Arama

Kur’an-ı Kerim kendisini nasıl anlatır? Kur'an ile ilgili ayetler...

Kur'an-ı Kerim, Allah Teâlâ'nın Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) aracılığıyla biz kullarına tebliğ ettiği bir hidayet rehberidir. Hem Kur'an-ı Kerim'in sıfatlarına hem de muhtevasına dair pek çok detay, ayetlerde zikredilmiştir. Kur'an-ı Kerim, kendisinden bahsederken pek çok yerde "el Kur'ân" ya da "el Kitâb" sözcüklerini kullanmış; bu isimler onun hem okunan hem de yazılan bir vahiy olduğuna işaret etmiştir. Her şeyin bilgisinin Kur'an'da bulunduğu, bahşedilen en büyük nimet ve son kitap olduğu, tüm insanlara gönderildiği ve kendinden önceki Tevrat, İncil gibi kutsal kitapların tahrif edilmemiş hallerini doğruladığı belirtilmiştir.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Kur'an-ı Kerim'in yazıya geçirilmesi

🔸 Kur'an-ı Kerim, parça parça nüzul olmuş ve bu durum, İslam âlimlerine göre Peygamber Efendimiz (SAV) ve ümmeti için farklı yararlar sağlamıştır. Kur'an-ı Kerim'in kısımlar halinde indirilmesindeki bazı sebepler, şu şekilde sıralanmıştır:

🔸 Toplumun vahye olan ilgisinin canlı tutulması, Resul-i Ekrem'e (SAV) olan bağlılığın vefatına kadar sürdürülmesi, eğitim ve uygulama kolaylığı sağlamak için hükümlerde tedrîciliğin gözetilmesi, toplum hayatındaki önceliklerin belirlenmesi, vahye karşı düşmanlık besleyenlere zaman tanınarak gönüllerinin kazanılması.

🔸 Peygamberimiz (SAV) vahiyleri önce insanlara tebliğ etmiş sonra ise vahiy kâtiplerine bu ayetleri yazdırmıştır.

📕 PEYGAMBER EFENDİMİZİN VAHİY KÂTİPLERİ

🔸 Vahiy kâtipleri, nazil olan ayetleri bulabildikleri malzemeler üzerine yazmışlardır. Bu malzemeler, develerin kürek ve kaburga kemikleri, tabaklanmış deri parçaları, yaprak taşlar, hurma dallarının uygun yerleri, seramik parçaları, tahta, parşömen ve papirüslerdir.

🔸 Daha sonra bu ayetler, Peygamberimizin (SAV) vefatının ardından Hz. Ebubekir'in (SAV) halifeliği döneminde bir araya getirilmiş; böylece Mushaf günümüze kadar ulaşmıştır.

📕 KUR'AN NE ZAMAN KİTAP HALİNE GETİRİLDİ

Kur'an-ı Kerim kendisini nasıl anlatır?

🔸 Kur'an-ı Kerim, kendisinden bahsederken pek çok yerde "el Kur'ân" ya da "el Kitâb" sözcüklerini kullanmıştır. Bu isimler aynı zamanda Kur'an'ın hem okunan hem de yazılan bir vahiy olduğuna işaret etmektedir.

🔸 Yazılı kültürden uzak olan Araplar, güçlü bir ezberleme kabiliyetine sahip olmaları nedeniyle ayetleri ezberlemekte güçlük çekmemişlerdir.

🔸 Okuma yazma bilenlerin oranının az olması nedeniyle de yazma konusu kısıtlı kalmıştır. Dolayısıyla Kur'an, hem okunan hem de yazılan bir kitap olmuştur.

🔊 Prof. Dr. Kerim Buladı'nın anlatımıyla "Kur'an kendisini nasıl anlatıyor?" podcastini dinlemek için tıklayın.

Kur'an'da her şeyin bilgisi bulunmaktadır

🔸 Kur'an-ı Kerim "Allah kelamı" olarak tanımlanmaktadır ve kelam, anlamlı sözü ifade etmektedir. Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın (CC) isimleri ve sıfatlarına yer verilmiş; ahiret, kıssalar ve neyin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin detaylar anlatılmıştır.

🔸 Bu sebeple Kur'an-ı Kerim'de "her şeyin" bilgisi bulunmaktadır ve bu husus ayetlerde şöyle zikredilmiştir:

"Yeryüzünde yürüyen hayvanlar ve gökyüzünde iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi sizin gibi topluluklardır. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Nihayet (hepsi) toplanıp Rablerinin huzuruna getirileceklerdir."

📕 En'âm suresi 38. ayetin tefsiri

"Yine o gün her ümmetin içinden kendileri hakkında birer tanık çıkaracağız; seni de bu kimseler hakkında tanık yapacağız. Bu kitabı sana her konuda açıklama getiren bir rehber, bir hidayet ve rahmet kaynağı, Allah'a gönülden bağlananlar için bir müjde olarak indirdik."

📕 Nahl suresi 89. ayetin tefsiri

🔸 Bu davetin ana kaynağı olan Kur'an-ı Kerim, insanlığın muhtaç olduğu ve ilahi bir aydınlatma olmadan ulaşamayacağı helal-haram, sevap-günah konularına dair bilgileri ana hatlarıyla açıklamıştır.

🔸 Kur'an, hükümleriyle amel edenler için bir hidayet ve rahmet vesilesi, Allah'ın (CC) birliğini tanıyıp O'na (CC) saygıyla itaat edenler için Allah'ın (CC) cömertliğini ve lütufkârlığını bildiren bir müjdecidir.

Müslümanlığı okuma ve dinleme yolunda bir hitap

🔸 Kur'an'ı Kerim'in en önemli özelliklerinden ikisi onun okunması ve dinlenmesi olarak açıklanmıştır. Kur'an-ı Kerim'in özellikle de namazlarda okunması, Kur'an okunduğunda dikkatle dinlenilmesinin emredilmesi, onun Müslümanlar hayatındaki yerini gösterir.

"Kur'an okunduğu zaman onu dinleyin ve sessiz durun ki rahmete nâil olasınız."

📕 A'râf suresi 204. ayetin tefsiri

🔸 Kur'an bir Müslümanın hayatında sadece anlamı araştırılan sıradan bir mevzu, bir nesne, herhangi bir kitap değil; kendisiyle Müslümanlığını okuma ve dinleme ilişkisi içinde sürdürdüğü bir hitaptır.

🔸 Kur'an'ın ahengi, Arapça bilmeyenleri bile etkileyecek bir sanat içerdiği için mucize olmasının önemli bir parçası sayılmıştır.

🔸 Onun kendisine inanan ve uyan insanları ulaştırdığı yüksek ahlâk seviyesi mucize olmasının en önemli alâmeti olarak kabul edilmektedir.

Lütfedilen nimetlerin en büyüğü: Kur'an-ı Kerim

🔸 İslam tarihinin meşhur müfessirlerinden Fahreddin er-Razî, Kur'an-ı Kerim'in isimlerinden birinin "nimet" olduğuna işaret etmiştir. Nimet, bir karşılık ve maksat güdülmeksizin kendisi ile fayda ve ihsan kastedilen şey olarak görülmektedir.

🔸 Nitekim Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmuştur:

"Rabbinin nimetlerini şükranla an."

📕 Duhâ suresi 11. ayetin tefsiri

🔸 Kur'an-ı Kerim'in Allah Teâlâ'nın Peygamber Efendimize (sav) lütfettiği nimetlerin en büyüğü olduğu belirtilmiştir. Kur'an'ı anmaktan ve anlatmaktan maksat, onu okumak, başkalarına okutmak ve onun ihtiva ettiği gerçekleri insanlara açıklamaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN