Arama

Kanaat nedir? İslam'da kanaat etmenin ve azla yetinmenin önemi

Kanaat, kişinin elindekilere razı olma, başkalarının elindekine göz dikmeme olarak tanımlanır. İnsanın sahip olduklarıyla yetinmesinin ve kanaatkâr olmasının kişiyi hırs, tamah, hazlara düşkünlük gibi mal ve dünya tutkusundan uzaklaştırdığı belirtilir. Ayet ve hadislerde insanın doğası gereği dünya hayatında elde edeceklerine yöneldiği; ancak ahiret hayatının kendisi için daha hayırlı olduğunun sık sık altı çizilir. Tasavvuf ehli ise kanaatin ahlaki açıdan güzel bir haslet olmasının yanında, kulu onurlu ve "hür" kılan bir özellik olduğuna dikkat çekmiştir.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 10
KANAAT İNSANIN KİŞİLİĞİNİ VE ONURUNU KORUR
KANAAT İNSANIN KİŞİLİĞİNİ VE ONURUNU KORUR

🔸 Kanaat ile ilgili yapılan vurgulardan biri de bu özelliğe sahip olmanın ahlaki boyutu yanında insanın kişiliğini ve onurunu koruyan bir özellik olmasıdır.

🔸 Mutlu ve huzurlu yaşamanın bir şartı olarak değerlendirilen kanaat, özgür ve onurlu bir hayat sağlayan özellik olarak görülür.

🔸 Bu konu hakkında 9. yüzyılda müstakil bir eser yazan mutasavvıf İbn Ebü'd-Dünyâ, el-Kanâʿa ve't-taʿaffüf isimli eserin ilk bölümünde kanaate değinir.

🔸 Başkasından bir şey istemenin kötülüğü, bunun engellenmesi ve bu konuda iffetli olmanın gerekliliğini vurgular.

🔸 9. yüzyıl İslam âlimi İbn Kuteybe kanaatkâr olanın onurlu ve özgür bir hayat süreceğini ifade eder.

🔸 Aynı yüzyılda yaşayan muhaddis İbn Hibbân, kanaatkâr kişinin gönlünün huzura, bedeninin rahata kavuşacağını söyler.

🔸 Gazzâlî ise kanaatle yaşayanın hayatı seveceği, hevâ ve hevesi terk edenin hür olacağını belirtir.

🔸 İlk İslam filozofu Ya'kub bin İshak el-Kindî ise ahlâk ve tasavvuf ile ilgili eserlerinin birçoğunda üzüntü ve mutsuzluğun başlıca sebeplerinden birinin kanaatsizlik olduğunu bildirir.

(x) 📌 Rızık: Allah'tan gelen nimet: Helal kazanç neden önemli?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN