Kalbi temizlemek mümkün mü?
Ayet-i kerimelerde imanın yeri olarak zikredilen kalp, Cenab-ı Hakk'ın iki evinden biridir. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (sav), Yüce Allah'ın yere göğe sığmayıp müminin kalbine sığdığını buyurur. Yaptığımız ameller ile gönlümüzü temizlediğimiz, kirlerden arındırdığımız müddetçe yaşantımız doğru bir yola girer. Fakat kalbin hasta, bozuk olma durumunda insanın tüm amelleri sakıncalı duruma düşer. Peki, kalbi temizlemek mümkün müdür?
Giriş Tarihi: 25.08.2022
11:51
Güncelleme Tarihi: 02.01.2023
09:36
Sesli dinlemek için tıklayınız.
🔹 Yaptığımız ameller ile kalbimizi temizlediğimiz, kirlerden arındırdığımız müddetçe vücudumuz, manevi yaşantımız doğru bir yola girer. Fakat kalbin hasta, bozuk olma durumunda insanın tüm amelleri sakıncalı olur. Zamanla Hak yolunda sebat eden kalp, selim bir kalp olur. Bu da içerisinde Allah korkusu ve sevgisi dışında bir şey bulunmaması demektir.
(x) 🔹 Bu bağlamda, yine Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi'nin Nutk-i Şerîf'indeki şiirlerinden birinde "Tecellîhâne-i Mevlâ gönüldür" ibaresi geçer.
YÜCE ALLAH'I ANAN BİR KALP
🔹 Gönüldeki her hüzün, hayatın bir parçası ve sonlu varlık oluşumuzun doğal sonucudur. İnsanoğlu çağlar boyunca türlü sıkıntı ve huzursuzluklarla karşılaşır. Gönlün ferahlaması, sükunet ve Allah'ı (CC) anan bir kalbe sahip olmak ise yalnızca O'nu (CC) tesbih etmek ile mümkündür.
🔹 Hüzün, insanın tekâmülünü körükleyip hızlandıran bir duraktır. Bu bakımdan, sıkıntılarımıza ibret ve hikmet nazarıyla bakmalıyız. Canımız yansa da zorluklar doğru yorumlandığında bizi büyüten tarafları olacaktır. Vakt-i merhunu geldiğinde, hayrı ortaya çıkacaktır.
(x)💠
(x) Dua, bazen dilin sustuğu, kalbin Rabbiyle konuştuğu anlardır…
🔹 Hüzün içinde karamsarlığı ve ümitsizliği değil, ümidi ve coşkuyu taşır. Peygamber Efendimiz (sav) de kendisini "hüzün peygamberi" olarak adlandırır.
🔹 Fuzuli, kalbin hüzünle olgunlaşma sürecini "Aşk derdiyle hoşem el çek ilâcımdan tabib " dizesiyle ifade eder. Öyle ki derdin kendisi dermandır. Niyazi Mısrî'nin dediği gibi "Derman arardım derdime, derdim bana derman imiş/ Bürhan sorardım aslıma, aslım bana bürhan imiş/ Ben taşrada arar iken ol can içinde can imiş." Tüm işlerin O'na bırakılması, insanlara ve kâinata hükmeden tek kudretin bilincinde olmaktır.
🔹 İnsan gerçekten Hak âşığı olursa günlük hayatın sıradan dertleri, kederleri ve gamları ona pek de uğramaz. Allah aşkı kişiyi, günlük hayatın sıkıntılarını göz ardı etmesini sağlar. Kadere rızayı da kolaylaştırır.
🔹 Kalp temizliği diğer bildiğimiz tüm temizliklerin içinde en önemli olanıdır. Kötü duygu ve düşüncelerin esiri olmaktan bizi korur, günahlarımızın affı için bir vesiledir.
"Şüphesiz ki Allah, sizin bedenlerinize ve suretlerinize bakmaz. Fakat kalplerinize bakar." (Müslim, Birr, 33)
🔹 Kalbin temiz olması, insan vücudunda bulunan bütün organları olumlu şekilde etkiler. Çünkü bedenimizdeki her organ, dilimiz bile kalbimize bağlıdır, onun emrindedir. Ağzımızdan çıkan her söz önce kalbimizde şekillenir. Peygamberimiz (SAV) bu hususu şöyle ifade buyuruyor:
"İyi biliniz ki, insan vücudunda bir çiğnem et parçası vardır. Bu et parçası iyi olursa bütün vücut iyi olur, bozuk olursa bütün vücut bozulur. Bu et parçası kalptir." (Buhari, İman 39)
🔹 Kalbi temizleyen davranışlardan bir diğeri de samimiyetle tövbe etmektir. İmanın ilk makamı, hak yolculuğunun başlangıcı ve Allah'a ulaşma kapısının anahtarı olan tövbe; kişinin şirk, küfür ve nifaktan imana, isyandan itaate, günahtan sevaba, yanlıştan doğruya yönelmesidir.
🔹 İnsan her ne kadar Allah'ın mükemmel bir biçimde yarattığı varlık olsa da zaman zaman bilerek ya da bilmeyerek hata, kusur ve günah olarak nitelendirilebilecek türden davranış ve tutumlar sergileyebilir. Kulun işlediği günah kalbinin kirlenmesine ve kararmasına sebeptir. Kalbin işlediği her günaha karşı pişmanlık duyarak tövbe eden ve Allah'tan bağış dileyen kimsenin, kararan kalbi tekrar aydınlığa kavuşur.