Kalbi temizlemek mümkün mü?
Ayet-i kerimelerde imanın yeri olarak zikredilen kalp, Cenab-ı Hakk'ın iki evinden biridir. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (sav), Yüce Allah'ın yere göğe sığmayıp müminin kalbine sığdığını buyurur. Yaptığımız ameller ile gönlümüzü temizlediğimiz, kirlerden arındırdığımız müddetçe yaşantımız doğru bir yola girer. Fakat kalbin hasta, bozuk olma durumunda insanın tüm amelleri sakıncalı duruma düşer. Peki, kalbi temizlemek mümkün müdür?
Giriş Tarihi: 25.08.2022
11:51
Güncelleme Tarihi: 02.01.2023
09:36
Sesli dinlemek için tıklayınız.
🔹 Kalp temizliği diğer bildiğimiz tüm temizliklerin içinde en önemli olanıdır. Kötü duygu ve düşüncelerin esiri olmaktan bizi korur, günahlarımızın affı için bir vesiledir.
"Şüphesiz ki Allah, sizin bedenlerinize ve suretlerinize bakmaz. Fakat kalplerinize bakar." (Müslim, Birr, 33)
🔹 Kalbin temiz olması, insan vücudunda bulunan bütün organları olumlu şekilde etkiler. Çünkü bedenimizdeki her organ, dilimiz bile kalbimize bağlıdır, onun emrindedir. Ağzımızdan çıkan her söz önce kalbimizde şekillenir. Peygamberimiz (SAV) bu hususu şöyle ifade buyuruyor:
"İyi biliniz ki, insan vücudunda bir çiğnem et parçası vardır. Bu et parçası iyi olursa bütün vücut iyi olur, bozuk olursa bütün vücut bozulur. Bu et parçası kalptir." (Buhari, İman 39)
🔹 Kalbi temizleyen davranışlardan bir diğeri de samimiyetle tövbe etmektir. İmanın ilk makamı, hak yolculuğunun başlangıcı ve Allah'a ulaşma kapısının anahtarı olan tövbe; kişinin şirk, küfür ve nifaktan imana, isyandan itaate, günahtan sevaba, yanlıştan doğruya yönelmesidir.
🔹 İnsan her ne kadar Allah'ın mükemmel bir biçimde yarattığı varlık olsa da zaman zaman bilerek ya da bilmeyerek hata, kusur ve günah olarak nitelendirilebilecek türden davranış ve tutumlar sergileyebilir. Kulun işlediği günah kalbinin kirlenmesine ve kararmasına sebeptir. Kalbin işlediği her günaha karşı pişmanlık duyarak tövbe eden ve Allah'tan bağış dileyen kimsenin, kararan kalbi tekrar aydınlığa kavuşur.
🔹 Kalbi temizleyen davranışlardan bir diğeri de sürekli, her anımızda Allah'ı anmaktır fakat samimi bir şekilde... Bu da bolca kelime-i tevhid getirmekle olur. Kalpleri nurlandıran Allah'tır; sekînet, itminan, sebat ve huzur veren de Allah'tır.