Kadim bir öncü: Nizamiye Medreseleri
İslam tarihinin en farklı kurumlarından biri olan Nizamiye Medreseleri, Sultan Alparslan ve veziri Nizamülmülk'ün çabaları ile kurulmuş öncü eğitim kurumlarıydı. Ehl-i sünnet akidesini zararlı akımlardan korumak maksadıyla eğitim hayatına başlayan medreseler, zamanla İslam topraklarındaki en gözde kurumlar olmuşlardı. O zamana dek görülmemiş şekilde külliye formunda eğitim veren Nizamiye Medreseleri başta Osmanlı olmak üzere pek çok devlete eğitim husunda örnek olmuştu.
Giriş Tarihi: 04.05.2024
17:17
Güncelleme Tarihi: 06.05.2024
08:42
◼ Bir devlet politikasının güzel bir yansıması olan Nizamiye Medreseleri'nden maksat "ehl-i sünnet ve'l cemaat" itikadını halk arasında tutmak ve temiz, pak itikatta alimler yetiştirmekti.
◼ Devletin her tarafından akıllı talebeler bu medreselerde iyi eğitimlerden geçti. Okulların isminin nispeti ise kuruluşunda büyük emek sarf eden Selçuklu veziri Nizamülmülk'e aitti.
◼ Varlıkları ile Müslüman aleminin birlik ve beraberliğine ciddi katkılar sunan ve yetiştirdikleri talebeler ile ehl-i sünnet akidesine hizmet eden Nizamiye Medreseleri şu şehirlerdeydi:
▪ Bağdat
▪ Musul
▪ Belh
▪ Amül
▪ Merv
▪ Basra
▪ İsfahan
▪ Nişabur
▪ Herat
DİVANYOLU'NDAKİ 4 MEDRESE
◼ Nizamiye Medreseleri daha önceki medreselerden farklı bir konumdaydı. Medrese içinde bulunan odalar, mescit, derslikler, hamam başta olmak üzere pek çok özelliğe sahipti.
◼ Bundan dolayı Nizamiye Medreseleri bir külliye hükmündeydi. Nizamülmülk medresenin giderleri için vakıflar tesis etmiş, öğrencilere burs bağlamıştı.
RÜTBELERİN EN YÜCESİ
◼ Nizamiye'nin müderrisleri tek tek Nizamülmülk tarafından seçilmişti. Burada ders verebilmenin ön şartı alanına emek vermiş ve kanıtlanmış bir alim olmaktı.
◼ Nizamiye Medresesi'nde ders veren ve talebe yetiştiren 3 büyük ve tanınmış alim: Ebu Abdullah et-Taberi, Ebu Muhammed Abdülvehhab eş-Şirazi ve İmam Gazali idi.
NİZAMİYE MÜFREDATI
◼ Nizamiye Medreseleri'nde; Ulum-u Diniyye, Hukuk, Kur'an-ı Kerim, Fars ve Arap Edebiyatı, Tarih, Felsefe Tıp, Matematik, Mühendislik, Astronomi, Coğrafya, Fizik başta olmak üzere her bilime dair dersler verilirdi.
◼ Binlerce alim yetiştiren Nizamiye Medresesi'nden mezun en tanınan alimler: İbn Tümert, Ebu Bekir Muhammed b. Velid, İbn Asakir, İmadüddin el-İsfahani 'dir.
OSMANLI MEDRESELERİ