İnsanı felakete götüren haslet kibir hakkında ayet ve hadisler
Yüce Allah, insan onurunu zedeleyecek her türlü davranışı ve huyu yasaklamıştır. İnsanı felakete götüren bu hasletlerden biri de kibir ve gururdur. Kişinin kendini üstün görmesi ve bu duyguyla başkalarını aşağılayıcı davranışlarda bulunması anlamına gelir. Bu davranışlar adeta gönülleri kör eden manevi bir hastalıktır. Sizler için kibir hakkında ayet ve hadisleri derledik.
Giriş Tarihi: 09.10.2020
08:41
Güncelleme Tarihi: 16.10.2020
14:48
Şüphesiz Kârûn, Mûsâ'nın kavmindendi. Onlara karşı azgınlık etti. Biz ona, anahtarlarını (bile taşımak) güçlü bir topluluğa ağır gelecek hazineler verdik. Hani, kavmi kendisine şöyle demişti: "Böbürlenme! Çünkü Allah, böbürlenip şımaranları sevmez."
(Kasas suresi , 76. ayet)
Allah'a kulluk edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenip duran kimseyi asla sevmez.
(Nisâ suresi, 36. ayet)
Fikriyat TV'de yer alan Kur'an-ı Kerim okumaları için tıklayın
Meleklere, "Âdem'e secde edin" dediğimizde İblîs dışındakiler derhal secde ettiler; o direndi, büyüklendi ve kâfirlerden oldu.
(Bakara suresi , 34. ayet)
Abdullah b. Mes'ûd'dan (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (sav): "Kalbinde zerre kadar kibir bulunan kimse cennete giremez." buyurdu. Sahâbîlerden biri: "(Yâ Resûlallah), insan elbisesinin ve ayakkabısının güzel olmasından hoşlanır." dedi. Resûlullah (sav) da: "Allah güzeldir, güzeli sever. Kibir ise hakkı kabul etmemek ve insanları küçümsemektir." buyurdu.
(Müslim, Îmân, 147)
Fikriyat'ın özel çalışması Esma-i Hüsna için tıklayın
Seleme b. Ekva'dan (ra) rivayet edildiğine göre; Bir adam Resûlullah'ın (sav) yanında sol eliyle yemek yiyordu. Peygamber: "Sağ elinle ye" dedi. Adam (kibirlenerek): "Yapamıyorum" dedi. Resûlullah (sav) da: "Yapamaz ol" dedi. Adamın sağ elle yemesine engel olan şey kibirden başkası değildi. O adam bundan böyle elini ağzına götüremez oldu.*
(Müslim, Eşribe, 107)
*Yeme, içme vb. işlerde sağ eli kullanmak sünnettir. Hatta Müslümanlar için ayırıcı bir vasıf sayıldığından herhangi birinin sırf sünnete muhalefet etmek amacıyla böyle yapması veya yabancı bir kültüre özenerek sol elini kullanması yerilmiştir. Genetik olarak veya herhangi bir özürden dolayı sol elini kullanmak durumunda olanların bu yasağın dışında kalacağı açıktır.