Karaviyyin Üniversitesi hakkında 5 bilgi... Fatma El Fihri kimdir? 📘
Müslümanlar yeni şeyler öğrenmenin ve buluşlarını paylaşmanın sevincini her daim yaşadı. 9. yüzyılın sonlarında neredeyse tüm camilerde erkek ve kızlar için bir ilkokul vardı. Fatma el Fihri isminde Tunuslu bir ilim aşığı, Karaviyyin adlı okulu olan bir cami yaptırdı. Günümüzde dünyanın en eski üniversitesi olan Karaviyyin , zamanına göre yüksek teknoloji teçhizatları olan, astronomi aletleri, usturlaplar, güneş, kum ve su saatleri ile yüksek bir donanıma sahipti.
Giriş Tarihi: 09.09.2019
14:11
Güncelleme Tarihi: 09.09.2023
11:27
Dünyanın kesintisiz eğitim veren en eski üniversitesi
🔹 Müslüman alim Fatima el-Fihrî yeteneğini ve servetini kullanarak Fas'ın, Fes şehrinde Karaviyyin adlı okulu olan bir cami yaptırır. Karaviyyin günümüzde dünyanın en eski üniversitesi olup, hala eğitim verir.
🔹 Karaviyyin , zamanına göre yüksek teknoloji teçhizatları olan, astronomi aletleri, usturlaplar, güneş, kum ve su saatleri ile iyi bir donanıma sahiptir. Öğrenciler zamanı, muvakkit (namaz saatlerini belirleyen kişi) tarafından denetlenen bir odada hesaplarlar.
🔹 Dünyanın kesintisiz eğitim veren en eski üniversitesi olma özelliğini taşıyan Karaviyyin, bin yılı aşkın süredir Fas'ta eğitim hayatına devam eder.
🔹 Tunuslu ilim aşığı Fatima el-Fihri tarafından 859 yılında yaptırılan üniversite Fas'ın eski başkentlerinden Fes'in ilk yerleşim merkezi olan "Medine "de yer alır.
Bin yılı aşan eğitim sistemi
🔹 Fatimi Hükümdarlığı zamanında, İdrisilerin yönetimde bulunan Tunus'un Kayrevan kentinden Fes'e göç eden Fakih Ebu Abdullah Muhammed Bin Abdullah el-Fihri'nin kızı olan Fatima el-Fihri , ailesiyle birlikte Fes'li ailelerin yoğunlukta yaşadığı Karaviyyin mahallesine yerleşir.
🔹 Mahallede bulunan Şurefa Cami'nin cemaate yeterli gelmemesi üzerine, bulundukları mahallede vakit namazlarının kılındığı bir cami olarak inşa edilen Karaviyyin Camii , zaman içerisinde bölgenin ilim merkezi haline gelmesiyle Karaviyyin Üniversitesi İslami ilimler ve fen ilimleri alanında eğitim vermeye başlar.
🔹 UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'nde dünyanın en eski üniversitesi olarak yer alan Karaviyyin Üniversitesi'nde eğitim sistemi ve usulü bin yılı aşkın bir süredir - zaman zaman değişikliğe uğrasa da - kesintisiz devam eder.
9'uncu yüzyıldan günümüze Müslüman mirası üniversiteler
Yaklaşık yirmi kişilik sınıflardan oluşuyor
🔹 Eğitimin eski usulde devam ettiği üniversitede dersler, caminin bir köşesinde aralarında kız öğrencilerin de olduğu yaklaşık yirmi kişilik sınıflardan oluşan ders halkaları şeklinde yapılır.
🔹Yüksekçe bir kürsüye çıkan hoca ders halkasına katılan öğrencilere başta İslami ilimler olmak üzere birçok alanda ders verir.
İlklerin üniversitesi
🔹 Karaviyyin Üniversitesi en eski üniversite olmasının yanı sıra birçok ilki de içinde barındırır. İlk ilmi alan şubeleri ve ilk ilmi uzman kürsüsü bu üniversitede kurulur.
🔹 İslami ilimlerin yanı sıra tıp, astronomi, mantık, felsefe ve matematik gibi köklü bilimlerin de okunduğu üniversite, yüzyıllarca ilmin merkezi olarak hizmet vermeye devam eder.
🔹 Bir cami olarak hizmete açılan üniversite, zamanla en önemli eğitim kurumları arasında yer alarak eğitim kalitesini ispat eder.
Abdülhamid'in İstanbul'a miras bıraktığı üniversiteler
Dünyaca ünlü alimler bu sıralardan geçti
🔹 Fas mimarisinin "mücevheri" olarak nitelendirilen Karaviyyin Üniversitesi, öğretmen veya öğrenci olarak birçok meşhur şahsiyete ev sahipliği yapar.
🔹 Üniversitenin kurucusu Fatima el-Fihri'nin yanı sıra felsefecilerden İbn Haldun, İbn Rüşd ve İbn Bace, tıp alimlerinden İbn Meymun, coğrafyacı Eş-Şerif el-İdrisi, mutasavvıflardan İbn Hazm ve Abdüsselam Bin Meşiş gibi birçok alimin Karaviyyin Üniversitesi'nde eğitim aldığı bilinir.