Kadir gecesinden sonra en kıymetli gece: Mevlid Kandili
Kâinatta en büyük hadise, Rabbimizin "habibim" dediği Hz. Muhammed'in (sav) dünyaya teşrifleridir. Kadir gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Mevlid gecesini kutlamak aslında âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber'i (sav) anarak ferahlamaktır. Peki, Mevlid kandilinde hangi dualar edilmelidir?
Giriş Tarihi: 28.10.2020
09:59
Güncelleme Tarihi: 26.09.2023
16:15
📌 Mevlid , kelime anlamı olarak doğum yeri, doğum zamanı anlamına gelir. Genel olarak Peygamberimizin doğumunu ifade etmek için kullanılır. Hz. Peygamber'in doğumundan başlayıp vefatına dek hayatını konu edinen, faziletlerini ve mucizelerini anlatmak için kaleme alınmış şiirlere de 'mevlid' denilir.
Mevlid gecesini kutlamak aslında âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber'i (sav) anarak ferahlamaktır.
Mevlid Kandili'nin anlamı ve önemi
PEYGAMBER EFENDİMİZ NE ZAMAN DOĞDU?
Mekke karanlığına doğan Nebi'yi bütün kâinat, kendine özel diliyle selamladı: Essalatü vesselamü aleyke ya Resulallah.
📌 Âlemlere rahmet olarak gönderilen son peygamber Hz. Muhammed (sav), Arabistan yarımadasının batısındaki Hicaz bölgesinde Mekke şehrinde dünyayı şereflendirdi.
▶ Tarih hesaplama yöntemlerindeki farklılık nedeniyle Hz. Peygamber'in doğum tarihi 20 Nisan 571 veya 17 Haziran 569 olarak belirlendi. Genel kabul gören kanaate göre Fil Vakası'ndan 50-55 gün sonra Rebîülevvel ayında pazartesi günü dünyaya geldi. Doğumun pazartesi günü olduğu ise daha sahih rivayetlere dayanmaktadır.
MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
Peygamber Efendimizin döneminin yanı sıra, ashâb-ı kirâm, Emevî ve Abbasi devirlerinde de herhangi bir Mevlid Kandili kutlama örneğine rastlanılmaz.
📌 Mevlid, ilk kez hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl kadar sonra Mısır'da, Fâtimî Devleti döneminde kutlandı. Fâtımîler zamanındaki törenlerde, önceden gerekli hazırlıklar yapılır, Rebîülevvel ayının 12. gününde sabahtan başlamak üzere öğleye kadar 300 tepsi helva görevlilere dağıtılırdı.
▶ Halife maiyetiyle birlikte gelir, selam verir ve tören Kur'an tilâvetiyle başlardı. Ardından sırasıyla Enver (Hâkim), Ezher ve Akmer camileri hatipleri birer hutbe okuyup halife için dua ederlerdi. Bu sırada tilâvet sürdürülürdü. Hutbelerden sonra halife törendekileri tekrar selamlayınca resmî kutlama tamamlanmış olurdu.
▶ Eyyubiler döneminde birçok tören ve bayram kaldırıldı. Fakat Mevlid kutlamaları Erbil Atabegi Begteginli Muzafferuddin Kökböri tarafından yeniden büyük törenlerle kutlanmaya başladı.
📌 Ebû Şâme el-Makdisî, Şehâbeddin el-Kastallânî, İbn Hacer el-Askalânî ve Celâleddin es-Suyûti gibi âlimler Hz. Peygamber'in dünyaya gelmesi sebebi ile sevinmenin, bugün münasebetiyle muhtaçlara yardım etmenin, şiirler okumanın güzel birer amel olduğunu söyler.
▶ İslam âlimleri, Mevlid kutlamalarının "bid'at-ı hasene" (güzel bid'ât) sayılması gerektiğini belirtir.
ALİMLERE GÖRE MEVLİD KANDİLİ
📌 İbni Abbas'ın rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz (sav) Medine'ye hicret ettiklerinde Aşure gününde Yahudilerin oruç tuttuklarını öğrendi. Bunun nedenini sorduğunda Yahudilerden şu cevabı aldı: "Bu, çok büyük bir gündür. Bugünde Allah, Musa ile kavmini kurtardı. Firavun ile kavmini suda boğdu. Musa da buna şükür için oruç tuttu. İşte biz de bugünün orucunu tutuyoruz." Bunun üzerine Peygamberimiz (sav), 'Öyleyse biz Musa'ya sizden daha yakın ve evlâyız .' buyurdu. O günden sonra hem kendisi oruç tuttu, hem de tutulması için tavsiyede bulundu." (Müslim, Sıyam 127)
▶ İbni Hacer, bu olaya istinaden şöyle der: "Bundan anlaşılıyor ki, böyle bir günde, Mevlid gecesinde Allah'a şükretmek tam yerindedir. Fakat Mevlid merasiminin Peygamberimizin doğum gününe denk getirilmesi için dikkat etmek gerektir." (el-Hâvî fi'l-Fetevâ, 1/190)
▶ İslam alimi Sehavî de Hristiyanların kendi peygamberlerinin doğum gününü büyük bir bayram yapmaları karşısında Müslümanların böyle bir kutlamaya daha layık olduklarını söyler.
Mevlid Kandili'nde çekilecek zikirler