Kağıttan ırmağa: Medeniyetimiz
Müslümanların kitaplarla kurduğu o müstesna, sarsılmaz bağ Kur'an-ı Kerim kaynaklıdır. Yemame Savaşı'nda yedi yüz hafızın şehit olması ile bir mushaf altında toplanan Kur'an-ı Kerim ayetleri, Hz. Osman'ın (RA) hilafet döneminde ortaya çıkan ihtilafların bertaraf edilmesi maksadıyla nüshalar halinde İslam beldelerine gönderildi. Bu durum aynı zamanda Kur'an-ı Kerim ilimlerinin doğmasına ve kitapçılığın gelişmesine de zemin hazırladı.
Giriş Tarihi: 19.05.2022
12:35
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024
13:02
◾ Papirüs , milattan önce 4000 yılında Nil Nehri'nin kenarında yetişen cyperus papyrus bitkisinden elde edilmiştir. Parşömenin icadı ise bir zorunluluk neticesindedir.
◾ Epiphanes , Bergama'ya papirüs ambargosu uygulayınca burada yazı için deriler özel yöntemlerle terbiye edilmiş, sonra da bu derilere "Bergama" işi anlamında pergamen denilmiştir.
Şehirlerinden kan sızan medeniyet: Vahşi Batı
◾ Bu gibi malzemelerin icadıyla beraber farklı milletler kağıt üretimi ile alakalı çeşitli malzemeler kullanmaya başladılar. Hz. Peygamber'in (SAV) döneminde üzerine yazmak için tahtadan yapılmış tabletler, develerin kürek kemikleri, hurma ağacı yapraklarının orta damarı, ince beyaz taş ve kırık seramik parçaları kullanıldı.
◾ Hicaz'da en çok, özel üretilmiş deri kullanılırdı. Ashab-ı Kiram da Kur'an-ı Kerim'in ince deriye yazılması hususunda icmâ etmişlerdir. Bu işlem Harun Reşid'in hilafetine kadar etti, onun zamanında ise tamamen kağıt kullanım ına geçildi.
Görünüyorum O Halde Varım
◾ Peygamber Efendimiz (SAV) vefat etmeden evvel Kur'an-ı Kerim'i yazma gayreti içerisinde olan sahabîler vardı. Übey b. Ka'b, Muaz b. Cebel, Ebu'd-Derda, Zeyd b. Sabit, Sa'd b. Ubeyd ve Ebu Zeyd'den oluşan altı sahabî (RA) Kur'an-ı Kerim'in tamamını yazdılar ancak bir kitap haline getirmediler.
◾ Ulemâmız bunun sebebini, Resulullah'ın (SAV) bazı ayetlerin neshedilebileceğini düşündüğünden dolayı bir Mushaf tertip edilmesini emretmemesi olarak zikreder. Bunun dışında bazı kısımları yazan sahabîler de vardı.
Alev Alatlı'nın kaleminden "Batı'ya Yön Veren Metinler"
◾ Peygamber Efendimiz'in (SAV) irtihalinden altı ay sonra Hz. Ebubekir'in (RA) hilafeti döneminde, Kur'an-ı Kerim'in bütün sureleri bir kapak altında toplandı. Bunun nedeni ise, peygamberlik iddiasıyla ortaya atılan Müseylemetü'l-Kezzâb ile yapılan savaşta 700 Kur'an hafızının şehit olmasıdır.
◾ Bu kadar büyük bir kayıp Hz. Ömer'i (RA) endişelendirdi. Böylece Kur'an-ı Kerim'in Mushaf hâline getirilmesini Hz. Ebubekir'e (RA) teklif etti.
Dünyayı işgal eden dil: İngilizce
◾ Hz. Ebubekir (RA) meseleyi düşündükten sonra bu işi güçlü hafızası ve zekasıyla tanınan, Resulullah'ın (SAV) emriyle İbranice'yi 17 gün gibi kısa bir sürede öğrenen Zeyd b. Sabit 'e (ra) teklif etti.
◾ Bu teklifin hikayesini Zeyd b. Sabit 'ten (ra) dinleyelim: