Arama

Kur'an-ı Kerim'de aile ve akraba ilişkileri

İnsan doğası gereği güvenmeye ihtiyaç duyar. Bu güven ortamını da ilk kez ailede tadar. Sağlıklı bir güven ortamının oluşabilmesi için aile ve akraba ilişkileri oldukça önem teşkil eder. Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim, aile ve akraba ilişkilerimizin üzerinde önemle durur ve bizlere bu konuda rehberlik eder.

🔵 Kıymetli yazarlarımızdan emekli vaize Fatma Bayram, Kur'an-ı Kerim'de İnsan İlişkileri'ni anlattığı programının 3. bölümünde insanî ilişkilerimiz hakkında şöyle diyor:

"Bütün ilişkiler Allah (CC) ile ilişkilerimizle başlar ve ona döner. Bugün modern dünyada, birinci ilişkilerin (anne, baba ve akraba ilişkileri) yerine ikincil ve üçüncül ilişkilerin ilk sıraya konduğu görülür. Anne ve babalarıyla, akrabalarıyla kurdukları ilişkiler yerine kendi seçtikleri, eşlerini, dostlarını, yakın arkadaşlarını getirip o halkanın ortasına koyuyorlar. Yani o hiyerarşiyi altüst ediyorlar. Psikiyatrist Engin Geçtan şunu söyler: İnsanın mutluluğu, huzuru en yakınlarındakileriyle ilişkilerine bağlıdır. Fakat insanın trajedisi şudur ki en özensiz, en kötü yüzünü de hep en yakınlarındakine gösterir. En dikkatli, en güleryüzlü, zerafetli halini de en uzaklarındakine gösterir."

📌 Engin Geçtan kimdir?

Türk psikiyatri profesörü, psikoterapist ve yazardır. Yazdığı kitaplarında genelde varoluşçu psikiyatri ve psikanalitik düşünceye yer verir. Ayrıca, psikiyatriyi edebiyat alanında da kullanarak akademik çalışmalarının dışında, bir roman yazarı olarak da tanınır.

İnsan İlişkilerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

🔵 Fatma Bayram, "Bütün dünya bizi takdir etse de en yakınlarımızın bizi takdir etmemesi benim mutluluğumu en çok etkileyen faktördür." diyerek şöyle devam ediyorr:

"Kulun, Allah'tan (CC) razı olmasına tasavvufta "rıza mertebesi" deniyor. "Rıza mertebesi" Allah'ın (CC) sizin için takdir ettiklerine razı olmak demektir. Mutlu ve huzurlu olabilmeniz için en yakınlarınıza en özenli halinizi göstermeniz gerekir ki onların rızasını kazanabilin... "Günümüzde Allah'a (CC) inandığını söyleyip ahirete inanmadığını söyleyen inanç akımları var. Bundan dolayı "Allah (CC) var, ahiret yoksa bu ilişkilere ben neden özen göstereyim ki bunun bir karşılığı yok. Bunun bir karşılığı yoksa bunu neden yapayım ki..." düşüncesi ortaya çıkar."

"Peygamber Efendimiz (SAV), şöyle buyurmuştur: "Allah'a (CC) ve ahiret gününe iman eden kişi ya hayır söylesin ya da sussun. Allah'a (CC) ve ahiret gününe iman eden kişi komşusuna ikramda bulunsun. Allah'a (CC) ve ahiret gününe iman eden kişi misafirine ikramda bulunsun." gibi..."

Peki bu hadiste olduğu gibi neden Allah (CC) ile ahiret inancı birlikte anılır?

"Çünkü ahirete inanmadığınızda yalnızca Allah (CC) inancı fonksiyonel olmuyor."

Programın tamamını izlemek için tıklayınız...

  • 8
  • 9
Kur'an-ı Kerim'de Akrabalık İle İlgili Hadisler
Kur’an-ı Kerim’de Akrabalık İle İlgili Hadisler

"Rızkının çoğalmasını ve ömrünün uzamasını isteyen kimse, akrabasını kollayıp gözetsin!"

(Buhârî, Edeb 12, Büyûʻ 13; Müslim, Birr 20, 21)

"Akrabasının yaptığı iyiliğe aynısıyla karşılık veren, onları koruyup gözetmiş sayılmaz. Akrabayı koruyup gözeten kişi, kendisiyle alâkayı kestikleri zaman bile, onlara iyilik etmeye devam edendir."

(Buhârî, Edeb, 15; Ebû Dâvûd, Zekât, 45; Tirmizî, Birr, 10)

"Allah'a (CC) ibadet eder, O'na hiçbir şeyi ortak koşmazsın. Namazı kılar, zekatı verir ve akrabanı görüp gözetirsin!" buyurdu.

(Buhârî, Zekât l, Edeb 10; Müslim, îmân 12, 14. Ayrıca bk. Nesâî, Salât 10)

"…Allah'a (CC) ve ahiret gününe iman eden kimse, akrabasına iyilik etsin!.."

(Buhârî, Edeb, 85; Müslim, Îmân, 74, 75)

"Akrabasıyla ilgisini kesen kimse Cennetʼe giremez."

(Buhârî, Edeb, 11)

  • 9
  • 9
Kur'an-ı Kerim'de Akrabalık İle İlgili Ayetler
Kur’an-ı Kerim’de Akrabalık İle İlgili Ayetler


💠"Hani biz, İsrâiloğulları'ndan: "Sadece Allah'a (CC) kulluk edeceksiniz, ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilikte bulunacaksınız!" diye söz almış ve: "İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı hakkıyla kılın, zekâtı verin!" diye emretmiştik. Sonra sizden pek azı müstesna, sözünüzden döndünüz ve hâlâ yüz çevirmeye devam ediyorsunuz."

Bakara suresi, 83. ayet tesfiri:

Bu âyetlerde İsrâiloğulları'nın yükümlü kılındıkları ve yahudihıristiyan literatüründe "on emir" diye bilinen dinî ve ahlâkî vecîbelerden bazıları hatırlatılmakta; Allah'ın onlardan bu vecîbeleri ifa edecekleri yönünde söz aldığı ifade buyurulmaktadır.

Bakara suresini okumak ve dinlemek için tıklayınız...

💠 "Rasûlüm! Sana, Allah (CC) yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: "Sevap kazanmak için harcayacağınız şeyleri öncelikle ananıza, babanıza, akrabanıza, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara verin." İyilik olarak her ne yaparsanız, Allah (CC) onu mutlaka bilir."

Bakara suresi 215. ayet tefsiri:

Sûrenin bu ve bundan sonraki âyetleri – geçmiş dönemlere ait ibret verici iki anekdot dışında (246-253, 258-260) – ibadet, ahlâk ve muâmelâta ilişkin düzenlemeler getirmekte, hükümler koymaktadır. İlk hüküm malî yardımlarda kimlere öncelik verileceğine ilişkindir. Sözlükte "malı harcama, tüketme" anlamına gelen infak ahlâkî bir terim olarak genellikle "Allah rızâsı için çeşitli hayır yollarında harcamada bulunma, muhtaçların nafakasını sağlama" anlamını ifade eder ve bu anlamıyla zekât, fıtır sadakası gibi zorunlu malî ibadetler yanında sadaka türünden gönüllü hayırları da içine alır.

Bakara suresini okumak ve dinlemek için tıklayınız...

💠 "Allah'a (CC) kulluk edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babanıza iyilikte bulunun. Akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolda kalmışlara, elinizin altında bulunan köle, câriye, hizmetçi ve işçilere iyilik yapın. Çünkü Allah (CC), kendini beğenen ve çokça övünüp duran kimseleri kesinlikle sevmez."

Nisa suresi 36. ayet tefsiri:

Buradan itibaren yedi âyette, sûrenin ana konuları arasında bulunan cemiyet düzeni, bu düzenin harcı durumundaki yapıcı sosyal ilişkiler, yakından uzağa doğru insanlara iyi davranmak, maddî ve mânevî yardımda bulunmak, bunları gösteriş için değil, sırf Allah rızâsı için yapmak ve böylece cemiyet halinde dünya hayatını yaşarken de bir olan Allah'a kulluğu gerçekleştirmek tavsiye ve teşvik edilmektedir.

Nisa suresini okumak ve dinlemek için tıklayınız...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN