Arama

Kur'an-ı Kerim'de geçen iki büyük savaş

İnsanlığa yol gösteren Kur'an-ı Kerim'de, İslam tarihi için önemli olan iki savaştan bahsedilir. Yüce Allah'ın kitabında "Gören gözleri olanlar için elbette bunda apaçık bir ibret vardır." dediği bu savaşlar neticesinde Müslümanlar büyük itibar kazandı. Bedir Savaşı'nın nedenleri ve sonuçları nelerdir? Peygamber Efendimizin Bedir Savaşı'nda yaptığı dua neydi? Huneyn Savaşı neden yapıldı? Peygamber Efendimiz, Müslümanları neden uyardı?

Mağlup olan Hevâzin ordularından bir kısmı Tâif'e, bir kısmı Nahle'ye gitti, bir kısmı da Evtâs'ta ordugâh kurdu. Peygamber Efendimiz, kaçan düşmanların takip edilmesini buyurarak, esir ve ganimetleri de Cîrâne'ye sevk ettirdi. Harekâtı tamamlamak üzere Ebû Âmir'in kumandasında bir kuvveti, Evtâs Vâdisi'ne gönderirken, kendileri de İslâm ordusuyla birlikte Tâif'e yöneldi. Resûlullah haram ayların yaklaşması nedeniyle kuşatmayı kaldırdı.

Büyük bir zaferle sonuçlanan savaşta bu hususa şöyle işaret edilir:

"Bozgundan sonra Allah peygamberine ve müminlere sükûnet veren rahmetini indirdi; sizin görmediğiniz ordular gönderdi ve münkirleri kahrederek azap verdi ki işte kâfirlerin cezası budur" (et-Tevbe 9/26).

  • 7
  • 22
HUNEYN SAVAŞI İLE İLGİLİ AYETLER
HUNEYN SAVAŞI İLE İLGİLİ AYETLER

"Andolsun ki Allah size birçok yerde ve sayınızın çokluğundan dolayı övündüğünüz, fakat çokluğunuzun size fayda vermediği, yeryüzünün bütün genişliğine rağmen dar gelip de sonunda arkanızı dönüp kaçtığınız Huneyn Savaşı'nda da size yardım etmişti."

Tevbe Suresi 25. ayet

Bozgundan sonra Allah peygamberine ve müminlere sükûnet veren rahmetini indirdi; sizin görmediğiniz ordular gönderdi ve münkirleri kahrederek azap verdi ki işte kâfirlerin cezası budur.

Tevbe Suresi 26. ayet

  • 9
  • 22
BEDİR SAVAŞI
BEDİR SAVAŞI

Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasındaki ilk savaş olan Bedir Gazvesi, İslam tarihi açısından oldukça önemliydi. Bu gazve, savaşın yapıldığı kasabanın adıyla anıldı.

Bedir, Mekke'den gelip Medine'den geçerek Suriye'ye kadar uzanan yol üzerindeydi. Bu konak yerinde her yıl Zilkade ayında kurulan panayır kasaba halkına önemli gelir sağlardı.

  • 10
  • 22

Ebû Süfyân idaresinde Mekkeli müşriklerden oluşan büyük ticaret kervanı Şam'a gitti. Peygamber Efendimiz bunu haber alınca ashabını topladı ve Mekke'de bıraktıkları mallarına karşılık bu kervanın mallarını ele geçirmeye davet etti.

Sancaktarlık görevine Mus'ab b. Umeyr, Hz. Ali ve Sa'd b. Muâz'ın tayin edildiği İslâm ordusunun sayısı, yetmiş dördü muhacir, geri kalanı ensardan olmak üzere 305 idi. Orduda yetmiş deve ve iki de at bulunuyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN