Kullukta zirve Kalbi Selim kavramı
Resulullah'ın ( SAV) bir hadis-i şerifinde "eğer o bozulursa bütün vücut bozulur" buyurduğu, Allah Teala'nın hitabına muhatap olan kalp, insanın idrakine ve bilmesine işaret eder. Hak Teala'ya hakiki manada itaat etmek, tanımak, baş eğmek insanın kalbi selim olmasıyla mümkündür. Kalbi selim iyiyi kötüden ayırmak için en önemli imkandır. Öyle ki Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde kalp, meselelerin açıklamasında merkezde yer almıştır. Peki, kalbi selim aslında ne demek?
Giriş Tarihi: 11.06.2024
14:29
Güncelleme Tarihi: 11.06.2024
14:43
◼ Kalbi tüm bu olumsuzluklar dan uzak tutmanın yolu ise tefekkür eylemini sürekli olarak gerçekleştirmektir. Tefekkür insan için vazgeçilmez bir eylem , kalbi diri tutan bir haldir .
◼ İnsanın manevi merdivendeki basamakları çıkması, kendisini manevi alemde diğer insanlardan ayırması ve kalbinin tatmin olmasının yolu kalbini ilerletmesine bağlıdır.
ACZ DOLU BİR İTİRAF DUA
◼ Manevi kalp tek tir. Ama manevi kalp için iki ayrı durumdan bahsedilir. Bunlar hastalıklı kalp ve kalbi selim dir. Manevi olarak hastalıklı olan kalp kişinin ilerlemesini engeller.
◼ Manevi kalbin güzel yönü ise kalbi selim dir. Kalbi selim kavramı; şüpheden uzak, imanla dolmuş, kötülüklerden beri, sünnete sıkı sıkıya bağlı olan ve şımarmadan uzak kalp demektir.
ALLAH'IN (CC) SEVMEDİĞİ 6 HUY
◼ Osmanlı'dan günümüze dek alimlerin özellikle vurguladıkları kalbi selim için korku, endişe yoktur. Çünkü kalbi selim Allah Teala'ya tam bir teslimiyeti ifade eder.
◼ İnsan günah işlemeyi alışkanlık haline getirdikçe kalbi kararır. Zamanla kalp rahatsızlık da hissetmez ve böylece kalbi günahtan rahatsızlık duymamaya başlar.
◼ Bu durum tevbe ile ortadan kaldırılmaz ise kalp bu hale alışır. Böylece kalbin nuru yerini günahın karanlığı na bırakır. Mühim olan tevbe ve tezkiye ile kalbi sürekli iman nuruyla beraber tutmaktır.
◼ Kullukta zirve Allah Teala 'yı memnun edebilmektir. Bunun da nihai yolu kalbi selim sahibi bir za t olabilmekten geçer. Bu da kalbin günahtan arınması ile mümkündür.
◼ Kulun kalbi selim olabilmesi için kalbini şirk, nifak, fitne, riya, kötü adetler gibi Hak Teala'yı anmasına mani olacak kötü huylardan uzak tutması gerekir.