Arama

Kalbi temizleyen davranışlar

Yaşadığımız dönemde özellikle virüs salgınıyla beraber, temizliğin ne kadar önemli olduğunu öğrendik ama öyle bir temizlik türü var ki bunu başarabildiğimizde yaşamımızdaki maddi - manevi her türlü kirden arınmış oluruz. Kalp temizliğinden bahsediyoruz. Ne yazık ki bu, henüz herkese nasip olmuş bir meziyet değil. Her konuda olduğu gibi bu konuda da dinimiz bize en güzel öğütleri vermiş, Rabbimiz bazı ibadetlerde de temizliği şart kılmıştır. Ve tabi ki her alanda temizliğe önem vermek, Allah'ın rızasını kazanmaya da vesiledir.

  • 5
  • 8
Kalbi temizleyen davranışlardan "tövbe"
Kalbi temizleyen davranışlardan tövbe

🔹 Kalbi temizleyen davranışlardan bir diğeri de samimiyetle tövbe etmektir. İmanın ilk makamı, hak yolculuğunun başlangıcı ve Allah'a ulaşma kapısının anahtarı olan tövbe; kişinin şirk, küfür ve nifaktan imana, isyandan itaate, günahtan sevaba, yanlıştan doğruya yönelmesidir.

🔹 İnsan her ne kadar Allah'ın mükemmel bir biçimde yarattığı varlık olsa da zaman zaman bilerek ya da bilmeyerek hata, kusur ve günah olarak nitelendirilebilecek türden davranış ve tutumlar sergileyebilir. Kulun işlediği günah kalbinin kirlenmesine ve kararmasına sebeptir. Kalbin işlediği her günaha karşı pişmanlık duyarak tövbe eden ve Allah'tan bağış dileyen kimsenin, kararan kalbi tekrar aydınlığa kavuşur. Nitekim Peygamberimiz (SAV):

"Kul bir günah işlediği vakit kalbinde siyah bir nokta, bir leke yapar. Eğer tövbe edip vazgeçer, mağfiret dilerse kalbi temizlenir ve parlar. Döner tekrar yaparsa o leke artar, nihayet kalbini ele geçirir. İşte Kur'an'da Allah'ın zikrettiği: "Hayır hayır, onların kazandığı günahlar kalplerinin üzerine pas olmuştur." ayetindeki ran budur." (İbn Mace Zühd 19) buyurmuştur.

Tövbe nedir, nasıl edilir? Tövbe ile ilgili ayet ve hadisler...

  • 6
  • 8
Kalbinden iyi niyetler geçir
Kalbinden iyi niyetler geçir

🔹 Kalple, akıl arasında doğrudan bi ilişki vardır. Kalbimizin ne söylediği kısmını doğru kontrol edebilirsek yaşantımıza olan etkisini de olumlu yönde etkileyebiliriz. Huzur ve güven taşıyan kalp, temiz olmak için var gücüyle savaşır. Bu sebeble iç niyetlerimizi olabildiğince kontrol etmeliyiz. Bir duygu durumuna girmeden önce kalbimizde niyet oluşur ve düşüncelerimiz bu niyet etrafında şekillenir. Nitekim; Âl-i İmrân suresi 154. ayette şöyle buyrulur: "Allah kalplerde olanı bilir."

🔹Karşılaştığımız bazı kötü olaylar ya da duygular neticesinde şu cümleyi kullanırız: "Kalbin paslanmış!" Ne kadar vahim ve üzücü bir cümle değil mi? İşte günah işlediğimiz her an kalbimizde bir siyahlık oluşur ve biz niyetlerimizi halis yöne çevirmez isek günaha devam eder isek kalp giderek paslanır. Ameller niyetlere göredir ve niyetin oluştuğu yer de kalptir.

el-İsrâ 17/36

"Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur."

  • 7
  • 8
Kalbi temizleyen davranışlardan "tefekkür"
Kalbi temizleyen davranışlardan tefekkür

🔹Allah'ın takdiri kalbimizdeki niyetlerin halisliğine bağlıdır. Bir müminin kalbi, dünyevi kederlerle hastalanmaz. Tam tersine o kalp, Rabbini tefekkür ettiği her an şifa bulur. Rabbimiz bizlerden, 'Kur'an'daki öğütlerin sahibi kimdir' diye düşünmemizi ister. İnsan hayatı ancak iman ve tevhid inancıyla süslenmiş bir ömürle anlam kazanabilir. Hakkıyla tefekkür etmek ruhumuzda her şeyi baştan aşağı temizleyen çok önemli bir ibadet şeklidir. Çünkü Rabbimiz kimi doğru yola iletmek isterse onun kalbini İslâm'a açar kimi de saptırmak isterse kalbine darlık ve sıkıntı verir.

Zümer süresi 22. ayette şöyle buyrulur: "Allah kimin gönlünü İslâm'a açmışsa o, rabbinden gelen bir aydınlık içinde olmaz mı? Allah'ı anma konusunda kalpleri katılaşmış olanlara ise çok yazık! Onlar apaçık bir sapkınlık içindedirler."

📌Zümer suresi ilgili ayetin tefsiri

Yağmur ve onun sayesinde yetişen bitki çeşitleriyle tabiatın canlanması, ardından bitkilerin kuruyup toza toprağa karışması örneğinden yola çıkılarak, ilâhî kudret ve iradenin evren üzerindeki mutlak hükümranlığına dikkat çekilmekte; daha sonra aynı güç ve iradenin, insanın mânevî gelişimindeki tesirine atıfta bulunulmaktadır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 8
  • 8
Kalbi temizleyen davranışlardan "kelime-i tevhid"
Kalbi temizleyen davranışlardan kelime-i tevhid

🔹 Kalbi temizleyen davranışlardan bir diğeri de sürekli, her anımızda Allah'ı anmaktır fakat samimi bir şekilde... Bu da bolca kelime-i tevhid getirmekle olur. Kalpleri nurlandıran Allah'tır; sekînet, itminan, sebat ve huzur veren de Allah'tır.

🔹 Kalbimizin hidayete erişmesi, merhamet ve şefkat duygularına hasıl olması O'nun lütfuyla olur. O zaman bize düşen dua ve nasip kapılarımız kapanmadan, kalbimizin temizliği için işe koyulmaktır.

"Yeryüzünde hiç dolaşmıyorlar mı ki ibret almış kalplere yahut işitmiş kulaklara sahip olsunlar! Şu bir gerçek ki gözler körleşmez, fakat göğüslerdeki kalpler körleşir." el-Hac 22/46

📌Hac suresi ilgili ayetin tefsiri

Dünya menfaati ve arzuları uğruna peygamberleri yalancılıkla itham edip insanlar üzerindeki haksızlık ve baskılarını sürdürenlerin, ne kadar debdebeli bir hayat yaşamış olurlarsa olsunlar, sonunda iflâh olmadıkları, er-geç cezalarını gördükleri Kur'an'ın birçok âyetinde ifade edilmiştir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN