Müminin sınav kağıdı Kudüs
İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'yı içerisinde barındıran, mukaddes şehir Kudüs mazi ve gelecek arasında bir geleneği yaşatan önemli bir köprüdür. Aynı zamanda diğer semavi dinler açısından da ehemmiyet arz eden şehir, yüzyıllar boyunca müslüman devletler tarafından yönetildi. DİB Yayınları tarafından yayınlanan Kudüs: Mukaddes Miras başlıklı Kudüs'ü her yönden inceleyen müstesna eserden birbirinden güzel alıntılar derledik.
Giriş Tarihi: 23.06.2022
18:02
Güncelleme Tarihi: 23.06.2022
18:04
"Birçok kutsala ev sahipliği yapmış, tevhid dinlerinin merkezi olmuş, İslam'a bakıldığında miracın ilk basamağı, Hristiyanlığın çıkış ve tebliğ yeri, Yahudilikte Davut Peygamber'in bin yıl önce gönlüne ve ömrüne düşen şehir. Süleyman Peygamber'in başkenti, Hz. Zekeriya'nın çilesi, Hz. Meryem'İn çığlığı, Hz. Yahya'nın hüznü ve elbette Hz. Ömer'in adalet anahtarı…
Selahaddin'in göz bebeği, Yavuz'un duası, Kanuni'nin hayratı, Selim'İn infakı, II.Abdülhamid'in çiniyle işlenmiş Ku'an aşkı. Kudüs ki; Hürrem Sultan'ın aırları aşan şefkat eli…"
Dr. Nermin TAYLAN / sf.25
"Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Kudüs'ü anlatırken;
'Mescid-i Aksa'ya 800 kişi hizmet etmektedir. Bu muazzam teşkilatı, Osmanlı Devleti'nin servetini sağlamış. Dört mezhebin birer hatibi ve imamı vardır. Elli müezzini bulunur. Sair hizmet erbabını ona göre kıyas ediniz.' Diyordu."
Dr. Nermin TAYLAN / Sf.28
"Tarihi geçmişine baktığımızda her vakit insanlıktan nasibini almamışçasına birbirlerine yaşama hakkı tanımayan Yahudi ve Hristiyanlar, Müslümanların idaresi altında kazandıkları hakları şimdilerde unutmuş. Hz. Davut'un elinde zorbaya karşı atılan sapan taşı şimdi Filistinli çocukların ellerinde . Zorbalar ise tıpkı Golyat gibi zırha bürünmüş vaziyette."
Dr. Nermin TAYLAN / Sf.31
"Kudüs düşerse, İstanbul düşer."
Dr. Nermin TAYLAN / sf.32
"Unutmamak gerekir; 1099'da Kudüs'e girdiler , 1204 yılında İstanbul'a girdiler . 1917 yılında Kudüs'ü aldılar . 1918 yılında İstanbul'u işgal ettiler . 1917 yılında Kudüs'e giren İngiliz Ordu Kumandanı General Allembi iki gün geçmeden Şam'daki Selahaddin Eyyubi'nin türbesinde sandukasını tekmeliyor ve 'Kalk Selahaddin biz geldik.' Diyordu, 1920'de İzmir'i işgal eden Yunan orduları komutanı Venizelos'un oğlu Sofokles Osman Gazi'nin türbesine gidiyor, sandukasını tekmeliyor ve 'Kalk ey koca sarıklı seni yenmeye geldim.' Diye bağırıyordu."
"Mekke ve Medine İslam'ın nasıl ruhu ise Kudüs ve İstanbul'da damarında dolaşan kanıdır."
Dr. Nermin TAYLAN / sf.32