Arama

Kıyamet Suresi tefsiri

Kıyametin kopması, bu esnada meydana gelecek olan hadiseler, sekerat halindeki kimsenin hali, dirilme ve hesap, ahiretin varlığı üzerine delillerden müteşekkil olan Kıyamet Suresi, 40 ayet olup Mekki surelerdendir. Mushaf sıralamasında yetmiş beşinci sırada olan Kıyamet Suresi, kıyamet gününün dehşetini tasvir etmesi bakımından oldukça önemlidir.

Kıyâmet Suresi 5-6. Ayet

﴾5﴿ Fakat insanoğlu önündeki zaman içinde de günah işlemeye (bugünden) istekli durur.

﴾6﴿ "Kıyamet günü ne zamanmış?" diye soruyor.

Kıyâmet Suresi 5-6. Ayet Tefsiri

◼ "Günah" diye çevirdiğimiz fücûr kelimesinin "haktan sapma" anlamına geldiğini, bu sapmanın sözle de eylemle de olabileceğini belirten Şevkânî, âyetle ilgili açıklamaları gayet özlü olarak şöyle açıklar: İnsanoğlu bugünüyle yarınıyla her zaman günah işlemeyi öne alır; günahı peşin işler, tövbeyi tehir eder. İbnü'l-Enbârî'nin yorumuna göre insan, yaşadığı sürece hep günah işlemek ister, işlediği günahtan dönmek, günahkârlığı terketmek gibi bir niyet taşımaz. Mücâhid, Hasan-ı Basrî, İkrime, Süddî ve Saîd b. Cübeyr de âyeti şöyle açıklamışlardır: "İnsan ölünceye kadar hep tövbe edeceğini söyler durur; sonuçta en kötü hallerini yaşarken ölüm onu yakalar."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Kıyâmet Suresi 7-10. Ayet

﴾7-9﴿ Göz dehşetle açıldığı, ay tutulduğu, güneşle ay birleştirildiği zaman;

﴾10﴿ İşte o gün insan "Kaçacak yer var mı?" diyecektir.

Kıyâmet Suresi 7-10. Ayet Tefsiri

◼ 6. ayette inkârcılar "Kıyamet günü ne zamanmış?" şeklindeki sorularında ciddi olmadıkları için verilen cevapta kıyamet gününün zamanına ilişkin açıklama yapmak yerine oldukça kısa fakat son derece edebî ve etkileyici ifadelerle o gün meydana gelecek olaylar anlatılarak muhatapların uyarılması amaçlanmıştır. Çünkü insan için hayatî önem taşıyan şey, kıyametin ne zaman kopacağını bilmek değil, onun kopmasıyla başına nelerin gelebileceğini iyice anlayıp ebedî hayata gerektiği şekilde hazırlanmaktır. 7. âyette geçen "göz dehşetle açıldığı" şeklindeki ifade mecazî bir anlatım olup ansızın meydana gelecek olan kıyamet gününün şiddetinden dolayı insanın içine düşeceği şaşkınlık, korku, dehşet gibi psikolojik hallere işaret eder (Şevkânî, V, 388).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Kıyâmet Suresi 11-15. Ayet

﴾11﴿ Hayır, sığınacak bir yer yoktur!

﴾12﴿ O gün varıp durulacak yer sadece rabbinin huzurudur.

﴾13﴿ O gün insana yaptığı ve yapmadığı her şey hakkında bilgi verilecektir.

﴾14-15﴿ Artık insan, mazeretlerini sayıp dökse de kendine kendisi tanıktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN