Arama

Kulluğun ölçütleri nelerdir? Allah'ın kalpteki sırrı...

Niyetsiz amel, ihlassız kul olmaz. Kul için sır olarak belirtilen ihlas, kalbi şirk, riya gibi kötülüklerden temizlemeyi ve insanoğlunu hayırlı amellere yöneltmeyi hedefler. O halde niyetler, yalnızca yaratılanların kalbindedir. İhlas da o gönüle verilen Allah'ın (CC) sırrıdır. Peki, niyet nedir? İhlas ne demektir?

🔹Hıdır, ihlas kavramının Allah'ın kalpteki sırrı olduğunu belirtti:

"Biz bir insana ihlaslı bir kimse deriz, hüsnü zan besleriz. Esas olan budur. Ama neticede gerçek manada onun ihlaslı mıdır değil midir? Bunu bilemeyiz. O Allah'ın (CC) kalpteki sırrıdır."

İhlaslı olanlar: Muhlisler

🔹 Arapça kökenli muhlis kelimesi, "inanç, düşünce ve davranışlarında gösteriş ve ikiyüzlülüğü bulunmayan, dostluğu içten ve samimi olan kimse" anlamına gelir. Kısaca ihlaslı olan kimselere muhlis denir. Bu kavramla ilgili aşağıdaki hadis-i şerifi örnek gösterebiliriz:

"Heleken nas illel alimun ve helekel alimun illel amilun ve helekel amilun illel muhlisun"

↪İnsanlar helâk oldu; âlimler müstesna. Âlimler de helâk oldu; ilmiyle amel edenler müstesna. Amel edenler de helâk oldu; ihlâs sahipleri müstesna. İhlâs sahiplerine gelince, onlar da pek büyük bir tehlike ile karşı karşıyadırlar. (Gazzâlî,İhyâu ulûmi'd-dîn, 3/414, 4/179, 362)

Ameliyle hareket edenler: Âlimler

🔹 Bilmek, her durumda insanın imdadına yetişmez. Bu bir dereceye kadar önemlidir. Kur'an-ı Kerim'in Fatır Suresi 28. ayetinde âlimler şöyle övülmüştür:

"Ve minen nasi ved devabbi vel en'ami muhtelifun elvanuhu kezalik, innema yahşallahe min ibadihil ulemau, innallahe azizun gafur."

↪ Muhakkak Allah'tan (CC) en fazla ittika eden, korkan, çekinen, saygı duyan, sorumluluk bilinciyle hareket eden âlimlerdir. Aslında oradaki âlimler işte aynı zamanda ameliyle de hareket edenlerdir.

İttika ne demek?
Arapça kökenli ittika kelimesi, "dayanma, yaslanma" anlamlarına gelir.

Ayetler ışığında hadis ilminin önemi

🔹 Dr. Hıdır, din ile bilimin birbirinden ayrılması hususu hakkında şunları söyledi:

"Din ile ilimler toplumumuzda ayrı değildir. Postmodern dönemdeki Müslümanların zihin bölünmelerin, fragmante olmalarının en önemli sebeplerinden bir tanesi de bu ilimlere; dini ilimler, dini olmayan ilimler diye bakmaktır. Günlük hayatta okuduğumuz, öğrendiğimiz mihver ayetler niçin ahlaka veya davranışa yöneltmiyor? Bu soruyu bütün Müslümanların kendine sorması gerekir. Niye bu olmuyor? Kendi şahsına bunu yöneltebilir. Bir de toplumsal anlamda yöneltebilir."

Fragmente olmak ne demek?
Bölümlere, parçalara ayrılmak anlamına gelir

Oryantalizm ne demek?

Oryantalizm veya Şarkiyatçılık, Yakın Doğu ve Uzak Doğu toplumlarının, kültürlerinin, dillerinin ve halklarının incelendiği Batı kökenli araştırma alanlarının tümüne verilen isimdir.

  • 10
  • 10

Ahlakın esas kaynağı

🔹 Ahlakın esas kaynağı, bilhassa Müslüman için dindir. Fıtrat eşittir din diyebiliriz. Her doğan fıtrat üzere doğar. Bir hadis-i şerifte şöyle nakledilir:

"Her doğan çocuk, İslam fıtratı üzere doğar. Daha sonra ana babası onu Yahudi, Hristiyan veya ateşperest yapar."

🔹 Ebu Hureyre yukarıdaki hadis-i şerifi naklettikten sonra Rûm Suresi 30. ayeti okumuştur:

"Ey Muhammed! Sen yüzünü Hanif olarak dine, Allah insanları hangi fıtrat üzere yaratmış ise ona çevir. Allah'ın yaratışında hiç bir değişme yoktur. İşte dosdoğru din budur; fakat insanların çoğu bunu bilmezler."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN