Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Katılım bankasına para yatırmak caiz midir? En çok merak edilen dini konular...

Katılım bankasına para yatırmak caiz midir? En çok merak edilen dini konular...

İslam, insanların bütün hayatını kapsar. Bundan dolayı da Müslümanların günlük hayatta kendisine gerekli olan dini bilgileri öğrenmesi farzdır. Kişinin davranışlarının hükmünü bilmesi, dine uygun bir şekilde yaşanabilmesi için zorunludur. Değişen hayat şartları içerisinde çözüm bekleyen yeni sorular da ortaya çıkar. Peki, hangi durumlarda sehiv secdesi yapılır?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 4
  • 10
Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır?
Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır?

🔸 Sehiv secdesi, yanılma, unutma veya dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazın vaciplerinden birini terk etme ya da geciktirme durumunda son oturuştan sonra art arda yapılan iki secdeye denir. Örneğin bir kimse önce sure sonra Fatiha okursa ya da kıraat bittikten sonra rükûa hemen gitmeyip beklese sehiv secdesi yapması gerekir.

🔸Her rekâtta iki secde vardır. Her iki secdenin yapılması farzdır. Dört rekatlık farz namazda unutularak ilk oturuş terk edilirse sehiv secdesi yapılması gerekir.

🔸 Namazda iki defa yahut daha fazla yanılan kimsenin bir sehiv secdesi yapması yeterli olur.

Sehiv secdesinin dinî dayanağı Hz. Peygamber'in (sav) şu hadisidir: "Her yanılma için namazdan sonra iki secde yapılır." (x) (İbn-i Mâce, İkâme, 136)

Sehv secdesi nasıl yapılır?

🔸 Namazda yanılan kimse, son oturuşta "Tahiyyât" duasını okuduktan sonra sağa selam verir, iki secde daha yapar ve oturur. "Tahiyyât", "Salli", "Bârik" ve "Rabbenâ Âtina" ve "Rabbenağfirlî" dualarını okur, sağa ve sola selam verip namazdan çıkar.

  • 5
  • 10
İcradan ev, araba almak caiz midir?
İcradan ev, araba almak caiz midir?

🔸 Bir kimsenin borcunu ödeyememesi sonucunda, kanunda belirtilen kurallar çerçevesinde malına haciz konulur. Bunun nedeni de alacaklının hakkının korunmasıdır. İcra sonucunda açık artırma ile mallar satılır.

🔸 Diyanet'in fetvasına göre piyasa değerinde veya ona yakın bir fiyatla satılan hacizli malları satın almakta bir sakınca yoktur. Ancak haczedilen mal, değerinin çok altında satılır ise Hanefilerden İbn Âbidîn akdin fasit yani hükümsüz olacağını Şâfiî âlimlerden Nevevî ise geçerli olmakla birlikte bu malın satın alınmasının mekruh olacağını söyler.

🔸 Peygamber Efendimiz (sav), borcunu ödeyemeyen Muaz bin Cebel'in malını borcu karşılığında satmıştır. (x) (Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, VI, 80)

(x) Peygamber Efendimizin ticarette dürüstlük ile ilgili uyarı ve hadisleri

🔸 Hz. Ömer halifeliği döneminde hac yolunda ticaret yaparken iflas eden bir kimsenin kalan mallarının, alacaklıları arasında taksim edilmesine hükmetmiştir. (x) (Muvattâ, Vasiyet, 8)

🔸 İcradaki malın değerinin çok altında satılması borçlunun mağduriyetinden faydalanmak anlamına gelir. Bundan dolayı da hacizli mal satın almak isteyenler, fiyatlandırmayı borçlunun mağduriyetini azaltacak şekilde gerçekleştirmesi hakkaniyetli olur.

İcradan mal almak caizdir. Fakat Müslümanlar buradan alışveriş yaparken hak ve hukuk gözetmelidir.

  • 6
  • 10
Katılım hesabı caiz midir?
Katılım hesabı caiz midir?

🔸 İslam fıkhında meşru kazanç yollarından biri ortaklıktır. Bunların çeşitleri vardır. Birinde tarafların hepsi sermaye ortaya koyar. Diğer çeşidinde taraflardan biri emek koyup diğeri sermaye koyar.

🔸 Diyanet'in fetvasına göre İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.

(x) İslam hukuku açısından Bitcoin ve kripto paralar

🔸 Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda, katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir. Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez.

🔸 Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı Dr. Hüseyin Kayapınar, vatandaşların katılım bankalarına yatırdığı para ile belirli oranda kar ve zarar ortaklığı kurduğunu belirtir. Parayı yatıran kişi sermayedar, banka emek sahibi oluyor. Bunun sonucunda banka, parayı çalıştırıyor.

🔸 Katılım bankalarının kâr dağıtmak üzere topladıkları paraları fıkhen meşru alanlarda nemalandırmaları gerekir.

🔸 Katılım bankalarının dağıttığı kârın helal olması için ticaret ortaklığını esas alan şu işlemleri yapması gerekir:

Mudarebe: Bir tarafın sermaye vermek, diğer tarafın da bu sermayeyi işletmek ve kârı aralarında anlaştıkları belli bir oranda paylaşmasıdır. Zarar ise işletmecinin kasıt, kusur ve sözleşme şartlarına aykırı davranışı yoksa sermayeden karşılanır.

Murabaha: Bir malın maliyetinin müşteriye bildirilmesini takiben maliyetin üzerine kâr eklenerek satılmasıdır. Örnek verecek olursak, bir malı peşin olarak satın alma imkanı bulmayan bir kimse, herhangi bir katılım bankasına giderek söz konusu malı satın alıp kendisine taksitle satmasını talep eder. Katılım bankası da malı peşin alarak üzerine kâr payı da ekleyip vadeli olarak müşteriye satar. Bu durumda dinen bir sakınca yoktur.

(x) İslam hukukuna göre döviz ve para değişimi

❗ Burada dikkat edilmesi gereken nokta, malın ilk önce katılım bankasına satılması sonra da bankadan müşteriye satılmasıdır. Yani alınan malın faturası, katılım bankasına kesilmeli, daha sonra yapılacak bir akitle de müşteriye satılmalıdır.

Müşareke: Katılım bankaları ile iştirakçilerinin ortaklaşa sermaye koymasını, birlikte iş yapmasını ve meydana gelecek kâr veya zararı paylaşmasını esas alan ortaklık yapmalarıdır. Örneğin tarafların ortak sermaye ile fabrika kurup işletmeleri, inşaat yapmaları gibi.

➡ Makine, teçhizat, taşıt aracı ve benzeri malların, bu mallara ihtiyaç duyan girişimcilere bir kira sözleşmesi çerçevesinde kiralanması, kira süresi bitiminde de önceden belirlenen fiyat karşılığında kiralayan kişiye satılması da fıkhen meşru kabul edilir.

Ancak İslam'ın genel hükümlerine uymayan faiz gibi işlemler ise hangi ad altında ve kim tarafından yapılırsa yapılsın caiz değildir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN