Arama

Kadir gecesi ibadetleri nelerdir? Kadir gecesi ibadetleri

Müslümanların büyük bir heyacan ile beklediği Ramazan ayının son on günün içine gizlenmiş Kadir Gecesi, tarifi imkansız bir müjdedir. Bu gecede tüm Müslümanlar elinden geldiğince ibadet etmeye, günahlarından tövbe dilemeye, Allah'a (CC) yaklaşmaya gayret edecektir. Cenab-ı Hak (CC) Kur'an-ı Kerim'in indiği bu günde kullarına rahmet ve mağfiret dağıtır. Peki, bu geceye has ibadetler var mıdır? Kadir Gecesi ibadetleri nelerdir? Kadir gecesi namazı var mıdır? Kadir Gecesinde nasıl ibadet edeceğiz?

KADİR GECESİNİ NASIL İFA ETMEK GEREKİR?

🔸 Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre Kadir gecesi bu yıl 17 Nisan 2023 Pazartesi gecesi idrak edilecek.

🔸 Kadir gecesinde yapılacak ibadetlerin başında Kur'an-ı Kerim okumak gelmektedir. Kur'an okunmalı, okuyanlara ise saygı gösterilmeli ve dinlenmelidir. Kur'an-ı Kerim ile kurulan manevi bağ güçlendirilmeli ve Allah'a (CC) olan sevgi ve saygı pekiştirilmelidir.

🔸 Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra nafile namaz kılınmalı, üzerinde namaz borcu olan kişilerin nafile namaz kılmadan önce bir günlük kaza namazı kılmaları tavsiye edilmektedir.

Kadir gecesinin önemi ve faziletleri

KADİR GECESİ İBADETLERİ

🔸 Kadir gecesinde önce tefekkür halinde olunmalı ve başta dünya hayatı olmak üzere yaşamın bir muhasebesi yapılarak ahirete ilişkin neler yapıldığı gözden geçirilmelidir.

🔸 Daha sonra bu mübarek geceyi namaz kılarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, işlenen günahlara samimi ve kalpten tevbe edilmeli, istiğfar dilenmeli, ve yüreğimizdeki duaları ederek en iyi dolu şekilde değerlendirerek geçirmek gerekmektedir.

🔸 Müminlerle helalleşmeli, rızaları alınmalı, küs ve dargınlar barıştırılmalı, kederli olanların yüzleri güldürülmelidir.

🔸 Peygamber Efendimiz (SAV) mübarek Kadir gecesi için şöyle buyurmuştur:

"Kim Kadir gecesinin, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan (CC) bekleyerek ibadet ve itaatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır".

(Buhari)

KADİR GECESİ NAMAZI

🔸 Hadis kaynaklarında Kadir gecesi namazına dair herhangi bir bilgiye yer verilmemiştir. Bundan dolayı Kadir gecesi namazı olarak isimlendirilen bir namaz da yoktur.

🔸 Fakat bu gecede nafile namazlar eda etmek faziletlidir. Evvabin namazı, teheccüt namazı, şükür namazı gibi nafile ibadetler bu mübarek günde yerine getirilmesi tavsiye edilir.

Kadir suresi tefsiri

KADİR GECESİ DUASI

🔸 Hz. Aişe (RA), Kadir gecesinde nasıl dua edeceğini Resul-i Ekrem Efendimize (SAV) sormuş ve Peygamber Efendimizin (SAV) yanıtını şu sözlerle aktarmıştır:

"Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim, diye sordum. Resulullah (SAV) "Allahümme inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fu annî (Allah'ım (CC) sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet)" diye dua et, buyurdu."

🔸 Bu gecede istiğfar etmenin ne kadar önemli olduğunu esasında Peygamber Efendimizin (SAV) hadisi de ortaya koyar.

Tövbe nasıl edilir?

KADİR GECESİNDE KUR'AN-I KERİM OKUMAK

🔸 Kur'an-ı Kerim'in şereflendirdiği gece olan Kadir gecesinde, Yüce Kitabımızı okumak oldukça sevaptır. Bu geceyi ihya etmek isteyen Müslümanlar, Kur'an-ı Kerim'i az veya çok bilmesine bakmadan okumaya gayret göstermelidir.

🔸 Kur'an elifbasına hakim olunmasa dahi ezberlenilen Ayet-el Kürsi, Fatiha gibi surelerden okumak gerekir. Çünkü bu gece hürmetine Kur'an'dan okunan her harf yüz, bin ve binler sevap kazandırır.

Kadir Gecesi edebiyatımızda nasıl yer aldı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN