Arama

İtikafın şartları nelerdir? Evde itikafa girilir mi?

Ramazan ayının son on günü dünya işleriyle ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadetle uğraşmaya "itikaf" denir. Peygamber Efendimiz, Ramazan orucunun farz kılınmasından sonra ömrünün sonun kadar itikafa girdi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında bu yıl camilerimizde sağlık sorunu oluşturmaması için itikaf ibadeti yapılamayacak. Peki, evde itikafa girilir mi? İtikafın şartları nelerdir? İtikafa ne zaman girilir? Ramazan'ın kadim sünneti itikaf hakkında bilinmesi gerekenler...

Bir zamanlar İmrân'ın karısı şöyle demişti: "Rabbim! Karnımdakini kayıtsız şartsız sana adadım, benden kabul buyur; kuşkusuz sensin her şeyi işiten, her şeyi bilen."

Al-i İmran Suresi, 35. ayet

Hz. Zekeriyya ve Hz. Meryem de kendilerini Beytü'l-Makdis'de ibadete verdi. Bu ibadetlerin sonrasına denk gelen zaman dilimlerinde ise görevli meleklerin müjdeli haberlerine muhatap oldular. Hz. Âişe şöyle anlatır:

"Resul-i Ekrem Efendimiz (sav) Ramazan'ın son on gününde itikâf ederdi. Bunu vefat edinceye kadar böylece devam ettirdi."

(Buhari, İtikâf: 1; Müslim, İtikâf: 2)

  • 5
  • 15
İTİKÂFA NE ZAMAN GİRİLİR?
İTİKÂFA NE ZAMAN GİRİLİR?

İbn Abbâs şöyle rivayet eder: Allah Resulü buyurdu:

"İtikâfa giren kişi, günahları hapsedip, sevapların tümünü elde eden kişi gibi, kendisine sevaplar kazandıran kişidir."

Peygamber Efendimiz, Ramazan ayının son on günü itikâf ile geçirirdi. Enes b. Mâlik ile Übey b. Ka'b'in verdikleri bilgiye göre, Peygamberimiz sadece bir yıl seferde olduğu için itikâf ibadetini yerine getiremedi. Fakat ertesi sene yirmi günlük itikâfa girdi. Bu itikâf günleri ise hayatındaki son itikâfı oldu.

Hz. Peygamber'in bu tatbikatından hareketle âlimler, oruçlu kimsenin özellikle Ramazan'ın son on gününde itikâfa girmesini müstehap kabul eder.

Ramazan mukabelesi dinlemek için tıklayın

  • 6
  • 15
İTİKÂFIN ŞARTLARI NELERDİR?
İTİKÂFIN ŞARTLARI NELERDİR?

Diğer ibadetlerde olduğu gibi itikâfta da niyet şarttır. Niyet etmeksizin camide bulunmak itikâf yerine geçmez. Dolayısıyla itikâf niyetini şöyle yapılabilir: "Allah'ım! Bu mescitte (veya camide) bulunduğum sürece itikâfa niyet ettim."

Evinde itikâfa girmesi gereken Müslüman bir hanım, bir oda veya seccadesinin serili olduğu bir mekânı itikâf mahalli olarak kullanabilir. Onun niyeti ise "Allah'ım! Bu mahalde bulunduğum sürece itikâfa niyet ettim." şeklinde olmalıdır.

16 kavram ışığında Ramazan

Ebu Said anlatıyor:

"Biz Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) ile birlikte Ramazan'ın orta on gününde i'tikafa girdik, yirminci günün sabahı olunca eşyalarımızı (evlerimize) taşıdık. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) (bir hutbe irad etti ve) sonra şunu söyledi: "İtikafa girmiş olanlar, itikaf mahallerine dönsünler. Zira bu gece bana Kadir gecesinin hangi gece olduğu gösterilmişti, sonra unutturuldu. Siz, son onda ve tek gecelerde arayın. Ayrıca bu gece kendimi su ve çamur içinde secde eder gördüm."

Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) itikaf mahalline dönünce, o günün sonuna doğru hava bozdu. Mescid o sıralarda (üzeri dallarla örtülmüş) çardak şeklindeydi. Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'in burnu ve burun yumuşağı üzerinde su ve çamur bulaşığını gördüm. Bu gece 21. gece idi."

(Buhari, Fadlu Leylet'l-Kadr 2, 3, İtikaf 1, 9, 13; Müslim, Sıyam 213, (1167)

Erkeklerin beş vakit cemaatle namaz kılınan bir mescitte itikâfa girmesi gerekir. İtikâfın en faziletlisi Mescid-i Haram'da sonra Mescid-i Nebevî'de sonra Mescid-i Aksâ'da olanıdır. Diğer mescitlerdeki fazilet cemaatin çokluğuna göre değişir.

Oruçlu olmak da vacip olan itikâfı yerine getirmek için şarttır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN