Arama

Kağıttan ırmağa: Medeniyetimiz

Müslümanların kitaplarla kurduğu o müstesna, sarsılmaz bağ Kur'an-ı Kerim kaynaklıdır. Yemame Savaşı'nda yedi yüz hafızın şehit olması ile bir mushaf altında toplanan Kur'an-ı Kerim ayetleri, Hz. Osman'ın (RA) hilafet döneminde ortaya çıkan ihtilafların bertaraf edilmesi maksadıyla nüshalar halinde İslam beldelerine gönderildi. Bu durum aynı zamanda Kur'an-ı Kerim ilimlerinin doğmasına ve kitapçılığın gelişmesine de zemin hazırladı.

  • 15
  • 25

◾ Kureyş'te on yedi kişi bu yazı tiplerini biliyordu. Kur'an kitabeti meselesi ortaya çıkınca diğer yazı tipine göre daha düzenli olan "cezm" tipi yalnızca Kur'an yazımına tahsis edildi.

◾ Mushaflar Hz. Osman (RA) döneminde istinsah edilmeye başlandı. Emevîler döneminde ise bu işlem hızlandı ve birtakım sanatlara da konu olmaya başladı.

Hz. Peygamber'in öğretici vasıfları

  • 16
  • 25

◾ Bu sebepten dolayı yazı sanatının diğer İslam sanatlarına nazaran daha hızlı bir gelişim gösterdiği söylenebilir. Bu dönemde Ebu'l-Esved ed-Düelî harfleri harekeler, Nasr b. Asım ve İbn Ya'mer harflerin noktalamalarını yapar ve Halil b. Ahmed Arap yazısını bugünkü şekline getirir.

◾ Abbasîler döneminde ise mevzun hatlarda ciddi değişiklikler yapıldı, onuncu yüzyılda ise neshî yazı kufî yazının yerini tamamen aldı. Osmanlı dönemindeki Mushafların çoğu nesih hattı iledir.

İslam kubbelerinin etkileyici formu: Çarkıfelek

  • 17
  • 25

◾ Yazma Mushafların isimlendirilmesi ebatlarına göredir. En büyük ebatlı olanlara "cami (rahle) boy", bunların yarısı kadar onlara "kebirî kıt'a Mushaf", bunların da yarısı kadar olanlara "veziri kıt'a Mushaf", bunların yarısı kadar olanlara "rubu' kıt'a Mushaf", bunların da yarısı kadar olanlara "sümün kıt'a Mushaf" denilir.

◾ Bir de sancakların üzerine takılması için yazılan altıgen ve sekizgen şeklindeki çok küçük Mushaflar vardır.

İlahi bir terbiye metodu: İmtihan

  • 18
  • 25

Mushaflardaki satır tertibinde tevhid ilkesi gözetilmiştir. "Allah tektir, teki sever" düsturu mucibince bir sayfada bulunan satır sayısı tek sayılarcadır. Bir diğer konu da Kur'an kitabetinde hafızlık yapan kişilere kolaylık sağlanmasıdır.

"Âyet-berkenar" adı verilen mushaflarda, sahife sonlarına gelecek kelimeler dikkate alınmış ve bu mushaflar on beş satırlı olacak şekilde düzenlenmiştir. Son dönem Osmanlı hattatlarından Hasan Rıza Efendi bu tip mushaf kitabetiyle tanınır.

İslam sosyolojisini mimarlığa nakşeden bilge: Turgut Cansever

  • 19
  • 25

Mushaf kitabetinde hattatlarımızın riayet ettiği edeplerden biri de kitabete onuncu cüzden itibaren başlamalarıdır. Şüphesiz ki her hattat, kendisini yazarak geliştirir.

◾ Bunun için Kur'an kitabetinde bulunan hattatlar, ortadaki cüzden sonuna kadar yazarlardı; çünkü tekamül ettikleri kısmın Kur'an'ın baş tarafına denk gelmesini ve okuyan kişiye şevk vermesini isterlerdi.

Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamber duaları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN