Kudüs’ün ilk kadısı: Ubade bin Samit
Medineli sahabelerden Ubade bin Samit, ashab-ı suffenin hocası, Filistin'in ilk kadısıydı. Birinci Akabe Biatı'ndan sonra gösterdiği ahde vefa ile ayetlerin nazil olmasına vesile oldu. İslam'ı öğretmek dışında görev kabul etmeyen Ubade bin Samit, Peygamber Efendimiz döneminde Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezberleyen 5 sahabeden biriydi. Peki, hangi olay üzerine ayetler nazil oldu?
Giriş Tarihi: 18.09.2020
18:16
Güncelleme Tarihi: 11.09.2022
16:20
Sesli dinlemek için tıklayınız.
AKABE BİATINDA BULUNAN SAHABELER
🔸 İlk Akabe Biatı olarak adlandırılan Medineli Müslümanların bu sözleri, huzurlu bir toplumun temelini oluşturuyordu.
🔸 Ubade bin Samit (RA) ile beraber şu sahabeler bulunuyordu: Es'ad bin Zürâre, Avf bin Hâris, Muâz bin Hâris, Râfî' bin Mâlik, Zekvan bin Kays, Yezid bin Sa'lebe, Abbas bin Ubâde, Kutbe bin Âmir, Ukbe bin Âmir, Uveym bin Sâîde, Ebü'l-Heysem Mâlik bin Teyyihân.
(X) En çaresiz anlarda açılan rahmet kapısı: İnşirâh
UBADE’NİN GÖSTERDİĞİ AHDE VEFA
🔸 Medineli sahabe, doğruyu söylemekten çekinmez ve sözüne sadıktı. Ubade bin Samit'in (RA) ailesi ile Medine'deki Benî Kaynuka Yahudileri arasında eski bir anlaşma vardı. Allah Resulü (SAV), Medine'ye gelince Yahudiler sulh yapmış gibi gözükse de fitne çıkarmaya başladılar. Müslümanlara iftira atıp tehdit ettiler. Bunun üzerine Ubade bin Samit ahdine vefa göstererek Peygamberimize (SAV) "Ben Allah ile peygamberinin ve müminlerin dostuyum. Şu kafirlerle yaptığım anlaşma ve dostluktan vazgeçerim" dedi. Onun bu davranışı üzerine Maide suresinin 51- 56. âyetleri nazil oldu.
(X) Dini ahlak olarak vefa
UBADE’NİN VESİLESİYLE NAZİL OLAN AYETLER
"Ey iman edenler! Yahudileri ve Hristiyanları veli edinmeyin. Onlar birbirlerinin velileridir. Sizden kim onları dost edinirse şüphesiz o da onlardandır. Allah zalimler topluluğunu hidayete erdirmez. Kalplerinde hastalık bulunanların "Başımıza bir felâketin gelmesinden korkuyoruz" diyerek onların dostluklarını kazanmaya çalıştıklarını görürsün. Belki de Allah müminlere katından bir fetih veya başka bir başarı getirir de onlar içlerinde gizledikleri şeyden dolayı pişman olurlar. İman edenler de "Sizinle beraber olduklarına dair bütün güçleriyle Allah'a yemin edenler bunlar mıydı?" derler. Onların bütün yaptıkları boşa gitmiş, sonuçta hüsrana uğramışlardır. Ey iman edenler! Sizden kim dininden dönerse bilsin ki Allah öyle bir kavim getirecektir ki Allah onları sever, onlar da Allah'ı severler; müminlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı vakarlıdırlar; Allah yolunda cihad ederler ve hiç kimsenin kınamasından korkmazlar. İşte bu Allah'ın dilediğine verdiği bir lutfudur. Allah'ın lutfu geniştir; O, her şeyi bilir. Sizin velîniz ancak Allah'tır, peygamberidir, bir de Allah'ın emrine boyun eğerek namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren müminlerdir. Kim Allah'ı, peygamberini ve iman edenleri velî edinirse bilsin ki Allah'tan yana olanlar mutlaka galip geleceklerdir."
(Maide suresi 51-56. ayetler)
(X) Maide suresini dinlemek için tıklayın.
PEYGAMBERİMİZİN UBADE’YE UYARISI
🔸 Ubade (RA), hayatın boyuncu savaşlara katıldı, Hudeybiye Antlaşması'nda bulunduğu gibi Mekke fethi sırasında ensar birliğinin kumandanlığını yaptı. Peygamber Efendimiz (SAV) kendisini zekat memuru olarak vazifelendirdi. Zekat memurları; bölgede asayişi sağlar, İslam'ı tebliğ eder, zekat ve vergileri toplardı.
(X) Leyl Suresi okunuşu
🔸 Allah Resulü (SAV) Ubade Bin Samit'i zekat tahsiline göndermek üzere yola çıkınca: "Ey Velid'in babası! Allah'tan kork da kıyamet gününde Allah'ın huzuruna böğüren bir deve veya ineği yahut da meleyen bir koyun veya keçiyi (sırtına) yüklenmiş olarak gelme!"
🔸 Ubade (RA): "Ya Rasûlallâh! Durum gerçekten böyle mi olur?" diye sorunca Rasûlullâh (SAV) "Evet, nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki durum aynen böyledir. Bundan ancak Allah'ın merhamet ettiği kimseler kurtulabilir." cevabını verdi. Bunun üzerine Ubâde b. Sâmit "Seni hak ile gönderen Allah'a yemin ederim ki iki kişiye bile idareci olmayacağım" dedi.
Bundan sonra da hayatı boyunca İslam'ı tebliğ ve öğretmek dışında görev kabul etmedi.
(X) Peygamberimizin uyarıları ve tavsiyeleri
KUR’AN-I KERİM’İN TAMAMINI EZBERLEYEN SAHABELERDEN
🔸 Ubade bin Samit (RA), Muaz bin Cebel (RA) , Ubey bin Ka'b (RA) , Ebû Eyyub (RA) ve Ebu'd-Derdâ (RA) Peygamberimizin döneminde Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezberleyen sahabelerdendi.
🔸 Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından ashâb-ı Suffe'den Kur'an okumayı bilmeyenlere Kur'an öğretmekle görevlendirildi. Aynı zamanda Resulullah'ın (SAV) vahiy kâtipliğini yaptı.
(X) A'la suresi Arapça Türkçe okunuş u