Kalemin ince dokunuşu: Hüsn-i hat
İnsanoğlu estetik kaygılar çerçevesinde bir sanat dünyası ortaya koymuştur. İslamiyet de yapılan her işte güzele ulaşmayı hedeflemiştir. Kısaca bir kalem kullanılarak ortaya konan güzel yazı olarak özetlenebilecek Hat sanatı da Müslümanların estetik algılarında beslenip dışarı vurulan bir güzelliktir. Hat, kalbi manada Müslümanları birbirine bağlayan, bakıldığında insanların fazlaca etkilendiği bir güzel sanattır.
Giriş Tarihi: 13.08.2021
18:56
Güncelleme Tarihi: 13.08.2022
10:15
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Sözlükte altı kalem anlamına gelir. *Istılah olarak ise aynı yazının muhtelif üsluplarını ifade eder. Aklâm-ı sitte; tevkî ve rikâ, muhakkak ve reyhânî, sülüs ve nesih hatlarını ifade eder. Bunlar birbirini andıran, kalem ağızlığının derecelerine göre ortaya çıkan yazı çeşitleridir. ➡Muhakkak: Muhkem anlamına gelir. Bu usulde harfler sülüse nazaran daha ufaktır. ➡Reyhanî: Muhakkakın kaidelerine bağlıdır ama yazı boyutu daha küçüktür. Zamanla kullanımı azalmıştır. ➡Rikâ: Osmanlı icadıdır. Sarayda doğan bu hat günlük yazışmalarda ve mektuplaşmalarda bolca kullanılmıştır. ➡Tevki: Bu türde birleşmeyen harfler de birleşir. Genellikle vakıflar tarafından kullanılmıştır. ➡Sülüs: Muhakkak'a göre harfler küçüktür. Daha çok kitap unvanlarında, levhalarda ve kıt'alarda kullanılmıştır. ➡**Nesih : Sülüs'ün küçüğüdür. Kitapların yazılmasında diğer yazı türlerinden daha fazla kullanılmıştır. Adı buradan gelmektir.
(x) *Istılah: Bir kelimenin o ilimde ne anlama geldiğini ifade eder. (x) **Nesih : Önceki hükmü ortadan kaldırma
Bir ince bakış: İslam sanatları
Müslümanların hayata bakışlarını anlatan en güzel işlerden biri de hüsn-i hattır. Hat onlarca yıl alan, kendi terbiye metoduna sahip bir sanattır. Bu süreç zor olduğu kadar Kur'an'la mülaki olma sonucunda büyük bir rahmet vesilesidir. Hakka karşı olan güzel hasletler harfler aracılığı ile sanata dönüşmüştür. İslam harfleri ve İslam sanatları işte böyle halis duyguları ifade eden ve rahmet çeken olgulardır.