Peygamber sevgisine örnek: Kaside-i Bürde
Peygamber Efendimize (SAV) olan sevgiyi göstermek ve O'nun (SAV) yüce zatını övmek için birçok kaside kaleme alındı. Bu türün en güzel örneklerinden birini Ka'b bin Züheyr (RA) verdi ve O'nun (SAV) huzurunda okudu. Âlemlerin Peygamber'i (SAV) etkilendi ve üzerinde bulunan hırkasını çıkarıp şaire verdi. Şiir o günden sonra Kaside-i Bürde olarak tanındı. Peki, bu kasidede neler yazıyordu?
Giriş Tarihi: 28.12.2022
13:11
Güncelleme Tarihi: 31.12.2023
17:10
◾ İnatçı bir kişiliğe sahip olan Kâ'b (RA), şiire olan yeteneğini ispatlar. Şairliğinin yanı sıra o yıllarda gerçekleşen Tay, Kureyş ve Hazrec kabilelerine karşı yapılan savaşlara da katılır. Çevresinden birçok kişi Müslüman olmasına rağmen o, İslam'ı ve Hz. Peygamber'i (SAV) hicveder.
◾ Müslüman olan kardeşi Büceyr ona bir mektup yazarak bu yaptığının doğru olmadığını söyler. Kardeşini bu yoldan ne kadar vazgeçirmeye çalışsa da ikna edemez.
Kaside-i Bürde'nin el yazması*
◾ Ka'b bin Züheyr (RA) ile kardeşi arasında geçen bu konuşma için Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği şu ifadelerde bulundu:
◾ "Büceyr der ki, senin niyetin o değil, sen bu kadar da aşırı bir şey yapmazsın. Bunu aslında yapmak istemedin, heyecanla yaptın, bundan dön, tövbe et."
◾ Zor bir duruma düşen Ka'b (RA), kendisi için yapılan bu uyarıyı dikkate almaktan başka bir çaresi kalmamıştır. Çünkü Medineli sahabe, Peygamber'e (SAV) yapılan bu saygısızlığa karşı oldukça öfkelenmiştir.
Kaside-i Bürde'nin el yazması*
Fatih'e sunduğu kaside ile idamdan kurtulan şair: Ahmet Paşa
◾ Hz. Büceyr'in "Peygamber'in (SAV) kendisine af dilemek için gelen kimselerin önceki günahlarından sorumlu tutmuyor" demesi üzerine Kâ'b (RA), kasidesini hazırlayıp Medine'ye gider.
◾ Orada meşhur kasidesi Bânet Süʿâd'ı kelime-i şehadet getirip okur. "Muhakkak ki Peygamber (SAV) kendisiyle aydınlanılan, Allah'ın (CC) çekilmiş yalın kılıçlarından bir kılıçtır" beytini söylediğinde Resûl-i Ekrem (SAV) duygulanarak üzerindeki Yemen hırkasını (bürdesini ) Kâ'b'ın (RA) omuzlarına atar. Şairin kasidesi bundan dolayı Kaside-i Bürde adıyla meşhur olur.
Kaside-i Bürde'nin el yazması*
VIDEO
◾ Muâviye, Hz. Kâ'b (RA) vefat ettikten sonra varislerinden Peygamber Efendimizin (SAV) hırkasını satın alır. Emeviler ve Abbasiler zamanında halifelerce korunan ve törenlerde giyilen hırkanın, Moğollar'ın Bağdat'ı istilâsı sırasında yandığı kaydedilir.
◾ Fakat hırka yanmamıştır ve kayıp değildir. Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır fethedilince İstanbul'a getirilir ve koruma altına alınır.
Kaside-i Bürde'nin el yazması*
Bayram günlerinin verdiği coşkuyla yazılan kasideler
Kaside-i Bürde
◾ Geleneksel kaside şekilden söylenen ve 53 beyitten oluşan kaside 3 bölümden meydana gelir.
◾ Nesib olarak adlandırılan birinci bölüm 14 beyitten oluşur. Bu bölümde sözünde durmayan, nasihat dinlemeyen, yalancı, nasihat dinlemeyen, vefasız dost olarak simgelenen Süâd'dan ve onun ayrılığından bahsedilir.
◾ Nefisten şikayetle devam edilen kaside, Peygamber'e övgü kısmı ile devam eder.
Kaside-i Bürde'nin el yazması*