Kadir Gecesi ne zaman, hangi gün? Kadir Gecesi ne zaman olur? Kadir Gecesi hangi gün 2021...
Kur'an-ı Kerim'de Leyletü-l-Kadr olarak geçen Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Rahmet ve mağfiret kapılarının açıldığı bu mübarek gecede, Kur'an-ı Kerim indirilmiştir. Müslümanlar için büyük bir öneme haiz olan bu gecede yine eller semaya açılacak, ibadetler yapılacak ve dualar edilecektir? Peki, Kadir Gecesi ne zaman, hangi gün? Kadir Gecesi ne zaman olur? Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor? Kadir Gecesi nasıl anlaşılır? Kadir Gecesi hangi gün 2021?
Giriş Tarihi: 05.05.2021
13:17
Güncelleme Tarihi: 06.05.2021
15:40
KADİR SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU
-Bismillâhi'r-Rahmâni'r-Rahîm.
1. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.
2. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.
3. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.
4. Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin.
5. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.
Kadir gecesinde yapılacak ibadetler
KADİR SURESİ ANLAMI, MEALİ
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.
1. Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik.
2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.
4. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.
5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?
🔷 Allah'ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihai mesajı olan Kur'an'ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır.
🔷Sûrede Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir. Kadir Gecesi bilindiği gibi Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gecedir.
🔷 Peygamberimiz Hz. Muhammed'e Hira dağında Kur'an'ı Kerim'in ilk ayeti o kutsal gecede inmiştir. Müfessirler hayırlı olanın bu gecede yapılan amel olduğunu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiğini belirtirler. Kur'ân-ı Kerîm'in başka âyetlerinde de bin ve elli bin yıla tekabül eden "gün" kavramı kullanılmaktadır.
🔷 Ayrıca bu gecenin başka büyük bir önemi daha vardır. Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir (Buhârî, "FaZlu leyleti'l-Kadr", 1; Müslim, "Salâtü'l-müsâfirîn", 175-176).
🔷 Duhân Sûresi'nde Kadir gecesi için "Her hikmetli iş, o gecede ayrılır" denilmiştir. İbn-i Abbâs'tan rivâyetle de şöyle buyurulmuştur:
"Allah, Kadir gecesinde gelecek senenin aynı gecesine kadar bir sene içerisinde olacak her şeyin; yağmurdan rızka, can vermekten öldürmeye kadar her şeyi takdir eder ve bu işleri vazifeli meleklere teslim eder. Rızıkların, bitkilerin ve yağmurların nüshasını Mîkâil'e; savaşların, rüzgârların, zelzelelerin, yıldırımların ve Ay-Güneş tutulmalarının nüshasını Cebrâil'e, amellerin nüshasını İsrâfil'e, musibetlerin nüshasını ölüm meleğine teslim eder."
KADİR GECESİ NASIL ANLAŞILIR?
🔷 Kadir gecesi nasıl anlaşılır konusu merak edilir. Kadir gecesi hava açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgâr yoktur.
🔷 O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır.
🔷Kadir gecesinde yıldız kayması olmaz.
🔷 Ubeyd bin Ömer hazretleri şöyle demiştir: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.
Kadir gecesi alametleri