Karahanlıların simgesi: Özgön kulesi
İslam'ı topluca kabul eden ilk Türk devleti olan Karahanlılar, inşa ettikleri simge eserlerle Maveraünnehir'i bir kültürel havza haline getirdiler. Bu eserler arasında güzelliği ile öne çıkan Özgön kulesi, on birinci yüzyılın ortalarında inşa edilen bir minareydi. Uzun yıllar sonucunda pek çok tahribata maruz kalsa da kule bugün tüm estetiği ile ziyaretçilerini ağırlıyor.
Giriş Tarihi: 05.09.2022
19:05
Güncelleme Tarihi: 24.08.2024
10:07
➡ Bölgenin en yüksek yapısı olma unvanını günümüzde de koruyan minare, tarihi ve mimarisi yle yerli ve yabancı turistlerce sene boyunca ziyaret ediliyor.
Tarihin izinde: Kırım yapıları
➡ Orta Asya'da yaklaşık 1100 yıl önce İslamiyet'i kabul eden Karahanlılar döneminden kalma Özgön Kulesi, döneminin güçlü ve kudretli hanedanı Karahanlıların saltanatını yansıtıyor.
➡ Bulunduğu şehrin ismi ile anılan kulenin Orta Asya'da ve Doğu Türkistan topraklarına 840 - 1212 yılları arasında hakim olan Karahanlılar tarafından minare olarak yapıldığı biliniyor.
Kudüs'e açılan kapı: Akka
➡ Özgön Minaresi, Fergana Vadisi'nin doğusunda Kara-Darya Nehri kıyısında Kırgızistan'ın güneyindeki Oş Bölgesine bağlı Özgön şehir merkezindeki Tarihi-Kültürel ve Mimari-Arkeolojik Komplekste yer alıyor.
➡ Bölgenin en yüksek yapısı unvanını koruma ya devam eden ve şehrin en önemli sembollerinden olan kule ülkenin simge yapılarından birisi.
Zorunlu ortaklık
➡ Özgön Kulesi, aynı yüzyılda inşa edilen, süslemeleri ve işçilik bakımından farklı olduğu görülen Kırgızistan'ın kuzeyinde bulunan meşhur Burana Kulesi'ni andırıyor.
İslam mimarisinde dinlenme köşesi
➡ Özgön Kulesi, Kırgızistan için çok önemli bir simge yapı. 50 Kırgız somluk banknotunda da yer alan kulenin üst kısmına bir asır evvel bir fener inşa edildi.
➡ Bilim adamları tarafından gerçekleştirilen araştırmalarına göre, Özgön minaresinin temeli 11. yüzyılın ortalarında, Karahanlı hanedanının ilk dönemlerinde atıldı.
Kayıp miras: Sultaniye Köşkü