bir Türk çadırında itikâfa girerdi." (Müslim, Sıyâm, 215; İbni Mâce, Sıyâm, 62)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN