Arama

Kibir ve gurur hakkında ayet ve hadisler

Kibir, tevazunun karşıtı olarak "kişinin kendini üstün görmesi ve bu duyguyla başkalarını aşağılayıcı davranışlarda bulunması" demektir. Gurur ise kişinin, manevi açıdan değersiz sayılan şeylere aldanıp onlarla avunması anlamına gelir. Kibir ve gurur, Allah tarafından yasaklanan hasletlerdendir. İnsanoğlunun dünyaya kapılması ve aldanması, kendini beğenmesi ve büyük görmesinin yanlış olduğu hem ayetlerde hem de hadislerde sık sık vurgulanmıştır. Kibir ve gurur hakkında ayet ve hadisler...

◾ Yeryüzünde böbürlenerek yürüme...

İsrâ, 37

İsra suresi ilgili ayetin tefsiri

On iki madde halinde sıralanan ilkelerle ilgili davranış tarzlarının kötü olanlarını seçmenin Allah'ın nezdinde sevimsiz, dolayısıyla haram olduğu ifade edilmekte; 39. âyette bu ödevlerin "hikmetten vahyedilmiş ilkeler" olduğu bildirilmektedir.

Tefsirin devamı için tıklayın

◾ Küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Çünkü Allah kendini beğenmiş, övünüp duran kimseleri asla sevmez.

Lokmân, 18

Lokmân suresi ilgili ayetin tefsiri

Lokmân'ın oğluna yönelttiği bu öğütler de Allah'ın ona verdiği hikmetin meyveleridir. Kuşkusuz insanın yaptığı her şey –ne kadar saklanırsa saklansın– Allah'ın mutlaka onu bildiği, dolayısıyla onun hesabını soracağı inancı ve bilinci ile bundan doğan sorumluluk duygusu ve kaygısı ahlâkî hayatın temelidir.

Tefsirin devamı için tıklayın

◾ Şüphesiz Kârûn, Mûsâ'nın kavmindendi. Onlara karşı azgınlık etti. Biz ona, anahtarlarını (bile taşımak) güçlü bir topluluğa ağır gelecek hazineler verdik. Hani, kavmi kendisine şöyle demişti: "Böbürlenme! Çünkü Allah, böbürlenip şımaranları sevmez.

Kasas, 76

Kasas suresi ilgili ayetin tefsiri

Tefsirlerde Karun, Hz. Mûsâ'nın amcasının oğlu ve Firavun'un yüksek seviyede bir görevlisi olarak tanıtılmakta, İsrâiloğulları'na karşı zalimlik ve taşkınlık ettiği rivayet edilmektedir.

Tefsirin devamı için tıklayın

◾ Abdullah b. Mes'ûd'dan (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber "Kalbinde zerre kadar kibir bulunan kimse cennete giremez" buyurdu. Sahâbîlerden biri "(Yâ Resûlallah), insan elbisesinin ve ayakkabısının güzel olmasından hoşlanır" dedi. Resûlullah da "Allah güzeldir, güzeli sever. Kibir ise hakkı kabul etmemek ve insanları küçümsemektir" buyurdu.

Müslim, Îmân, 147

İbadet ile ilgili 25 hadis

Seleme b. Ekva'dan (ra) rivayet edildiğine göre;

Bir adam Resûlullah'ın yanında sol eliyle yemek yiyordu. Peygamber "Sağ elinle ye" dedi. Adam (kibirlenerek) "Yapamıyorum" dedi. Resûlullah da "Yapamaz ol" dedi. Adamın sağ elle yemesine engel olan şey kibirden başkası değildi. O adam bundan böyle elini ağzına götüremez oldu.

Müslim, Eşribe, 107

* Yeme, içme vb. işlerde sağ eli kullanmak sünnettir. Hatta Müslümanlar için ayırıcı bir vasıf sayıldığından herhangi birinin sırf sünnete muhalefet etmek amacıyla böyle yapması veya yabancı bir kültüre özenerek sol elini kullanması yerilmiştir. Genetik olarak veya herhangi bir özürden dolayı sol elini kullanmak durumunda olanların bu yasağın dışında kalacağı açıktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN