Arama

Kandil nedir? Kandil neden kutlanır? Kandil nasıl kutlanır?

Müslümanlarca mübarek sayılarak yılın belli günlerinde idrak edilen kandiller; insanları bir araya getiren, dualarda buluşturan ve sıla-i rahimi güçlendiren hayırlı vakitlerdir. Kandillerde Müslümanlar, adeta tek yürek olarak Allah'a (CC) yönelirler. Bu mübarek günler insanların fıtratlarını hatırlamaları, hayatlarını gözden geçirmeleri için büyük bir fırsat niteliği taşır. Peki, kandil nedir, neden kutlanır?

Miraç kandili

💠 Üç aylar içerisinde bulunan, Receb ayında idrak diğer bir gece de Miraç gecesidir. Mi'rac hadisesinin gerçekleşme tarihiyle ilgili farklı rivayetler olsa da Müslüman aleminin ekseriyeti Mi'rac gecesini Receb ayının 27. gecesinde idrak eder.

💠 Abdullah b. Mes'ûd'un (RA) rivayetine göre bu gece beş vakit namaz farz kılınmış ve Hz. Peygamber'e (SAV), Allah'a (CC) şirk koşmadıkları sürece ümmetinin günahlarının bağışlanacağı müjdesi verilmiştir (Müslim, "Îmân", 279). Bu haber şefaatle ilgili rivayetlerle birlikte mütalaa edildiğinde Mi'rac Müslümanlar için üzerinde durulmaya değer bir gece hâline gelir.

Miraç gecesinde neler oldu?

💠 Miraç Kandili, "rahmet ve mağfiret gecesi"dir. Bu geceyi ibadet ile geçirip tövbe eden müminlerin bağışlanacağı umut edilir. Müslümanlar bu aylarda ve özellikle de Miraç Kandili'nde günahlarından Allah'a (CC) sığınarak tövbe etmelidir.

💠 Miraç Kandili, Müslümanlara beş vakit namazın farz kılınarak Bakara Suresi'nin son iki ayetinin indirildiği ve iman ile ölen müminlerin cennete gireceğinin müjdelendiği bir gecedir.

💠 Peygamberimiz (SAV), Recep ayının 27. gecesinde Yüce Allah'ın (CC) davetiyle Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülüp (isra) oradan da Allah'ın (CC) huzuruna yükselmiştir.

Üç aylarda başlayan dini seferberlik: Cerre çıkmak

Berat kandili

💠 Berat, Arapça berâe/berâet sözcüğünün Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, "iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması" anlamlarına gelir.

💠 Şaban ayının on beşinci gecesinde Müslümanların Allah'ın (CC) affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde "Şâbanın ortasındaki gece", "mübarek gece", "rahmet gecesi" gibi ifadeler kullanılır.

💠 Berat gecesi, müminler tarafından kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadette bulunulması zamanla adet haline gelmiştir.

Hz. Peygamber'in (SAV) "Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar" buyurduğu rivayet edilir.

(Tirmizî, "Savm", 39; İbn Mâce, "İkāmetü's-salât", 191)

💠 Başka bir rivayete göre de Hz. Peygamber'in (SAV):

"Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah (CC) o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!' der" buyurarak Berat gecesinin önemini vurguladığı bilinir.

(İbn Mâce, "İkāmetü's-salât", 191)

Hz. Muhammed'in (SAV) İslam uğruna gördüğü eziyetler

  • 10
  • 10

Kadir gecesi

💠 Kandil geceleri arasında en fazla değer atfedilen, aynı zamanda adı Kur'an-ı Kerim'de bir sûre de olan Kadir Gecesi'dir. Aynı adı taşıyan sûrede Kur'an'ın inmeye başladığı bu gecenin "bin aydan daha hayırlı olduğu" bildirilir. (Kadir sûresi, 1-3. Ayetler) Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastladığı görüşü âlimlerin çoğunluğu tarafından kabul edilse de efdal olan Ramazan ayının son on gününde bu mübarek geceyi aramaktır.

💠 Kadir Gecesi'nde yapılacak en güzel ibadet günahlardan tövbe etmek ve dua ile Allah'a (CC) yaklaşmaktır. Peygamber Efendimiz (SAV) müminlere şu duayı yapmayı tavsiye etmiştir:

💠 Hz. Aişe (RANHA) şöyle dedi: "Ey Allah'ın (CC) Resulü! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?" diye sordum. Peygamber Efendimiz (SAV):

"Allahümme inneke afuvvün tuhibbul afve fa'fu annî"

Anlamı: "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et" buyurdu.

(Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN