Arama

Karabağ'ın incisi: Şuşa

2020'de gerçekleşen "Dağlık Karabağ Savaşı"nın nihayetinde otuz yıla yakın bir süre maruz kaldığı Ermeni işgalinden kurtulan Şuşa, Azerbaycan'ın kültür başkenti olma özelliği taşıyor. Şehirde bulunan hemen hemen tüm tarihi yapılar ise Ermeniler tarafından tahrip edilmiş durumda. Hızlı bir restorasyon süreci içinde olan Şuşa aynı zamanda 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına sahip.

◾ Şehir kısa sürede önemli ölçüde büyümüş, doğal güzellikleri, yüksek binaları ve muhteşem kale surlarıyla dikkatleri üzerine çekmiştir.

◾ Şuşa'nın bir anıtlar şehri olduğunu söyleyen Haydar Aliyev, şehrin Azerbaycan için olağanüstü önemini vurgulamış ve "Şuşa olmadan Karabağ, Karabağ olmadan Azerbaycan olmaz." demiştir.

Azerbaycan'da tarihi belgeler sergilendi

◾ Şuşa'ya 'Karabağ'ın atan kalbi' denilmesi boşuna değildir. Ulusal mimari tarzıyla öne çıkan Şuşa orta çağ kent mimarisinin değerli bir örneğidir.

◾ Azerbaycan'ın fethedilemeyecek kalesi, kültür mabedi olan bu kadim kentin kendisi de tarihi bir eserdir. Her biri değerli sanat eserleri olan Han ve Gahal mağaraları, Şuşa kalesi, Hurşidbanu Natavan'ın, General Mehmandarov'un, şair ve ressam olan Mir Muhsun Navvab'ın, İbrahim Han'ın ve kızı Gara Büyükhanım'ın kaleleri, Gence kapıları, Gövhar Ağa Camii, ticaretin ana merkezi olan Rastabazar, muhteşem kale duvarları ve kendine has mimari tarzda inşa edilmiş diğer yapılar şehre gelen ziyaretçileri kendine hayran bırakmıştır.

Azerbaycan'ın 'devlet olma' savaşında 'tek millet'

◾ Şuşa, temiz havası ve tıbbi değeri açısından da önemli bir şehir olarak kabul edilir. Deniz seviyesinden 1403 metre yükseklikte inşa edilen bu güzel şehir, Turşsu adındaki maden suyuyla da tanınmış, insanların Ermenistan işgalinden önce tatil beldelerinde dinlenip tedavi gördükleri bir yer olmuştur.

Karabağ'ın incisi Şuşa, Azerbaycan'ın kadim tarihine ayna tutmaktadır. Bu şehir Azerbaycan milli kültürünün merkezi, şiirinin ve müziğinin beşiğidir.

Azerbaycan'da Nuri Paşa Kütüphanesi açıldı

Karabağ Hanlığı'nın başkenti Şuşa'ya tarihte "Küçük Paris", "Kafkasya'nın sanat mabedi", "Azerbaycan müziğinin beşiği" ve "Doğu konservatuarı" denilmiştir.

◾ Şuşa, aynı zamanda dünya kültür hazinesine büyük katkılarda bulunmuş birçok önemli sanatçı, müzisyen, mimar, ressam ve yazarın, şahsiyetin yetiştiği bir yer şehirdir.

Azerbaycan sineması Roma'da görücüye çıktı

  • 10
  • 20

◾ Şuşalı meşhur besteci Üzeyir bey Hacıbeyli'nin önemli çalışmalarıyla Azerbaycan'da ilk defa profesyonel müzik eğitiminin temelleri atılmıştır.

Üzeyir bey Hacıbeyli, Azerbaycan opera müziğinin kurucusu olarak tanınmasının yanı sıra yetenekli bir gazeteci, oyun yazarı, eğitimci ve müzikolog olarak da Azerbaycan tarihinde iz bırakmıştır.

Azerbaycan'da Şuşa şehitleri anıldı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN