Kur’an ve hadis ışığında Müslümanların özellikleri
Dünya, bir imtihan yurdudur. İslam'ın iki temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin hadislerinde, müminlerin hidayete ermesi için yol gösterilir. İnananlara düşen görev ise attığı her adımda Rabbini düşünerek hareket etmesidir. Ancak böyle kulluk şuuru kazanılır. Peki, bir müminin özellikleri nelerdir? Kur'an-ı Kerim'den ayetler ve Peygamberimizden hadis-i şeriflerle müminlerin olmazsa olmazlarını daha detaylı inceleyelim.
Giriş Tarihi: 03.05.2021
16:59
Güncelleme Tarihi: 04.02.2024
14:47
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir
"Müminler o kimselerdir ki, Allah'ın adı anıldığında yürekleri titrer, kendilerine Allah'ın âyetleri okunduğunda bu onların imanlarını arttırır. Onlar yalnızca rablerine güvenirler. Namazlarını özenle kılarlar, kendilerine verdiğimiz şeylerden bir kısmını Allah yolunda harcarlar. Gerçek müminler işte onlardır. Rableri katında onlar için yüksek mevkiler, bağışlanma ve değerli rızık vardır." (Enfal suresi, 2-4. ayetleri)
(X) Enfal suresi, 2-4. ayetlerin tefsiri
💠 Kamil mümin, Cenab-ı Hakk'ın kendisine bahşettiği nimete şükreder. Maruz kaldığı belalara ise sabredip Allah'a tevekkül eder.
💠 Ebu Yahya Suheyb İbni Sinân'dan (ra) rivayet edildiğine göre Allah Resulü (sav) şöyle buyurdu: "Müminin durumu gıpta ve hayranlığa değer. Çünkü her hâli kendisi için bir hayır sebebidir. Böylesi bir özellik sadece müminde vardır: Sevinecek olsa, şükreder; bu onun için hayır olur. Başına bir belâ gelecek olsa, sabreder; bu da onun için hayır olur. " (Müslim, Zühd 64)
"Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının; çünkü bazı zanlar günahtır. Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Tabii ki bundan tiksinir! Allah'a itaatsizlikten de sakının. Allah tövbeleri çokça kabul etmektedir, rahmeti sonsuzdur." (Hucurât suresi, 12. ayet)
(X) Hucurât suresi, 12. ayet tefsiri
💠 Ebu Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre, Resulullah (sav) şöyle buyurdu: "Birbirinizle hasetleşmeyiniz. Almayacağınız bir malın fiyatını müşteri kızıştırmak için artırmayınız. Birbirinize kin ve nefret beslemeyiniz. Birbirinize darılıp yüz çevirmeyiniz. Birinizin satışı üzerine başka biriniz satış yapmasın. Ey Allah'ın kulları, böylelikle kardeş olunuz. Müslüman, Müslüman'ın kardeşidir. Ona zulüm ve haksızlık yapmaz, yardımı kesmez ve onu hakir görmez." Peygamberimiz üç defa göğsüne işaret ederek buyurdular ki: "Takvâ buradadır. Müslüman kardeşini hor ve hakir görmesi, bir kimseye şer olarak yeter. Her Müslüman'ın kanı, malı ve ırzı, başka Müslüman'a haramdır. " (Müslim, Birr 32.)
(X) Mümin kadınların İslam'daki yeri ve önemi
💠Ebu Zer Cündeb İbni Cünade ve Ebu Abdurrahman Muaz İbni Cebel'den (ra) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sav) şöyle buyurdu: "Nerede ve nasıl olursan ol, Allah'tan kork. Kötülük işlersen, hemen arkasından iyilik yap ki, o kötülüğü silip süpürsün. İnsanlarla güzel geçin!" (Tirmizî, Birr, 55.)
