Arama

Kur'an-ı Kerim ve Sünnet Perspektifinde Aile İçi İlişkiler

İletişim denildiği zaman aklımıza gelen; kişiler arasındaki anlama, algılama ve değerlendirme sürecidir. En etkin yolu ise karşı tarafı dinlemekten ve algılamaktan geçmektedir. Bununla beraber aile içi iletişimin güzel olması; hava gibi, su gibi önemlidir. İletişim temelli aile, huzurun ve mutluluğun merkezi olur. Kıymetli yazarımız Fatma Bayram'ın konu aldığı "Kur'an-ı Kerim ve Sünnet Perspektifinde Aile İçi İlişkiler" bölümünden önemli notları sizler için derledik.

  • 9
  • 12
Kur'an-ı Kerim ve sünnet perspektifinde aile içi ilişkiler
Kur’an-ı Kerim ve sünnet perspektifinde aile içi ilişkiler

"Evlenmenin hükmü üçtür. Bazıları için farz, bazıları için sünnet, bazıları için ise haramdır. Evlenmesi farz olanlar evlenmediği takdirde zina edecek olanlardır. Evlendiği takdirde zulüm etme ihtimali çok kuvvetliyse bu kişilere evlilik haramdır. Örneğin; akıl sağlığı bozuk olalar, bağımlılar, problemli kişiler evlilik ile düzelebilir düşüncesiyle bu yola sokulursa, günah işlenmiş olur. Geriye kalan sünnettir."

🔵 Peygamber Efendimiz (sav) evlenmeyi teşvik etmiş ve kolaylaştırmıştır. Çünkü evliliği zorlaştırmak; zinayı kolaylaştırmak ve teşvik demektir. Hatta Efendimiz (sav) evlenmek ve aile kurmak isteyip maddi durumu olmayanlara yardım edilmesi gerektiğini de söylemiştir.

  • 10
  • 12
Kur'an-ı Kerim ve sünnet perspektifinde aile içi ilişkiler
Kur’an-ı Kerim ve sünnet perspektifinde aile içi ilişkiler

🔵 Aile kurmak, evlenmek denince "Evlenmek kaderimizde var mıdır?" sorusu akla gelir. Bayram, yuva kurmanın bir seçim olduğunu aksi takdirde boşanmanın caiz olmacağını söyler:

"Eğer evlenmek bizim seçimimizin hiçbir etkisi olmadığı, ezelde bizim için takdir edilmiş, çaresizce kendimizi önünde bulduğumuz bir konu olsaydı boşanmak caiz olmazdı. Anne babamızı evladımızı reddedemiyoruz çünkü onlar bizim için ezelde Allah (CC) tarafından seçildi. Onlar pürkader. Evlilikte tabi ki kaderin rolü var ama her şey sonunda bizim seçimimiz.

Eş seçmekle ilgili hadis-i şerifler vardır. Peygamber Efendimiz (sav) "Sen dindar olanı seç." diyor. Sen dua et, Allah (CC) sana dindar olanı takdir etsin demiyor. Sen seç diyor. Demek ki evlilik kaderimiz değil bizim tercihimizdir."

Eş seçerken kardeşlerine dikkat edin çünkü herkes kardeşlerine benzeyenleri doğurur. (Hadis-i Şerif)

Kur'an-ı Kerim'de aile ve akraba ilişkileri

  • 11
  • 12
Kur'an-ı Kerim ve sünnet perspektifinde aile içi ilişkiler
Kur’an-ı Kerim ve sünnet perspektifinde aile içi ilişkiler

🔵 Peygamber Efendimizin (sav) eşlerin birbirlerine iyi davranmaları ve aile birliğini devam ettirmeleri hakkında çeşitli emir ve tavsiyeleri vardır. Bu doğrultuda birbirleriyle uyuşamayan eşlerin en son başvuracakları çözüm şekli boşanmadır. Boşanmadan önce uyuşmazlığın eşler arasında çözülmesi, bu mümkün olmazsa iki tarafın ailelerinden seçilecek birer hakeme havale edilmesi başvurulacak usullerdendir.

"Eğer ilişkinizi yürütemiyorsanız, zulme dönüşmeyecek. Bir nokta var ve orada artık sınırlarınız ihlal ediliyor, haksızlığa dönüşüyor ve sizin kaldırabileceğiniz şeyler değilse; bu duruma ne olursa olsun katlanmalısınız, bu bir erdemdir demiyor dinimiz. Tam tersine Kuran-ı Kerim Bakara Suresi, rızık korkusuyla böyle bir şeye katlanılmaması gerektiğini, herkesin rızkını Allah'ın verdiğini söylüyor.

Sevmeyen, geçinemeyen, haklarına rivayet etmeyen çiftleri bir arada tutmanın manası yoktur. Rabbimiz başka çare kalmadığında boşanmaya izin vermiştir. Aile sırlarını dışarıya açmadan İslam kardeşliğine ve geçmiş hukuka zarar göstermeden yapılmasını buyurmuştur. Fakat yine de Efendimiz (SAV) Allah'ın sevmediği helalin boşanma olduğunu da ifade etmiştir."

  • 12
  • 12
Kur'an-ı Kerim ve sünnet perspektifinde aile içi ilişkiler
Kur’an-ı Kerim ve sünnet perspektifinde aile içi ilişkiler

🔵 Aile içi görevlerinin neler olduğu sorusuna tam bir yanıt verilemeyeceğini söyleyen Bayram şöyle açıklar.

"Roller, görevler; o ailenin yapısı, bulunduğu coğrafya, sosyal şartları gibi kişiden kişiye değişkenlik gösterir… Bu yüzden herkesi kuşatan, her şeye uyan bir kanıt getirmemiştir dinimiz. Aslında İslam'ın evrensel bir din oluşunun tabi sonucudur."

🔵 Konuşmasını, ilişkilerin İslam'da hiyerarşik olarak değerlendirildiğini belirterek sonlandıran Fatma Bayram anne babaya iyi davranmanın herkesten önce geldiğini söyler:

"Peygamber Efendimiz (sav) anne babanıza iyi davranmamızın arkadaşımıza iyi davranmamızdan önce geldiğini, hatta annelerimizin daha da önce olduğunu söylemiştir."

İnsan ilişkilerinde dikkat edilmesi gerekenler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN