Arama

Kur’an-ı Kerim kendisini nasıl anlatır? Kur'an ile ilgili ayetler...

Kur'an-ı Kerim, Allah Teâlâ'nın Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) aracılığıyla biz kullarına tebliğ ettiği bir hidayet rehberidir. Hem Kur'an-ı Kerim'in sıfatlarına hem de muhtevasına dair pek çok detay, ayetlerde zikredilmiştir. Kur'an-ı Kerim, kendisinden bahsederken pek çok yerde "el Kur'ân" ya da "el Kitâb" sözcüklerini kullanmış; bu isimler onun hem okunan hem de yazılan bir vahiy olduğuna işaret etmiştir. Her şeyin bilgisinin Kur'an'da bulunduğu, bahşedilen en büyük nimet ve son kitap olduğu, tüm insanlara gönderildiği ve kendinden önceki Tevrat, İncil gibi kutsal kitapların tahrif edilmemiş hallerini doğruladığı belirtilmiştir.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Müslümanlığı okuma ve dinleme yolunda bir hitap

🔸 Kur'an'ı Kerim'in en önemli özelliklerinden ikisi onun okunması ve dinlenmesi olarak açıklanmıştır. Kur'an-ı Kerim'in özellikle de namazlarda okunması, Kur'an okunduğunda dikkatle dinlenilmesinin emredilmesi, onun Müslümanlar hayatındaki yerini gösterir.

"Kur'an okunduğu zaman onu dinleyin ve sessiz durun ki rahmete nâil olasınız."

📕 A'râf suresi 204. ayetin tefsiri

🔸 Kur'an bir Müslümanın hayatında sadece anlamı araştırılan sıradan bir mevzu, bir nesne, herhangi bir kitap değil; kendisiyle Müslümanlığını okuma ve dinleme ilişkisi içinde sürdürdüğü bir hitaptır.

🔸 Kur'an'ın ahengi, Arapça bilmeyenleri bile etkileyecek bir sanat içerdiği için mucize olmasının önemli bir parçası sayılmıştır.

🔸 Onun kendisine inanan ve uyan insanları ulaştırdığı yüksek ahlâk seviyesi mucize olmasının en önemli alâmeti olarak kabul edilmektedir.

Lütfedilen nimetlerin en büyüğü: Kur'an-ı Kerim

🔸 İslam tarihinin meşhur müfessirlerinden Fahreddin er-Razî, Kur'an-ı Kerim'in isimlerinden birinin "nimet" olduğuna işaret etmiştir. Nimet, bir karşılık ve maksat güdülmeksizin kendisi ile fayda ve ihsan kastedilen şey olarak görülmektedir.

🔸 Nitekim Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmuştur:

"Rabbinin nimetlerini şükranla an."

📕 Duhâ suresi 11. ayetin tefsiri

🔸 Kur'an-ı Kerim'in Allah Teâlâ'nın Peygamber Efendimize (sav) lütfettiği nimetlerin en büyüğü olduğu belirtilmiştir. Kur'an'ı anmaktan ve anlatmaktan maksat, onu okumak, başkalarına okutmak ve onun ihtiva ettiği gerçekleri insanlara açıklamaktır.

Kıyamete dek insanlığı aydınlatacak olan rehber

🔸 Kur'an-ı Kerim'de vurgulanan hususlardan biri de onun nüzul olması ve ilahi olarak onun korunan bir kitap olmasına ilişkindir.

"Kesin olarak bilesiniz ki bu kitabı kuşkusuz biz indirdik ve onu mutlaka koruyan da yine biziz."

📕 Hicr suresi 9. ayetin tefsiri

🔸 Bu ayette, müşriklerin Peygamber Efendimize (SAV) vahiy gelmediğini ima etmelerine; onun mecnun olduğu, vahiy dediği sözlerin Allah'tan değil cinlerden geldiğini veya söylediklerinin hakikatle ilgisi bulunmayan deli saçması olduğunu ileri sürmelerine cevap verilmiştir.

🔸 Vahiy sürecinde ve sonrasında ayetlerin ilahi olma özelliğini bozacak şekildeki her etkiden vahyin korunacağı vurgulanmıştır. Nitekim Kur'an, en ufak bir değişikliğe uğramadan kıyamete kadar insanlığı aydınlatmaya devam edecektir. Kur'an'ın, hem lafzı, ham manası, ilahî himayenin altındadır ve dolayısıyla insanlar için yine en büyük nimet olarak nitelendirilir.

  • 10
  • 12

İmanın hem kaynağı hem de sebebi

🔸 Müminlere kıldıkları namazın her rekâtında Fatiha suresinin okunması emredilmiştir:

"Bizi dosdoğru yola ilet; nimetine erdirdiklerinin yoluna; gazaba uğramışların yoluna da, doğrudan sapmışların
yoluna da değil!"

📕 Fatiha suresi 7. ayetin tefsiri

🔸 Bu ayette yer alan nimet, iman nimeti olarak açıklanmış; imanın dışındaki her dini nimeti elde etmenin ise ancak imanın varlığı ile mümkün olabileceği belirtilmiştir.

🔸 Nimetlerin en büyüğünün iman olduğu, Kur'an-ı Kerim'in de iman nimetinin elde edilmesine vesile olduğu ifade edilir. Zira Kur'an hem iman nimetinin kaynağı hem de onun sebebidir.

  • 11
  • 12

Tüm insanlığa gönderilen kitap

🔸 Ayetlerde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) ve Kur'an-ı Kerim'in bütün insanlara gönderildiği de vurgulanan bir başka husustur:

"De ki: "Hangi şahidin şahitliği daha güvenilirdir?" De ki: "Benimle sizin aranızda Allah şahittir. Bu Kur'an bana, hem sizi hem de ulaştığı herkesi onunla uyarmam için vahyedildi. Yoksa siz Allah ile beraber başka tanrılar olduğuna şahitlik mi ediyorsunuz?" De ki: "Ben buna şahitlik etmem." De ki: O, ancak bir tek Allah'tır; ben sizin ortak koştuğunuz şeylerden kesinlikle uzağım."

📕 En'âm suresi 19. ayetin tefsiri

🔸 Mekke ileri gelenlerinin Resulullah'ı (SAV) Yahudi ve Hristiyanlara sordukları; onların son peygamberin Hz. Muhammed (SAV) olduğuna dair bilgileri olmadığını söyledikleri ve Allah'ın elçisi olduğuna dair kendisinden şahitlik edecek birini göstermesi istenmiştir.

🔸 Bunun üzerine nazil olan bu ayette "Bu Kur'an bana, hem sizi hem de ulaştığı herkesi onunla uyarmam için vahyedildi" mealindeki ifadeye yer verilmiştir. Dolayısıyla İslam'ın evrensel bir din olduğu, Kur'an-ı Kerim'in tüm insanları kuşatan bir kitap olduğu ifade edilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN