Kudüs'te Osmanlı Vakıfları
Asırlar boyunca cihan üzerinde hakimiyet kuran, hükmettiği topraklarda adalet ve huzuru egemen kılan Osmanlıların en çok hassasiyet gösterdiği meselelerden birisi de yönetimi altındaki bölgeleri vakıf eserleri ile donatmak idi. Öyle ki Orta Doğu, Anadolu, Balkanlar, Kuzey Afrika gibi bölgeler Osmanlı vakıf eserleri ile nakış nakış işlenmişti. Kudüs'teki Osmanlı vakıflarını araştırdık.
Giriş Tarihi: 06.08.2024
09:01
Güncelleme Tarihi: 06.08.2024
09:55
📌 14. yüzyılın başından itibaren Osmanlılar Kudüs'te vakıflar kurmaya başladılar. Bu, milletimizin Kudüs ile kurduğu gönül bağını gösteren en güzel örnekler den biriydi.
📌 Osmanlılar henüz büyük bir devlet hüviyetine kavuşmamış olasalar da kutsal topraklar ve Kudüs'ü her zaman göz önüne almış ve buralara önemli ölçüde vakıf eserleri kazandırmışlardı.
KUDÜS HAKKINDA 33 ALINTI
Osmanlı hakimiyetinden sonra
📌 1517'de Kudüs ve çevresi nin Osmanlıların arslanı Yavuz Sultan Selim Ha n tarafından kazanılmasının ardından şehirdeki vakıflar tespit edildi ve devam etmeleri yönünde önemli adımlar atıldı.
📌 Bu, Kudüs'teki eserlerin bir listesinin çıkarılması, eksiklerinin belirlenmesi ve devam ettirilmesi yönünde önemli bir adımdı. Zira Kudüs'te Hz. Ömer (RA) döneminden itibaren vakıflar tahsis edilmişti.
📌 Sultan Selim şehre girdiğinde yanında getirdiği altınları halka vakfetmişti. Bu olay Osmanlıların Kudüs'e verdiği değer i gösterdiği gibi verecekleri ehemmiyeti de kanıtlıyordu.
📌 Bu aynı zamanda "sadaka-i sultani " olarak anılan bir geleneğin de başlamasına sebep olmuştu. Kanuni ve eşi Hürrem Sultan hem Kudüs'ü imar etmiş hem de pek çok vakıf kurarak nakşetmişlerdi.
13 MADDEDE KUDÜS
📌 Sultan II. Selim de baba ve annesinin yolundan gitmiş ve Kudüs'te p ek çok vakıf kurmuştu. Bunlara ilaveten Osmanlı sultanları mübarek beldeye gereken önemi gösterdiler ve her zaman desteklediler .
📌 Hanedan-ı Al-i Osman 'ın dışında saray ehli ve bürokrasi mensupları da Kudüs-ü Şerif' e pek çok vakıf inşa ettirdi. Bunlar arasında Hacı Beşir Ağa gibi Darussaade Ağaları, Kethüda Hatun gibi saray hatunları, Gazi Turahan Bey, Ömer Bey gibi idareciler ve paşalar da mevcuttu.
📌 İslam hakimiyeti altındaki Kudüs'ün en büyük vakıfları her zaman Aksâ ve Sahretullah vakıflarıydı. Öyle ki bu vakıfların geçmişi Hz. Ömer'e (RA) dek uzanıyordu.
📌 Osmanlıların Kudüs şehrine en büyük hizmetlerinden birisi de inşa ettikleri vakıflar ve her dem taze tuttukları Aksâ ve Sahretullah vakıflarıydı. Osmanlılar bu iki vakfın tüm ihtiyaçları ile yakinen ilgilendiler.
BELGELER IŞIĞINDA KUDÜS