"Senin yanında hak yola dönenlerle birlikte, sana buyurulduğu gibi dosdoğru ol! Siz de azıp sapmayın. Allah, yaptıklarınızı çok iyi görmektedir." (Hûd suresi, 112. ayet)
(X) Hûd suresi 112. ayetin tefsiri
💠Müminin emrolunduğu gibi dosdoğru yaşaması ve Allah'ın belirlediği sınırların dışına çıkmaması İslam'ın temel ilkelerindendir.
💠Ebu Amr Süfyan İbni Abdullah (ra) şöyle anlatır: "Ya Resulullah! Bana İslam'ı öylesine tanıt ki, onu bir daha senden başkasına sormaya ihtiyaç hissetmeyeyim." dedim. Resulullah (sav): "Allah'a inandım de, sonra da dosdoğru ol! " buyurdu. (Müslim, İmân 62; Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 61; İbn Mâce, Fiten 12.)
(X) Doğruluk ile ilgili ayetler
Boş ve manasız davranışlardan uzak durur
"Anlamsız, yararsız söz ve davranışlardan uzak dururlar" (Mü'minûn suresi, 3. ayet)
(X) Mü'minûn suresi 3. ayet tefsiri
💠 Ayet-i kerimede Allah'ın kullarında görmek istemediği her türlü boş ve yanlış davranışlar ifade edilir.
💠 İnsana bahşedilen en önemli nimetlerden biri zamandır. Müminler ömrünü en iyi biçimde değerlendirmeli, iki günü eşit olmayacak şekilde her gün gelişme içerisinde olmalıdır. Peygamber Efendimiz şöyle buyurur: "Faydasız işleri terk etmesi, bir kişinin iyi Müslüman olmasındandır." (Tirmizî, Zühd, 11; Muvatta', Hüsnü'l-hulk,1)
(X) Kur'an-ı Kerim'de güzel nedir?
💠 Salih mümin kendisini doğrudan doğruya ilgilendirmeyen şeyleri terk eder: Ebu Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resulullah (sav) şöyle buyurdu: "Kendisini (doğrudan) ilgilendirmeyen şeyi terk etmesi, kişinin iyi Müslüman oluşundandır." (Tirmizî, Zühd 11; Ayrıca bk. İbn Mâce, Fiten 12.)
"Zekâtı verirler" (Mü'minûn suresi, 4. ayet)
(X) Mü'minûn suresi 4. ayet tefsiri
💠 Zekat, zengin olan Müslümanın seneden seneye mallarının bir bölümünü yoksullara vermesidir. Kur'an-ı Kerim'in pek çok yerinde zekat, namaz ile birlikte anılır.
"Namazı kılın, zekâtı verin, rükû edenlerle beraber rükû edin." (Bakara suresi, 43. ayet)
(X) Bakara suresi 43. ayet tefsiri
💠 Salih müminin özelliklerinden biri de zekâtını vermesidir. İslam'ın beş temel şartından biri olan zekât ile Müslümanlar malî yardımlaşmaya teşvik edilir.
(X) Zekat hakkında en çok merak edilen 10 soru
💠 Zekat, en hayırlı sosyal dayanışmadır . Bu sayede zengin ve fakir arasındaki maddi açıdan farkın uçuruma dönüşmemesi, yani zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olması engellenir. Muhtacın hakları gözetilir.
💠 İbn Abbas'tan (ra) şöyle nakledilir: "Peygamberimiz (sav) Muaz İbn Cebel'i Yemen'e vali ve hâkim olarak gönderirken ona şu talimatı vermiştir:
"Ey Muaz, Yemen halkını, önce Allah'tan başka bir tanrı olmadığını, benim de Allah'ın elçisi olduğumu bilmeye ve tanımaya davet et. Eğer bunu kabul ederlerse, bu defa onlara gece ve gündüz kendilerine beş vakit namazın farz kılındığını öğret. Eğer bunu kabul ederlerse, bu defa onlara, Allah'ın kendilerine mallarında zekâtı farz kıldığını haber ver. Bu zekât, zenginlerinden alınır ve yoksullara verilir." (Buhârî, "Zekât", 24/63)