Arama

Mescid-i Haram'ın zemini neden hep serin?

Müslümanların tek kıblesi olan Kabe, aynı zamanda Müslümanların birliğinin sembolüdür. Her yıl milyonlarca Müslüman, Kâbe'nin bulunduğu Mescid-i Haram'ı ibadet maksadıyla ziyaret eder. Ziyaret edenler farkedecektir ki Mekke'nin sıcak iklimine rağmen Mescid-i Haram'ın zemini oldukça serindir. Bu serinliğin nedenini sizin için araştırdık.

Kâbe'nin etrafındaki zemin nasıl hep soğuk kalıyor?

🔸 Tüm dünyadan Müslümanları bir araya getiren bir mabet özelliği gösteren Kabe'nin bulunduğu Mekke şehri oldukça sıcak bir iklime sahiptir. Bu zorlu iklime rağmen Mescid-i Haram'a ziyarete gelenler çıplak ayaklarıyla yürürken zeminde serinlik hissederler.

🔸 Bu durum zeminin serinliğinin bir soğutma sistemiyle gerçekleştiğini düşündürür. Fakat gerçek oldukça farklıdır. Mescid-i Haram'ın zeminindeki bu serinlik kullanılan mermer ile ilişkilidir.

🔸 Zeminde Thassos adasında üretilen mermerler kullanılır. Thassos mermeri, beyazlığı ve parlaklığı ile dikkat çeker.

🔸 Bu mermer, dünyadaki en sağlam doğal taş türlerinden biri olarak kabul edilir. Suudi Arabistan Krallığı, mermerleri büyük kaya parçaları olarak ülkelerine getirir.

Kabe'nin içinde ne var?

🔸 Thassos (Taşoz) mermerleri, özel fabrikalarda 5 santim kalınlığında işlenerek zemine döşemeye uygun boyutlara getirilir. Zeminde oluşturduğu serinlik Kâbe'nin avlusunda bu mermerin tercih edilmesinin en büyük nedenidir.

🔸 Bu özel mermer, gece boyu içine çektiği nemi gündüzleri dışarı çıkararak yüzeyde serinlik sağlar. Thassos mermerleri sayesinde Kâbe'yi ziyarete gelen Müslümanlar, ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirir.

🔸 Mermerlerin çinileri özel olarak kıble yönü hizasında konumlandırılmıştır. Bu konumlandırma aynı zamanda ibadet edenlerin yüzlerini Kâbe'ye çevirmesine yardımcı olması bakımından dikkate değerdir.

🔸 Kâbe, tüm Müslümanların kıblesidir. Kıyamet gününe kadar da Müslümanları kendine çekmeye devam edecek, Allah'ın (CC) ve Müslümanların birliğinin simgesi olarak varlığını sürdürecektir.

Mescid-i Haram'a ait Osmanlı eserleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN