Arama

Kudüs sözlüğü

Pek çok devletin hakimiyeti altında kalan Kudüs, Müslümanları hükümranlığı altında "Darü's Selam" olarak anılır. Yahudi ve Hıristiyanların da rahatça ibadetlerini yapabildikleri bu dönemlerde Kudüs bir esenlik ve huzur beldesidir. İlk kıblemiz Kudüs-ü Şerif'e dair bilmemiz gereken en önemli kavramları bir sözlük halinde bir araya getirdik.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 31
  • 36

🔻 34. Osmanlı padişahı, 113. İslam halifesi olan II. Abdülhamid tahta çıktığı 1876'dan tahttan indirildiği 1909'a kadar Filistin'in muhafazasını devlet politikası olarak benimsedi.

🔻 II. Abdülhamid her ne kadar Siyonizm ile mücadele etse de anti-semitizm yüzünden Avrupa ve Rusya'da zor zamanlar geçiren Yahudilerin Osmanlı topraklarına yerleşmesine müsaade etti.

🔻 Fakat Yahudilerin Kudüs'e göçünü engelleyen fermanlar çıkardı. Farklı yollarla Yahudileri Filistin'e yerleştirmeye çalışan Theodor Herzl'ın Filistin'den toprak satın alma teklifini şiddetle reddetti.

Sultan II. Abdülhamid'in arşivinden Filistin fotoğrafları

  • 32
  • 36

🔻 Tevrat'a göre Kudüs'teki ilk Yahudi mabedidir. Hz. Davud (AS) Kudüs'ü fethedip dağınık olan on iki Yahudi kabilesini birleştirerek Kudüs'ü Yahudilerin başkenti ilan etti. Hz. Davud (AS) Ahit Sandığı'nı muhafaza etmek ve görkemli bir mabet yaptırmak istedi.

🔻 İnanışa göre Hz. Davud (AS) mabedi inşa edemeyince mabedin yapılacağı yeri ve planlarını içeren belgeleri oğlu Süleyman'a verdi. Hz. Süleyman (AS) tarafından tamamlanan Süleyman Mabedi, I. Mabet olarak bilinmektedir.

🔻 I. Mabet, Babil Kralı Buhtunnasr (II. Nebukadnezzar) tarafından yıkıldı. Babil'e götürülen Ahit Sandığı o zamandan beri kayıp olup Yahudiler onu Mescid-i Aksa'nın altında aramaktadır. Bu doğrultuda kazılar yaparak Mescid-i Aksa'yı tahrip etmek isteyen Yahudiler, bu fanatik faaliyetlerini arkeolojik kazılar adı altında perdelemekteler.

Kudüs'ü ne kadar tanıyorsun?

  • 33
  • 36

🔻 Filistin I. Dünya Savaşı'nda İngilizler tarafından işgal edilir. 1917'de Kudüs Muharbesi'yle Kudüs, İngilizlerin eline geçer. "Felaket yılı" olarak değerlendirilen bu tarihle birlikte Müslümanların Kudüs'teki hakimiyeti sona erdi.

Osmanlı'nın İngilizlere karşı direnişi: Kudüs Muharebesi

  • 34
  • 36

🔻 Kudüs isminin diğer dil ve dinlerdeki karşılıkları olan "Yeruşalim" ve "Yebus" barış anlamlarına gelmektedir.

  • 35
  • 36

🔻 Yahudilerle ilişkilendirilen Kidron Vadisi Kudüs'un doğu sınırında yer alır. Bazı bölgelerinde zeytin yetişir. I. ve II. Mabet döneminden günümüze kadar Yahudiler tarafından kabristan olarak kullanılmıştır. Hz. Davud'un (AS) oğlu Absalom'dan kaçarken bu vadiden geçtiği varsayılmaktadır.

Kudüs'te Hakkari izleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN